Márki-Zay Zelenszkijnek: a kárpátaljai magyaroknak is érdeke az ukrán győzelem

Papp László Tamás 2022-03-02 16:55:00
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ukrán államfőnek írt levelében szólt erről.

Marki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje Ukrajna budapesti nagykövetségén keresztül ma az alábbi levelet küldte el Volodomir Zelenszkij úrnak, az Ukrán Köztársaság elnökének

– írja az Egységben Magyarországért közleménye.  

A levelet teljes egészében, változtatás nélkül közöljük.


Őexcellenciája 

Volodimir Zelenszkij 

elnök úrnak 

Ukrán Köztársaság 


Tisztelt Elnök úr!
 
Kérem, engedje meg, hogy a magam és az Egységben Magyarországért pártszövetség nevében mély együttérzésemről, szolidaritásomról és teljes támogatásomról biztosítsam Önt és Ukrajna valamennyi polgárát a hősies honvédő háború küzdelmes óráiban. Önök mellett állunk abban a nehéz helyzetben, amit Putyin elnök agressziója miatt kell Önöknek elszenvedniük. 

Szeretném ugyanakkor arról biztosítani, hogy Magyarország demokratikus pártjai, az országgyűlési választásokra készülő Egységben Magyarországért pártszövetség politikusai mindent megtesznek, hogy Magyarország lakossága minél pontosabb képet kaphasson az Ukrajnában zajló hősies honvédelmi háborúról.

Jómagam, az ellenzéki pártszövetség aktivistái és sok-sok civil nagy szerepet vállalnak az ukrajnai menekültek megsegítésében, tüntetéseken és politikai megnyilatkozásainkban rendszeresen kiállunk a szabad, demokratikus és szuverén Ukrajna mellett. 

Meggyőződésem, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben és büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben. 

Az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjeként világos programmal rendelkezem Magyarország külpolitikájának nemzeti konszenzuson alapuló helyreállításához. Amennyiben a magyarországi választópolgárok arra felhatalmazást adnak, akkor hazám visszatér az euroatlanti szövetség fő értékeihez és célkitűzéseihez, azok megvalósításában aktív és építő szerepet vállal.

Az új magyar külpolitikában Közép-Európa kiemelt szerepet fog betölteni. Ebben az összefüggésben is minden segítséget és együttműködést meg kívánunk adni Ukrajnának, hogy mielőbb megtalálhassa stabil helyét és szerepét az euro-atlanti közösségben.

Fenntartások nélkül támogatjuk a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Unióval és minden segítséget megadunk Önöknek a csatlakozási folyamat során. 

Abban a reményben, hogy az orosz agresszió, ez az aljas indokból indított háború Ukrajna győzelmével és területi integritásának teljes visszanyerésével mihamarabb befejeződik, illetve a demokratikus magyar ellenzék új kormánya képviseletében Ukrajna helyreállításában és újjáépítésében is reszt vállalhatunk, országaink barátságának és együttműködésének egy új fejezetét közösen alakíthatjuk tovább.

Bizonyos vagyok abban, hogy a demokráciát helyreállító új magyar vezetés és a demokratikus Ukrajna mindkét fél számára megfelelő és megnyugtató megoldást talál az elmúlt évek nyitott kérdéseire is. 

Kelt: Záhonyban, 2022. március 2-án

Tisztelettel:

dr. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt 

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.