Felfüggesztik a kötelező védőoltást Ausztriában

Farkas Bazsi 2022-03-09 11:17:22
Szerdán döntött a kormány a koronavírus elleni kötelező védőoltás felfüggesztéséről. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni.

Felfüggesztik a koronavírus elleni kötelező védőoltást Ausztriában. Erről a kormány szerdán döntött a Minisztertanácsban. Mint Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter elmondta, a kötelezettség „nem arányos“ a jelenleg uralkodó Omicron-változattal. Az új egészségügyi miniszter, Johannes Rauch szerint három hónapon belül új döntés születik. Valójában a kötelezettség megszegését március közepétől kellett volna büntetni. A döntés egy szakértői bizottság jelentésén alapul, amely ősszel újabb hullámra figyelmeztet.

Az abban foglalt ajánlásokat „természetesen“ végre fogják hajtani, mondta Edtstadler. Hangsúlyozta, hogy a szerdai nap valószínűleg „nem az utolsó fejezet a kötelező védőoltások ügyében“: „Ahogyan a vírus is nagyon mozgékony, nekünk is rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lennünk“. A kötelező védőoltásokról szóló törvény tehát úgymond a háttérben marad. Rauch szerint az „alkotmányosság“ és a „tudományos bizonyítékok“ voltak a döntés alapjai.

A kormány fokozatos terve szerint a be nem oltott embereket március 15-től büntették volna. A második fázisban a rendőrségnek az ellenőrzések részeként ellenőriznie kellett volna az oltás igazolását, és minden szabálysértést jelenteni a kerületi közigazgatási hatóságoknak. A harmadik fázisban (konkrét dátum nélkül) aztán lenne egy automatizált adat-összehasonlítás, amelyből alapvetően kiderülne, ki az, aki oltatlan.

A kötelező védőoltásnak „elvileg továbbra is van értelme“

A jelentés ugyanakkor azt is megállapítja, hogy a vakcinázás központi eleme a világjárvány leküzdésének: „A kötelező vakcinázás mint a magas oltási arány biztosításának kipróbált és bevált eszköze elvben továbbra is észszerű, hogy elkerüljük az egészségügyi rendszer túlterhelését“ – áll a jelentésben.

Az azonban, hogy mikor és hogyan, több tényezőtől függ, például a járványügyi fejleményektől, a vakcinázás vagy a betegség miatt csökkenő immunitás mértékétől, a vakcinázást esetlegesen helyettesítő terápiák értékétől és a vakcinázás elfogadottságának további alakulásától.

Ezért a folyamatos nyomon követés és a helyzet legkésőbb három hónap múlva történő újraértékelése, figyelembe véve a tudomány akkori állását, alapvető fontosságú. Ekkor már világosabbnak kell lennie az orvosi tényezőknek, ugyanakkor még mindig elegendő időnek kell lennie ahhoz, hogy szükség esetén az orvosilag optimális időpontban megkezdhessék a kötelező védőoltás végrehajtását - tudósított a magyarok.orf.at.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.