Hende Csaba azt mondta, ha nem nézheti át cikkünket a közlés előtt, akkor letiltatja azt

Nagy Donát 2022-01-13 16:51:10
Mivel nem vagyunk a kormánypropaganda fogaskereke, az ehhez hasonló politikai nyomást továbbra is visszautasítjuk.

Csütörtökön délután tartott nyílt utcai fórumot Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Szombathely és környékének országgyűlési képviselője. Az apropó a hamarosan megépülő kerékpárútról való diskurzus volt, azonban az idő nagy részét a kormányzati elvonások megmagyarázása vitte el. Szerinte a kormány nem vont el pénzt a várostól, hiszen az nem a kormányhoz került, csak a vállalkozásoknál hagyta; így a kormánytól nem lehet visszakérni azt, ami nincs nála.

Hende Csaba szerint ha van pénz, azt ő intézte, ha nincs, akkor nem az ő dolga. És ő amúgy sem postás

Tegnap írtunk róla, hogy a szombathelyi városvezetés aláírásgyűjtésbe kezd a hónap végén, mivel szeretné, ha a lakók is véleményt tudnának nyilvánítani a kormányzati elvonások, és azok kompenzációjának kérdésében. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) ma Zanaton tartott lakossági fórumot, ahol a helyieknek is elmondta, meg fog épülni a Szombathely és Zanat közti bicikliút.

Hende Csaba a hónap végén induló petícióra először azt mondta, aki tiltakozik az ellen, hogy "a kormány adócsökkentéssel könnyítette a szombathelyi kis- és középvállalkozások helyzetét", az valójában adóemelésért lobbizik.

"Most aláírást is fognak gyűjteni, hogy legyen magasabb az adó!"

– mondta, majd hozzátette, ez nem egy helyes törekvés, és egyébként is, "Szombathely" nem az önkormányzatot jelenti, hanem a szombathelyi embereket, és az ő zsebükben hagyták a pénzt.

"Aki ezt aláírja, az adóemelést akar! Ez fog következni most Szombathelyen"

– nyilatkozta, majd hozzátette, hogy a baloldali városvezetés hosszú ideje félrevezeti az embereket, ahogyan a baloldali média is.

Később megkérdeztük azért, hogy ő alá fogja-e írni a petíciót, és meglepő módon azt válaszolta, hogy ez azért nem kizárt.

Szombathely idén sem kapna kompenzációt a kormányzati elvonások után, ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek az önkormányzat többségét adó pártok

2021 a küzdelem és a harc éve volt - mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón, szerinte valakinek az életéért, másoknak a munkájáért, nekik pedig a városért kellett küzdeniük. ☝️Nagy bejelentéssel indítja a szombathelyi városvezetés 2022-őt Kijelentette, számtalan olyan kisebb sikert el tudtak érni tavaly, ami kihatással van a város jövőbeni életére.

Történt azonban még egy meglepő (?) fordulat, ugyanis Hende Csaba kijelentette, hogy a fórumról csak szó szerint idézhetjük őt, sőt, meg is kell mutatnunk neki az elkészült cikket a publikálás előtt, máskülönben ő "letiltja azt".

"Annyit még, hogy az Ugytudjuk.hu-nak csak azt engedem meg, hogy szó szerint közölje az általam elmondottakat. És mielőtt bármit a számba adnak, kérem, hogy küldjék át és jóvá kívánom hagyni."

– hangzott el (szó szerint) a fórum végén.

Amikor jeleztem, hogy ezt nem kérheti, hiszen ez egy nyílt utcai fórum, bár nyilvánvalóan sokat fogom szó szerint idézni, Hende azt válaszolta, hogy

"akkor megtiltom hogy egy sort is leírjanak abból, amit most elmondtam. Ha előtte nem küldi át, és nem tekinthetem meg, akkor most itt mindenki előtt tiltom meg, hogy egy betűt is leírjanak."

Mivel Hende Csaba egy megválasztott képviselő, aki ráadásul egy nagy fokú közérdeklődéssel számontartott kérdésben tartott nyílt utcai fórumot, ezért talán nem is kell mondanunk, hogy ilyent egy kormánytól függetlenül működő médiától nem kérhet, a tudósítást nem "tilthatja le" – jelentsen ez bármit is.

