Nem ugrott meg a koronavírus-fertőzöttek száma a Simon Júdás vásárt követően Sárváron

Fehér Buda 2022-01-28 09:51:33
Idén először tartottak képviselőtestületi-ülést Sárváron, a polgármester elmondta, jelenleg több a fertőzött a városban, mint a vásárt követően.

Az első rendes ülését tartotta 2022-ben a sárvári képviselő-testület csütörtök délután. A testület ugyan idén már egyszer összeült, ekkor azonban rendkívüli ülést tartottak, amin több pályázati anyag benyújtásáról döntöttek a képviselők. 

Az ülés a városi főépítész, beszámolójával kezdődött, Kondora István (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a főépítész idén 20. éve dolgozik Sárváron. A polgármester szerint ez idő alatt nem is történt olyan konfliktust okozó probléma, ami megváltoztatta volna a város építészeti látképét. 

A képviselők aztán a 2021-es Simon Júdás vásárról is hallhattak egy beszámolót. A polgármester elmondta, hogy a vásár 600 éves története alatt ritkán maradt el, ő úgy tudja, hogy talán csak a pestis járvány és a háborúk alatt nem rendezték meg az eseményt. 2020-ban aztán a koronavírus-járvány tett keresztbe a vásárnak, tavaly viszont sikerült megrendezni a forgatagot. Az eseményt vírusvédelmi korlátozások nélkül tartották, a polgármester szerint azonban a járványügyi adatok a vásár után nem emelkedtek számottevő módon. Kondora szerint jelenleg több a fertőzött a városban, mint tavaly október végén, ám az ő állapotuk nem olyan súlyos, hiszen jelenleg az omikron variáns terjed.

Döntöttek a képviselők továbbá arról is, hogy a Hegyközség egy utcáját átnevezik. Kondora elmondta, hogy ennek az útnak két nyomvonala van, az egyik a hivatalos, amit a város jelölt ki, a másik pedig az, amit az ott lakók több évszázad alatt kitapostak. Az ügyet bonyolítja, hogy az út egy része magánkézben van, ezért ezt a területet egyelőre nem lehet átnevezni. 

A képviselők aztán arról is döntöttek, hogy a város a Belügyminisztériumhoz is benyújt egy pályázatot, pont ennek az útszakasznak a megújulása érdekében. Kondora elmondta, hogy próbálnak figyelni arra, hogy a városrészek között egyenlően osszák el az ilyen beruházásokat, nemrég például Rábasömjénben indult meg egy útfelújítás. A polgármester kilátásba helyezte azt is, hogy az út magántulajdonban lévő részét később megvásárolná a város, ekkor ezt a szakaszt saját tőkéből próbálják majd meg kipofozni.

A polgármester ezután áttért az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok eladására. A város egy ideje már próbál túladni néhány ingatlanon, most éppen egy pályázat útján adtak tovább egy területen. A polgármester szerint sokan azt várták, hogy a terület szomszédja fog ugrani az ajánlatra, ehelyett viszont egy sárvári vállalat adott be egyetlen pályázatot. Kondora szerint éppen ezért a pályázatkiírások sem csodát tévő dolgok.

Kondora aztán bejelenttette, hogy az a vásárló, aki megvette volna a Sárvár Aréna mögötti területetet, időközben visszalépett a városban kialakult visszhang miatt.

Kondora kijelentése után Szabó Lajos (MSZP) szólalt fel, aki elmondta, hogy a pályázatoknak pont ez a lényege, hiszen a város most forrásra tud szert tenni, ráadásul egy olyan beruházó személyében, akire eddig nem számítottak. A képviselő szorgalmazta, hogy a jövőben is pályázatok útján adja el a város az olyan területeit, amire már nincs szüksége, így olyan pályázóknak is alkalma lenne befektetni, akiket amúgy nem találna meg a város.

A testületi-ülés végén aztán Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) szólalt fel, aki kérte, hogy a Vörös tüzép mellett lévő hulladékot szállítsa el a város, mert attól tart, hogy sokan illegális hulladéklerakónak használják majd a területet. A képviselő emellett arra kérte a városi főjegyzőt, hogy állítsa össze számára, hogy milyen szabályok mentén kell kiírni egy időközi választás abban az esetben, ha egy városi képviselő meghal. 

A képviselő-testület egy tagja, Dr. Szabó Gyula tavaly augusztusban, tragikus hirtelenséggel hunyt el. A veszélyhelyzetre hivatkozva azonban a város eddig még nem írt ki időközi választást az ötödik választókerületben. A főjegyző a képviselőnek azt ígérte, írásban válaszol majd a kérdésére.

 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.