Érdi alpolgármester: Magyarországon több tucat városvezető lett összeférhetetlen

Fehér Buda 2022-02-14 12:44:00
Tetlák Örs szerint egészen egyszerűen nem vették észre, hogy a salátatörvény miatt a rájuk vonatkozó szabályok megváltoztak.

Hétfőn délben sajtótájékoztatót tartott Tetlák Örs (Szövetség Érdért), Érd alpolgármestere, amelyben a vagyonnyilatkozatokról, és az összeférhetetlenné vált városvezetőkről beszélt. Tetlák szerint Pandora szelencéje még tavaly nyáron nyílt ki, amikor az alpolgármester kezdeményezte a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást Bács István (Fidesz-KDNP), egykori alpolgármester ellen. Bács nyilatkozatában ugyanis egyszer csak megjelent egy 71 millió forintos tagi kölcsön, amit azóta sem magyarázott meg.

Az utóbbi napokban Érden több hasonló eljárás is indult, például T. Mészáros András, volt polgármester, Antunovits Antal (Fidesz-KDNP) képviselő, és Asztalos Éva (Szövetség Érdért), volt bizottsági elnök ellen is. Tetlák szerint ezek az eljárások kisebb elírásokból, pontatlanságokból fakadnak, az alpolgármester véleménye szerint ezek a nyilatkozatok korrekciójával helyrehozatók lennének. 

Lengyel Péter (Szövetség Érdért) frakcióvezető ellen viszont egy hasonló eljárásban nem volt lehetőség a nyilatkozat korrigálására. Tetlák szerint ennek az eljárásnak bonyolultabb, Lengyel számára kedvezőtlenebb eredménye is születhet. 

 

 

Tetlák ellen közben összeférhetetlenségi és méltatlanság eljárások is indultak. Az alpolgármester azt mondja, mindkét esetben nem volt más lehetősége a bizottságnak, mint felmenteni, mivel Tetlák szerint jogalap nélküli volt a kezdeményezés. Az alpolgármester azt mondja, Érden a legnagyobb figyelem most a Csőzik László (Szövetség Érdért) polgármester ellen indult eljárást övezi, Tetlák úgy gondolja, hogy az nem járja, hogy egy 2021-ben hozott salátatörvény mellesleg megemlít a városvezetőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat.

"Ezek a szabályok aztán a városvezetők meghurcolásának lesznek az alapjai" – tette hozzá Tetlák.

Az alpolgármester szerint ez az egyetemek fölé szervezett alapítványok vagyonmentésének a megalapozása, illetve annak a lehetőségnek a megteremtése volt, hogy a Fidesznek kedves városvezetők helyet tudjanak foglalni az alapítványok kuratóriumaiban. Annyiban viszont hiba csúszott a számításokba, hogy a hirtelen összetákolt salátatörvénynek a következtében Magyarországon több tucat városvezető lett úgy összeférhetetlen, hogy egyébként érdemileg semmit sem tett ezért.

Tetlák szerint egy hibát követtek el a városvezetők, azt, hogy nem vették észre, hogy egy salátatörvényben a rájuk vonatkozó szabályok megváltoztak.

Így járt Csőzik is, aki egy 2018 óta meglévő felügyelőbizottsági tagságával kapcsolatban vett fel tiszteletdíjakat. Amikor a polgármester tudomást szerzett arról, hogy összeférhetetlenné vált, akkor lemondott a tiszteletdíjáról, valamint a törvény életbelépésének idejéhez képest vissza is utalta a tiszteletdíjat.

Tetlák ismertette, hogy a fideszes városvezetők közül is többen elkezdtek lemondani a tiszteletdíjaikról, de olyan is volt, aki a képviselői tisztség helyett a „zsíros állást választotta”. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.