Ukrán nagykövet: Nem lehet nem párhuzamot vonni Putyin és Hitler között

Székely Zoárd 2022-03-10 09:45:56
Ljubov Nepop szerint most az időt Ukrajnában emberi életekben mérik.

„Az orosz propaganda igen erőteljes az összes európai országban. Magyarország nem kivétel ez alól"

– mondta Ljubov Nepop a 444-nek adott interjúban.

Ukrajna budapesti nagykövete szerint az ukránokkal kapcsolatban a legtöbbet hangoztatott propagandaszöveg, hogy „nacionalisták, fasiszták, radikálisok”, éppen ezért úgy véli, Moszkva a fejekben akarja megnyerni a háborút.

Kiemelte, hogy Putyin épp úgy törekszik az ukránok megsemmisítésére, mint ahogy Hitler elpusztította a zsidókat, és az „ukrán kérdés" megoldásának szükségességével kapcsolatban is ugyanúgy beszél, ahogy a második világháború idején a „zsidókérdés" megoldásáról beszéltek

„Ha szembenézünk az igazsággal, nem lehet nem párhuzamot vonni Putyin és Hitler között"

– tette hozzá a nagykövet.

A diplomata rengeteg párhuzamot talál a nácik egykori és az oroszok mostani hadviselése között, az atomerőművek elleni támadásokról pedig úgy nyilatkozott: 

„az Orosz Föderáció barbár háborúja egész Európát fenyegeti. Amit Oroszország művel, az egyenértékű az atomterrorizmussal."

Ukrán nagykövet: Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz

mondta péntek délután egy konferencián a magyar nép felé Nepop Ljubov, Ukrajna budapesti nagykövete egy zárt körű konferencián Budapesten, írja a 444.hu. Ezzel arra utalt, amit Orbán Viktor mondott a reggeli rádióinterjújában, hogy szerinte háború idején csak megfontoltan szabad reagálni, ezért stratégiai nyugalomba vonult az ügyben.

Ljubov Nepop kifejezte háláját a menekültek támogatásért, majd hangsúlyozta, nem várják el, hogy a magyar honvédség vagy a NATO bármely más tagországának hadserege harcoljon helyettük, de fegyverre és védőfelszerelésre lenne szükségük a harcban. Emellett azt kérik a NATO-tól, hogy valósítsa meg a légtérzárat Ukrajna felett, valamint adjon repülőgépeket és légvédelmi eszközöket.

„Ha ma Oroszország megsemmisíti Ukrajnát, holnap önök kerülnek sorra, és Oroszország senkit sem fog megkímélni. Ne legyenek vakok: orosz nyelvű városokat bombáz! (...) Önökre szintén baráti országnak tekint – tehát szintén úgy számol, hogy a tankjait virágokkal fogják fogadni"

– emelte ki a nagykövet.

Téves elképzelésnek tartja, hogy Magyarország kívül maradhat, ha nem támogatja Ukrajnát, ahol most az időt percekben, emberi életekben mérik.

„Minden percben, amíg azon gondolkodnak, hogy adjanak-e nekünk fegyvereket és védőfelszereléseket, kockára teszik egy ukrán honvéd életét, és utat nyitnak az orosz tankok további előrenyomulásához. Így közelítik a háborút a határaikhoz."

Arról a kormánypropagandáról, hogy ne a magyarok fizessék a háború költségeit, azt mondja, aki ma ezt az árat nem akarja megfizetni, lehet, hogy holnap már azt fizeti, amit most Ukrajna. Bár józan érv, hogy Oroszország nem támad NATO-tagországra, de

„Putyin más koordinátarendszerben él. (…) Azt gondolni, hogy a bele nem avatkozás megvéd az orosz agressziótól, az egy logikai csapda. Az erő csak az erőből ért."

A nagykövet párhuzamot vont az egri vár védői, az ’56-os szabadságharcosok példája és a mai ukrán harcosok között.

„Az egész világ számára ma ez az erőd Ukrajna, és mindenkinek fontos lenne tudni, hogy az ukrán hősök képesek megvédeni bennünket, és a következő nemzedékeket az orosz hódítóktól"

– zárta gondolatait Ljubov Nepop.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.