Ennek ellenére Hende Csaba kijelentéseit én amúgy is sokszor írom le szó szerint, hiszen csak így érzékeltethető igazán az országgyűlési képviselő gondolkodása. Máskülönben nem születhetett volna meg a csütörtöki eszmefuttatása sem a kormányzati elvonások kompenzációjáról, amit ha így egyben nem hallok/látok, talán magam sem hiszem el:

"Pénzt szerezni a város számára azért, hogy a város működőképes maradjon, az a polgármester feladata, az ő felelőssége. Neki kell a kormánnyal úgy tárgyalni, olyan egyességet kötni, hogy ha hiányzik valamire a pénz, akkor azt szerezze meg. Természetesen én nem zárkózom el, hogy segítsek, ha megkérnek, de alap esetben nem rajtam keresztül bonyolódik a dolog. Az országgyűlési képviselők azok nem postások, meg nem közvetítők a kormány és az önkormányzatok között."

Hende Csaba a fórum végén azt kérte a jelenlévőktől, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon szavazzanak rá.

Hende Csabától az Ugytudjuk szerkesztősége többször is kért nagyinterjút. 2019-ben a választások után írtunk neki megkeresést, néhány hete pedig évértékelő nagy beszélgetést kértünk tőle. A képviselő egyik megkeresésünkre sem reagált, pedig abban az esetben, ha Hende interjút adna, lenne lehetősége azt megjelenés előtt visszakérni és átolvasás után azt jóváhagyni. Ezzel azonban ő - mind ez idáig - nem élt.

Szólj hozzá!

Lenyomta a kábeltévék nézettségét a streaming

Történelmi fordulatról beszélnek, ám nem eszik olyan forrón a kását.

Újra az amerikai mozikba kerül a Grease, azaz a Pomádé

Olivia Newton-John halálára tekintettel a jegybevétel egy részét a mellrákkutatás támogatására fordítják.

Két újabb fideszes miniszteri biztost neveztek ki, havi 520 ezret kapnak a titulusért

Két évig a Mátrai Erőmű optimalizálását és a lignittermelés fokozását fogják vizsgálni.

Csúcson a használtautó adásvétel

Jó eséllyel idén minden eddiginél több autó cserél gazdát Magyarországon.

Leöntötte hideg vízzel, majd a fáskamrában meghúzódó nőt baltával akarta feldarabolni a férje Vas megyében

A nő a lányánál sem talált menedéket, a férfi ugyanis utánament, a hajánál fogva a földre rántotta, és ököllel verte.

Kormány: Mészáros Lőrinc adhatja drágábban a gázt

Az állami MVM-nél is több pénzért adja a gázt a Mészáros-féle Tigáz, de a kormány szerint ennek így kell lennie.

Kiégett egy kocsi Répcevis és Zsira között, a sofőr eltűnt

Balesetnek sem találták nyomát. Mintha csak odaparkoltak volna az autóval a szántóföld szélére.

Elegük van az egyházak és az állam összefonódásából az ateistáknak

Kampányt indítanak, és az októberi népszámláláson az ateista rubrika beikszelését kérik.

Ma van a nagy nap: jön az eső!

Nem is akárhogyan: felhőszakadás és jégeső is várható.

Európa-bajnoki ezüstérmes a kalapácsvető Halász Bence

A szombathelyi sportoló 80 méter 92 centis egyéni csúcsot dobott.

Napi cuki: két pumakölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

A kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan áttérnek a húsra.

DK: várhatóan ősszel tetőzik az "orbáni infláció"

Fidesz: Gyurcsányék újra tönkre tennék az országot.

660 ezer hektárnyi terület égett le idén Európában, a fele egy országban

Amióta műholddal mérik a pusztítást, az idei nyár a legrosszabb.

Hetedik lett az Eb-n a szombathelyi kalapácsvető

Gyurátz Réka 69,02 métert dobott.

Csütörtökön még marad a forróság

A Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél.

Dézsi: Már nem takarékoskodásról van szó, hanem vészhelyzeti forgatókönyvről

A költségvetéssel kapcsolatban a Belügyminisztériummal, és a Kormányhivatallal is konzultál a városvezetés. A polgármester szerint a tőzsdespekulánsok miatt van nehéz helyzetben a város.

Megdőlt a napi melegrekord

Az eddigi rekorder nap 1946-ban volt.