Minden évben több évtizednyi jég olvad le a Mount Everestről

Fehér Buda 2022-02-06 10:22:00
A Himalája jegének 2 ezer év kellett a kialakulásához, ennél viszont sokkal gyorsabb ütemben olvad a hótakaró a klímaváltozás miatt.

Új tanulmányt készített a gleccserek olvadásáról a National Geographic. A kutatásból kiderült, hogy az éghajlatváltozás már a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everestet is elérte, ahol iszonyú gyorsasággal kezdtek olvadásba a gleccserek.

A hegység jégtakarója nagyjából 2 ezer év alatt alakult ki, ennél viszont nyolcvanszor gyorsabban olvad jelenleg a jég. A kutatást vezető Paul Mayewski professzor azt mondja, hogy az Everest olvadása a kilencvenes években kezdődött, azóta viszont egyre csak gyorsul. 

Fotó: Pixabay

Az olvadással nem csak a jégvesztés a baj, hanem az is, hogy a megolvadt hó és jégrétegek egyre többször csúsznak le egymáson, ezáltal pedig hatalmas lavinákat indítanak útra. A Mount Everestet évente 800 hegymászó próbálja meghódítani, az ő életüket fenyegetik ezek a lavinák.

A hegység gleccsereire pedig több mint egymilliárd embernek van szüksége Ázsia szerte. A tavasszal természetes úton olvadó hó ugyanis rengeteg folyót táplál, ami kulcsfontosságú a környéken élők vízellátásában, írja a Metro.

A kutatás elkészítéséhez a szakértők egy 10 méter hosszú léket vizsgáltak, valamint a szatelliteken keresztül figyelték, hogyan olvadt meg a jégréteg az elmúlt években. A kutatás végére kiderült, hogy 

az elmúlt 25 évben közel 55 métert zsugorodtak a gleccserek.

Az zsugorodás ráadásul gyorsuló tendenciát mutat, mivel a jég alól előbukkanó sötét földrészek könnyebben elnyelik a Nap melegét, amit aztán a környezetükben szétoszlatnak. Így minél több föld bukkan elő a jég alól, annál gyorsabban olvad a Mount Everest jégsapkája. 

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.