Aláírásgyűjtés indul a kormányzati kompenzációért Szombathelyen

Bazsó Bálint 2022-01-27 16:28:00
A Fidesz szerint a városvezetés megtéveszti a választókat, ráadásul Hende Csaba is közbenjár a kormánynál a város érdekében.

Aláírásgyűjtést indít csütörtökön a Szombathelyt vezető ellenzéki koalíció annak érdekében, hogy a vasi megyeszékhely is kapjon kompenzációt - több kormánypárti irányítású városhoz hasonlóan - a központi költségvetésből a koronavírus-járvány és az állításuk szerinti kormányzati elvonások következtében 3,5 milliárd forintot elérő bevételkieséseik miatt - közölte a város polgármestere a helyi közgyűlés csütörtöki ülésén.

Nemény András (Éljen Szombathely!) azt mondta: miközben az iparűzési adó a járvány miatt jelentősen csökkent, a 8,3 milliárd forintos összeg felét a kormány kompenzáció nélkül elvonta, ráadásul Szombathelynek "adóerő-képessége" alapján 2,7 milliárd forint szolidaritási adót kell fizetnie.

Méltánytalannak tartják akétszeres elvonást, véleményük szerint túl magas a szolidaritási adó, illetve igazságtalan az a gyakorlat, hogy a kormány egyes városoknak nyújt kompenzációt a kieső adóbevételek pótlására, másoknak pedig nem - jelentette ki.

Szombathely idén sem kapna kompenzációt a kormányzati elvonások után, ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek az önkormányzat többségét adó pártok

2021 a küzdelem és a harc éve volt - mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón, szerinte valakinek az életéért, másoknak a munkájáért, nekik pedig a városért kellett küzdeniük. ☝️Nagy bejelentéssel indítja a szombathelyi városvezetés 2022-őt Kijelentette, számtalan olyan kisebb sikert el tudtak érni tavaly, ami kihatással van a város jövőbeni életére.

Hozzátette: "a kormánynak is tudnia kell, hogy ez nemcsak a városvezetés gondolata, hanem a szombathelyiek döntő többségének is ez a gondolata (...), Szombathelynek is meg kell kapnia azt a pénzt, ami valamennyi környékbeli városnak jár".

Nemény András azt mondta, az Éljen Szombathely! frakció által kezdeményezett aláírásgyűjtés egy olyan célirányos politikai akció, amelyet kezdeményezői azonnal leállítanak, ha a kormány ígéretet tesz arra, hogy a város megkapja a kért kompenzációt.

Illés Károly, a szombathelyi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője kijelentette: az aláírásgyűjtéssel a városvezetés "megtéveszti" a választókat, "beszálltak" Czeglédy Csaba kampányába, aki szerinte a mentelmi jog miatt akar képviselő lenni.

Leszögezte, a kormány az iparűzési adót "nem vonta el", az ott maradt a szombathelyi vállalkozóknál, ennek köszönhetően a városban a pandémia időszaka alatt sem csökkent, hanem nőtt a foglalkoztatottság.

Éljen Szombathely: Hende Csaba megint olyannal dicsekszik, amihez semmi köze nincs

Ahogy az Ugytudjuk.hu is megírta, ma délutáni sajtótájékoztatóján a minimálbér emeléssel járó, Szombathelyre érkező kormányzati támogatást Hende Csaba, ideszes országgyűlési képviselője a saját sikereként mutatta be. Ehhez kapcsolódóan az Éljen Szombathely!-frakció sajtóközleményt küldött szerkesztőségünknek, amit változtatás nélkül közlünk: Hende Csaba megint olyannal dicsekszik, amihez semmi köze nincs.

A frakcióvezető közölte, Szombathelyre igenis érkezett kompenzáció, például Hende Csabának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének "közbenjárásával" az az összességében 1,2 milliárd forintnyi, fejlesztésekre felhasználható forrás, amelynek összege együttesen meghaladja a kiesett iparűzési adóét.

Szólj hozzá!

A korábbi magyar igazságügyi minisztert gyanúsították meg korrupcióval Szlovákiában

Gál Gábor az azóta megszűnt Most-Híd párt képviselőjeként töltötte be az igazságügyi miniszteri posztot, most minden vádat tagadott.

LMP: Autómentes Lánchidat, autómentes belvárost!

A párt szerint a híd és a pesti alsó rakpart kis szakaszának autómentessége azonban önmagában nem elegendő.

Megrázta a cannes-i fesztiválközönséget az ukrajnai Mariupolban forgatott dokumentumfilm

A Mariupolis 2 című dokumentumfilm azt mutatja meg, hogyan élnek tovább a helyiek a bombázások ellenére.  

430 millió forintos támogatás kap Bük város ipari-innovációs fejlesztésekre

A pénzből a környező települések fejlesztését is szolgáló közlekedési és közműberuházásokat hajtanak majd végre. 

Müller Cecília szerint kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Magyarország szerencsés helyzetben van, az országos tisztifőorvos szerint a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

LMP: Az Európai Bizottság a GMO-lobbi szolgálatában áll

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta új génmódosított szója- és kukorciafajta felhasználását élelmiszerként vagy állatok etetéséhez.

Az ukrajnai háború miatt nyárra Németországban bevezetik a kilenceurós havi közlekedési bérletet

Jelentős csökkenést jelent az intézkedés, az emelkedő energiaárak miatt van rá szükség.

LMP: Az egészséges élelmezés megállítaná a méhpusztulást is

A párt a mezőgazdaságban használt veszélyes mezőgazdasági vegyszerek radikális csökkentése érdekében nyújtott be javaslatot.

Curling-bemutató lesz Szombathelyen

A Magyar Curling Szövetség tart bemutatót a Szombathelyi Jégcsarnokban.

Kész Zoltán felszólította Márki-Zayt, hogy számoljon el a kampánypénzekkel

Nyílt levélben fordult a hódmezővásárhelyi polgármesterhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetője.

Szobor készül Győrben Csaba királyfiról a székely himnusz megalkotásának évfordulójára

A szobrot Lebó Ferenc készíti, információnk szerint az elhelyezéssel együtt több, mint 50 millió forintba fog kerülni.

Sikkasztás miatt felel egy férfi, aki a kölcsönautót eladta ócskavasnak Romániában

Sárvár környékére mehetett volna haza vele, ehelyett Romániába utazott, és eladta az autót a vádlott.

Kiderült, miért szakíthatott Shane Tusup és Szabó Zsófi

Tusup személyisége áll a szakítás háttérében a Bors szerint.

Péntek: napos idő lesz meg fátyolfelhők

A Kisalföldön azért zápor, zivatar is előfordulhat.

Az EP különleges nemzetközi törvényszéket hozna létre az az orosz agresszió kivizsgálására

Eme bíróság elé állítanák Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket az Ukrajnában elkövetett bűntettek miatt.

Meghalt Vangelis

A Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása zeneszerzője egy franciaországi kórházban hunyt el.

Majdnem 44 kilométeren keresztül driftelt egy elektromos autó

Új Guinness-rekordot állított fel ezzel a sofőr.