Hadházy Ákos: a 19 millióból felújított sárvári vécé ügyén keresztül látszik igazán a korrupció

Fehér Buda 2022-02-25 07:36:42
Az országgyűlési képviselő Sárváron tartott fórumot, sorra vett néhány korrupciógyanús sárvári ügyet.

Csütörtökön délután Sárváron tartott közös lakossági fórumot Hencz Kornél, a Mindenki Magyarországért ellenzéki jelöltje a Vas02-es körzetben és Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő.

A fórum előtt azonban az országgyűlési képviselő kilátogatott a sárvári Csónakázó-tóra, ahol megnézett néhány mutyigyanús beruházást. Hadházy előtt már nem volt ismeretlen a 19 millió forintból felújított 19 négyzetméteres vécé ügye, a képviselőnek köszönhető, hogy az illemhelyiségre felfigyelt az országos média is.

Hadházy Ákos: vállalhatatlan a 19 millióból megújult 19 négyzetméteres sárvári mosdó ügye

A Mindenki Sárvárért meghívására Sárvárra látogatott Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő. Hadházy az elmúlt hónapokban már foglalkozott a vasi kisváros ügyeivel, nemrég a Facebook-oldalán is posztolt az egyik nagy visszhangot keltő sárvári beruházásról. Többek között erről is beszélgettünk a képviselővel. Néhány hónapja az interneten írt arról a sárvári mosdóról, amely mindössze 19 négyzetméter, de 19 millióért újították fel.

De Hadházy megnézte azokat az okospadokat is, amelyekért 13 milliót fizetett a város, miközben Klimits István, független sárvári képviselő ugyanezekre a padokra 7 milliós árajánlatot kapott. 

86 százalékos felárral szerezhetett be három okos padot Sárvár önkormányzata

Újabb videóban jelentkezett be Klimits István, független sárvári képviselő a Facebookon. Klimits felelevenítette, hogy tavaly elég méretes beruházás ment végbe a sárvári Csónakázó-tó körül, a képviselő szerint ezek nagy része még idén is folytatódni fog. A képviselő azt is kiemelte, hogy habár közel egy milliárd forintot költöttek az építkezésre, bővebb összefoglalót nem adott ki róla a város.

A fórumon aztán már a Mindenki Sárvárért Mozgalom vezetőségi tagjai arra kérdeztek rá Hadházytól, hogy mennyire jellemző országosan az, ami Sárváron zajlik.

A képviselő szerint az ilyen kisebb beruházásokon, mint mondjuk a wc ügye, könnyebb megfogni a mutyizást, jól látszik, hogy változtak az árak. A nagyobb beruházások, mint például a Sárvár Aréna, viszont már más ügy, de

ha egy egyszerű illemhelyiségen ilyen árváltozás ment végbe, akkor láthatjuk, hogy más beruházásokon is mekkorát kaszálhattak a Fideszhez közeliek.

Hadházy szerint egyébként sokan nem is korrupcióként tekintenek az ilyen ügyekre, hiszen a beruházásoknak van egy kézzel fogható terméke, így nem tűnt el az összes pénz.

De a képviselő szerint azért, mert egy ékszer tolvaj otthagyja az ékszerek felét a boltban, attól még ugyanúgy tolvaj marad.

Hencz Kornél már azt mondta, hogy a Vas02-es választókerületben több ilyen ügy van, nem csak Sárvárra jellemző a mutyizás.

A képviselőjelölt példának hozta fel a kőszegi gördeszkás parkot, ami 65 millió forintért épült fel, pedig láthatóan kevesebb pénzből is kijöhetett volna.

Celldömölkben pedig az a Duna Aszfalt lesz a városon keresztül vezető út felújításának kivitelezője, amelynek tulajának a jachtján nyaralt Szijjártó Péter, amikor éppen Budapesten kellett volna dolgoznia. 

Hadházy aztán arra is kitért, hogy már készülnek arra, hogy egy kormányváltás esetén feláll a korrupcióellenes ügynökség, amelyenek a képviselő lesz a vezetője. Hadházy elmondta, nem fognak válogatni a fideszes és az ellenzéki korrupciógyanús ügyek között.

Ugyanakkor a politikusok, vagy az újságírók sokszor nem látnak bele abba, hogy hol és hogyan történtek pénzelosztások, ezeket rendőrségi nyomozással lehet csak felderíteni. Azt viszont nem tudta megígérni, hogy minden korrupciógyanús ügyet fel tudnak majd göngyölíteni, mivel a képviselő szerint egyszerűen nincs annyi rendőr, amennyire szükség lenne egy ekkora feladat elvégzéséhez.

Hencz szerint is sokan abban bíznak, hogy nem fognak lebukni, de a képviselőjelölt szerint minél több ilyen ügyet kell kinyomozni.

A celldömölki alpolgármester ezért azt is sürgeti, hogy egy kormányváltás esetén Magyarország csatlakozzon az európai főügyészséghez, hogy ne lehessen olyan, mint az Elios-ügynél. Hencz ugyanis felelevenítette, hogy a Sárvárt is érintő Olaf-jelentés után nem történt semmi, annak ellenére, hogy láthatóan korrupciógyanús ügyről van szó.

A fórum végén aztán Hadházy az ukrán válságról is szólt pár szót. Elmondta, hogy lehetnek Magyarországra nézve következményei a háborúnak, ha más nem is, akkor a tőzsdeváltozások miatt felmehet több termék ára.

A képviselő elmondta magáról, hogy ugyan nem külpolitikai szakértő, de szerinte az mindenki számára látható, hogy az egész ország számára szégyen, hogy a mi vezetőnk elment Putyinhoz a háború előestéjén. Hadházy szerint Putyin mától már tagadhatatlanul háborús bűnös, az EU-ban pedig egyetlen vezetőként Orbán Viktor látogatta meg.

Hencz is osztotta Hadházy véleményét, a vasi politikus szerint Orbán példaképként tekint Putyinra, Sorost is tőle vette át a magyar miniszterelnök.

A fórum végén végül Hadházy arra kérte a jelenlévőket, hogy menjenek bele az olyan vitákba, amelyekkel a fideszre szavazók világképén változtathatnak.

Rájuk ugyanis nem agymosottakként kell tekinteni, hanem olyan emberekként, akiket megvezetett a kormánypropaganda. Fontos, hogy velük szemben is szimpátiával éljünk. 

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.