Vajon a szombathelyi kórház miért egy magánvállalkozóval akar parkolókat építtetni, amikor erre lenne saját területe is?

Farkas Bazsi 2022-02-06 16:24:56
Ráadásul az épülettől pár percre van az egyelőre teljesen üres terület.

Lassan hetek óta megy a politikai cirkusz a szombathelyi Markusovszky utca egyik eladott területe miatt. A régi városi strand egykori helyén álló ingatlan egy csomag részeként került eladásra. A vásárló a Vasi Megyei Ingatlanfejlesztő Zrt. volt.

Már az ingatlan eladása előtt voltak olyan hangok, amik azt követelték, hogy a területen park, esetleg parkolók, vagy a kettő öszvér szerű keverékéből parkos parkoló épüljön. Egyesek szerint ugyanis nehéz parkolni a környéken, ez pedig enyhítené ezeket a problémákat.

Csakhogy a Magyar Államnak elővásárlási joga volt a területre. Ezt azért is fontos kiemelni, mivel pont a Fidesz frakció tagjai hangoztatták, hogy a parkolós parkosítás jó ötlet lenne. Sőt, maga Hende Csaba a térség fideszes parlamenti képviselője is támogatta az ötletet. Csakhogy amikor az államnál kellett volna lobbizni a terület megvétele mellett akkor finoman szólva nem járt sikerrel a politikus.

De miért is kellett eladni a területet?

Tehetnénk fel a kérdést. A szombathelyi önkormányzatnál elmaradt az állami kompenzáció a koronavírus okozta gazdasági visszaesés, na meg a kormány által bevezetett megszorítások után. A város működésének biztosítására pedig pénzé tették a “családi ezüstöt” - ahogy a témában korábban Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester fogalmazott.

A kedélyek, vagy inkább a politikai tőke harácsolása pedig tovább folytatódik. A helyi Fidesz ugyanis felült a petíció vonatra.

A Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete (mint a Markusovszky Kórház dolgozóit reprezentáló szervezet) és a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet nyílt levelet írt, amelyben hivatkoznak arra, hogy amennyiben a területen 20 lakásos társasház épül, úgy még kaotikusabb lesz a környék közlekedése. Egyben azt kérik, hogy parkolók épüljenek lakások helyett a területen. Ami már csak azért is furcsa, mivel a terület magánkézbe került, azt pedig valljuk be, elég nehezen viselé bármelyikünk, ha valaki azt akarná megszabni, hogy mit tegyünk a saját tulajdonunkkal.

És még mielőtt valaki a zöld szemléletet hiányolná, megnyugattom: a város favédelmi terv jóváhagyása mellett engedte csak át a területet.

Két dolgot itt mindenképpen érdemes megjegyezni. Az egyik, hogy a mentőszervezet korábban már hozta nehéz helyzetbe a szombathelyi önkormányzatot. Ugyanis pont akkor emelték meg drasztikusan az orvosi ügyelet működtetését, amikor a baloldali koalíció többségbe került. Az is tény, hogy Puskás Tivadar, Szombathely korábbi fideszes polgármestere 9 évnyi regnálása alatt az OMSZ alkalmazásában állt, ebben az időszakban fizetetlen szabadságát töltötte. 

A másik említésére méltó tény pedig az, hogy a 20 lakáshoz 20 garázst és 20 parkolóhelyet terveztek. Így megvalósul az egy lakás 2 parkolóhely elve, amit egyébként a Fidesz kormány legutóbbi intézkedése tett nem kötelezővé.

És akkor jöjjön az ügy legérdekesebb pontja:

Az egészségügyi dolgozók úgy követelnek parkolókat, hogy a kórház birtokában van egy parkolónak teljesen ideális terület. 

Mégpedig az István Lajos körúton a Vérellátó háta mögötti placcon. Jelenleg azt nehéz meghatározni, hogy a sáros, gödrös, gazos elhanyagolt területen pontosan hány autó is tudna parkolni. Véleményem szerint minden esetre visszás az a viselkedés, hogy a saját terület elhanyagoltan áll, miközben egy magántulajdonon máris parkolót építettne a kórház, vagy annak dolgozói.

Hogy az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete mennyire képviseli a Markusovszky Kórház álláspontját, azt Nagy Lajos igazgatótól emailben küldött kérdéseinkkel tudakoltuk meg. Az igazgatótól azt kérdeztük, hogy:

Van-e olyan felmérés a kórház tulajdonában, amely azt mutatja, hogy mennyi parkolóhelyre lenne szüksége az intézménynek a dolgozók illetve az érkező járóbetegek autóinak elhelyezésére?

Mekkora pontosan az a terület, ami az említett  Dr. István Lajos körúton, a Vérellátó épülete mögött található és a kórház tulajdonában van?

Igazgató úr konzultált-e esetleg szakemberekkel, hogy kiderüljön beépítés esetén hány darab parkolót lehetne kialakítani ezen a területen?

Igazgató úr tudott-e a szakszervezet leveléről, beszélt-e esetleg a levél nyilvánosságra kerülése előtt az azt jegyző elnökkel, alelnökökkel?

Igazgató úr tájékoztatta-e az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetőit, hogy Markusovszky kórház tulajdonol olyan területet, ami parkolóvá alakítható, enyhítendő a környék parkolási problémáit?

Igazgató úr kereste-e a Magyar Államkincstár illetékesét, hogy tájékoztassa, hogy amennyiben az állam élne elővásárlási jogával, úgy társasház helyett parkoló épülhetne a volt városi strand ezen területén?

Igazgató úr egyetért-e azzal, hogy az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete egy magántulajdonban lévő telekkel kapcsolatban próbálják meg befolyásolni annak további sorsát?

Bár a Markusovszky kórház igazgatója eddig egyetlen megkeresésünkre sem válaszolt, ha most mégis jönne válasz, akkor ígérem jelentkezni fogok.

Mire a cikk végére értem, Hende Csaba újabbat csapott a Markusovszky utcai leendő társasház lovai közé.

Facebook-posztjában azt írta:

Teljes mértékben támogatom a kórházi szakszervezet és mentőszervezet parkolók építésére irányuló jelen petícióját is!
Egyúttal felajánlom a következőket:

amennyiben a város vezetése ebben a részében felbontja a beruházóval kötött adásvételi szerződést, és a terület tulajdonjogát ingyenesen átadja az államnak;

én vállalom, hogy elintézem, hogy a Kormány még az idén megépítse a szükséges parkolót.

A területet megvásárló Vasi Megyei Ingatlanfejlesztő Zrt. a héten a városnak és a SZOVÁ-nak is átutalta az adásvételi összegeket. Kár, hogy Hende Csaba, a Parlament Törvényalkotási Bizottságának elnöke nem tette közzé, hogy pontosan hogyan is tudná ezek után felbontani a szerződést az önkormányzat a vásárlóval. Pedig tényleg kiemelt figyelemmel olvastam volna. 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.