Felfüggesztik a kötelező védőoltást Ausztriában

Farkas Bazsi 2022-03-09 11:17:22
Szerdán döntött a kormány a koronavírus elleni kötelező védőoltás felfüggesztéséről. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni.

Felfüggesztik a koronavírus elleni kötelező védőoltást Ausztriában. Erről a kormány szerdán döntött a Minisztertanácsban. Mint Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter elmondta, a kötelezettség „nem arányos“ a jelenleg uralkodó Omicron-változattal. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni. A döntés egy szakértői bizottság jelentésén alapul, amely ősszel újabb hullámra figyelmeztet.

Az abban foglalt ajánlásokat „természetesen“ végre fogják hajtani, mondta Edtstadler. Hangsúlyozta, hogy a szerdai nap valószínűleg „nem az utolsó fejezet a kötelező védőoltások ügyében“: „Ahogyan a vírus is nagyon mozgékony, nekünk is rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lennünk“. A kötelező védőoltásokról szóló törvény tehát úgymond a háttérben marad. Rauch szerint az „alkotmányosság“ és a „tudományos bizonyítékok“ voltak a döntés alapjai.

A kormány fokozatos terve szerint a be nem oltott embereket március 15-től büntették volna. A második fázisban a rendőrségnek az ellenőrzések részeként ellenőriznie kellett volna az oltás igazolását, és minden szabálysértést jelenteni a kerületi közigazgatási hatóságoknak. A harmadik fázisban (konkrét dátum nélkül) aztán lenne egy automatizált adat-összehasonlítás, amelyből alapvetően kiderülne, ki az, aki oltatlan.

A kötelező védőoltásnak „elvileg továbbra is van értelme“

A jelentés ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a vakcinázás központi eleme a világjárvány leküzdésének: „A kötelező vakcinázás mint a magas oltási arány biztosításának kipróbált és bevált eszköze elvben továbbra is észszerű, hogy elkerüljük az egészségügyi rendszer túlterhelését“ – áll a jelentésben.

Az azonban, hogy mikor és hogyan, több tényezőtől függ, például a járványügyi fejleményektől, a vakcinázás vagy a betegség miatt csökkenő immunitás mértékétől, a vakcinázást esetlegesen helyettesítő terápiák értékétől és a vakcinázás elfogadottságának további alakulásától.

Ezért a folyamatos nyomon követés és a helyzet legkésőbb három hónap múlva történő újraértékelése, figyelembe véve a tudomány akkori állását, alapvető fontosságú. Ekkor már világosabbnak kell lennie az orvosi tényezőknek, ugyanakkor még mindig elegendő időnek kell lennie ahhoz, hogy szükség esetén az orvosilag optimális időpontban megkezdhessék a kötelező védőoltás végrehajtását - tudósított a magyarok.orf.at.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.