Jogtalanul büntették meg a szivárványcsaládokat szerepeltető mesekönyv forgalmazóját

Fehér Buda 2022-03-17 16:44:19
Eredetileg 250 ezer forintra büntették a Micsoda család! c. könyv forgalmazóját, most viszont kiderült, hogy ez csacskaság volt.

Van olyan könyvesbolt Magyarországon, ahol csak a pult alól lehet meleg karaktereket is megjelenítő kiadványokat vásárolni, az eladók ugyanis tartanak a büntetéstől és nem merik kitenni a polcra

– mondta az rtl.hu-nak Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogi ügyvivője.

Tavaly júniusban már történt egy ilyen büntetés, akkor a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Líra Kiskereskedelmi Kft.-t, amiért szerintük tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a polcokra helyezték a Micsoda család! című könyvet. A hivatalt vezető Tarnai Richárd, megyei kormánymegbízott akkor elmondta, hogy a kiadvány azért ütközött a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe, mert a kötet forgalmazója nem tüntette fel, hogy

a mesekönyv a "szokványostól eltérő tartalmú".

Nem tüntették fel, hogy "szokványostól eltérő tartalmú", egy újabb szivárványos könyv forgalmazóját büntették meg

A Pest Megyei Kormányhivatal megbüntette a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazóját - jelentette be a Hír TV műsorában Tarnai Richárd, megyei kormánymegbízott. Tarnai a műsorban elmondta, hogy hetekkel ezelőtt érkezett hozzájuk bejelentés, arról, hogy a kiadvány a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközik.

A Líra Kiskereskedelmi Kft. viszont bírósághoz fordult, ennek következtében a Budapest Környéki Törvényszék pedig november 25-én kimondta, hogy jogtalan volt a bírság kiszabása, és megsemmisítette az erről szóló határozatot. A kormányhivatal ugyan felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de ezt a Kúria idén februárban elutasította, így a döntés jogerős.

A bíróság szerint a könyv értékesítése során nem volt szükség arra, hogy a forgalmazó többletinformációt adjon a könyv tartalmáról, és arra sem, hogy a kötetet a könyvesbolton belül máshová helyezzék el.

Erre az ítéletre számítottunk, hiszen semmilyen fogyasztóvédelmi jogszabályt nem sértettünk meg a Micsoda család! című könyv árusításával. Más kérdés, hogy csak egy hozzánk hasonló tőkeerős cég tudja megtenni, hogy kifizeti a büntetést, és utána pert indít a hatósági döntés ellen. Egy kis könyvesboltnak ehhez nem lett volna elég erőforrása

– közölte az rtl.hu-val Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, aki szerint a Líra Csoport elsősorban a határozat precedens jellege miatt döntött a per mellett.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is