Ha Szombathely legújabb együttesével még nem is, de a frontemberével már biztos te is találkoztál

Varga Mátyás 2022-02-09 19:56:00
Hogy jut el valaki oda, hogy az egyszerű gitározásból saját zenekara legyen? Hogyan és miből születnek vasi megyeszékhely legújabb bandájának dalai?

Doma Bencét a szombathelyi zenekedvelőknek nem kell bemutatni. Több éve láthatjuk őt gitárral a kezében zenélni. Azt viszont kevesen tudjuk, hogy hogyan jutott el oda, ahol jelenleg tart. Több évnyi gyakorlás és több zenekar után már saját bandájával is felléphet.

Bár most pénteken lesz még csak a második koncertjük, de az biztos, hogy idén sokan fedezik fel őket. A kezdetekről, zenei kedvencekről és inspirációkról beszélgettünk a Bolondok Aranya frontemberével.

Kezdjük az elején. Mikor és hogyan ismerkedtél meg a zenével?

Körülbelül tíz éve kezdtem el gitározni. Egyszer, amikor nővéremnél voltam, észrevettem a férje gitárját, amivel már akkor elkezdtem egy kicsit ismerkedni, mivel nagyon unatkoztam. Aztán elkértem tőle a hangszert, amit később elkezdtem nyúzni otthon. Az első akkordokat simán megtanultam, de egy idő után ez a lendület alábbhagyott.

Kicsivel később Bujtás Ervinhez jártam órákra, akit a mai napig a mentoromnak és a segédemnek is tartok. Én pedig a padavanja vagyok, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy az ő köpönyegéből bújtam ki. Körülbelül egy-másfél évet jártam hozzá, ekkor már megvoltak azok az alapok, amikkel elkezdhettem együttesben zenélni. Ezután pedig ismét magamtól folytattam a tanulást.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 Nem a családból jött a zenélés? Inkább akkor te fedezted fel a kedvenceidet?

Szerintem az én családom anti-zenekedvelő. Nálunk nem volt sosem program az, hogy zenét hallgatunk. Egyszer viszont felfigyeltem egy Nirvana számra, ami nagyon megtetszett. A Nirvanát tartom a legfontosabb együttesnek az életemben, már csak azért is, mert a kilencedik osztályos nyaramat ők kísérték végig.

Tizedikben Beatlest hallgattam, később pedig a Radioheaddel és az Arctic Monkeys-zel, valamint a Metronomyval folytatódott a kedvencek sora. Hozzájuk általában mindig visszatérek. Inkább a brit indie zenekarokat szeretem, magyar zenét nem nagyon hallgatok. Kicsiként sportoló szerettem volna lenni. Ha nem a zenét választottam volna, legszívesebben fociznék. Ami vicces, mert óvodás koromtól hatodikig kosaraztam.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Miből inspirálódsz? Hogyan készülnek a dalszövegek?

Vannak olyan múltban történt események, amikhez szinte mindig visszanyúlok. Van egy-két pont amiből minden dal kiindul és másik útra érkeznek a végén. A kész dal megszületésére több metódus van. De egyre gyakoribb, amikor gitározgatom az akkordokat, aztán kialakul egy dallam, amivel együtt a szövegnek a gerince is megvan.

Nem az az ember vagyok, aki két hétig gondolkodik pár soron. Ez inkább egy intuitív folyamat nálam. Előbb tehát a dallam van meg, amit át lehet kicsit alakítani. A dalszövegeinket csak én írom, de ha elakadok, akkor kérek segítséget, mert a külső szem mindig jól jön.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Tudom, hogy már több együttesben is zenéltél. Hol játszottál eddig?

Volt egy kezdetleges formációm, az Instant Karma Orchestra. Itt a kanizsais énektanárom fiával zenéltünk. Emlékszem még castingra is mentem. Ez a történet sajnos egy koncertig sem jutott el. Utána az Újvilág Utcában voltam 2012 és 2015 között, majd a Karakban is gitároztam 2017-ig.

Ezután pár év szünet következett. Azt mondjuk megjegyezném, hogy mindig is akartam egy saját zenekart, de nem találtam meg hozzá a megfelelő embereket.

Miért? Túl domináns személyiség vagy az együttesen belül?

Hiányzott, hogy mások is legyenek benne, hiszen együtt jó alkotni. Azt gondolom, hogy most sikerült olyan emberekkel dolgozni, akikkel tényleg valami igazán nagyszerűt alkothatunk. Bár erről a domináns kérdésről a többieket kell megkérdezni.

László Máté: Bencének megvan a saját elképzelése, amihez szeret ragaszkodni. Már hallottam a Bence dalait korábban, viszont így egészen más, hogy együtt találjuk ki a dolgokat. Ugyan megvan a koncepciója, de ebbe nekünk is van beleszólásunk. Ez egy egészséges hozzáállás.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Milyen sikereid voltak eddig a zenélésben?

Nagyjából semmi. Viccelek! Játszottam a VOLT-on 2014-ben, a büki Gyógy-Bor Napokon is felléptem egyszer. Amikor például országos tehetségkutatón voltunk, ott sajnos nem lettünk díjazottak. De azokon a versenyeken ahol a megyében elindultunk, ott mindig sikerült dobogós helyezést elérni.

Van valami extrémebb sztorid, ami azért elmesélhető?

Ami fura, hogy szinte majdnem mindig valamilyen hangszerünk tönkremegy a fellépés előtt. Legutóbb a basszusgitár adta meg magát a koncert előtt. Innen is köszönjük annak, aki megátkozott minket. De megoldottuk, mert fel volt akasztva a Végállomás falára egy, és azzal játszottunk.

De voltunk egyszer Lendván az Újvilág Utcával, ahol csináltak velünk egy interjút, amit végül nem adtak le. Mondjuk azt megjegyezném, hogy itt olyan dolgokat fogalmaztunk meg, amik elég légből kapottak voltak.  

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Mik a jövőbeni célok, illetve hol találkozhatunk veletek legközelebb?

Három dalt felveszünk egy demóra és keressük a lehetőségeket. Mivel jelenleg nincs menedzserünk, és nem nyomjuk magunkat a neten, ez egy szerelemprojekt marad. A zenéink pedig később a Spotifyon és YouTube-on fent lesznek majd. Most pénteken, vagyis február 11-én lesz egy fellépésünk az egyetem B-Clubjában, ami egy jótékonysági esemény is egyben.

Egy Miki nevű kissrácnak gyűjtünk, aki oxigénhiánnyal született. Márciusban lesz Barcelonában egy beavatkozás, amihez közösen akarunk a Grabovski zenekarral egy kicsit hozzájárulni. Még a jövőnkhöz annyit tennék hozzá, hogy van egy történetünk, amit szeretnénk elmondani, és ha van, aki csatlakozik hozzánk, mert azonosulni tud vele, akkor mi nagyon boldogok leszünk.

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.