Hende Csaba azt mondta, ha nem nézheti át cikkünket a közlés előtt, akkor letiltatja azt

Nagy Donát 2022-01-13 16:51:10
Mivel nem vagyunk a kormánypropaganda fogaskereke, az ehhez hasonló politikai nyomást továbbra is visszautasítjuk.

Csütörtökön délután tartott nyílt utcai fórumot Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Szombathely és környékének országgyűlési képviselője. Az apropó a hamarosan megépülő kerékpárútról való diskurzus volt, azonban az idő nagy részét a kormányzati elvonások megmagyarázása vitte el. Szerinte a kormány nem vont el pénzt a várostól, hiszen az nem a kormányhoz került, csak a vállalkozásoknál hagyta; így a kormánytól nem lehet visszakérni azt, ami nincs nála.

Hende Csaba szerint ha van pénz, azt ő intézte, ha nincs, akkor nem az ő dolga. És ő amúgy sem postás

Tegnap írtunk róla, hogy a szombathelyi városvezetés aláírásgyűjtésbe kezd a hónap végén, mivel szeretné, ha a lakók is véleményt tudnának nyilvánítani a kormányzati elvonások, és azok kompenzációjának kérdésében. Hende Csaba (Fidesz-KDNP) ma Zanaton tartott lakossági fórumot, ahol a helyieknek is elmondta, meg fog épülni a Szombathely és Zanat közti bicikliút.

Hende Csaba a hónap végén induló petícióra először azt mondta, aki tiltakozik az ellen, hogy "a kormány adócsökkentéssel könnyítette a szombathelyi kis- és középvállalkozások helyzetét", az valójában adóemelésért lobbizik.

"Most aláírást is fognak gyűjteni, hogy legyen magasabb az adó!"

– mondta, majd hozzátette, ez nem egy helyes törekvés, és egyébként is, "Szombathely" nem az önkormányzatot jelenti, hanem a szombathelyi embereket, és az ő zsebükben hagyták a pénzt.

"Aki ezt aláírja, az adóemelést akar! Ez fog következni most Szombathelyen"

– nyilatkozta, majd hozzátette, hogy a baloldali városvezetés hosszú ideje félrevezeti az embereket, ahogyan a baloldali média is.

Később megkérdeztük azért, hogy ő alá fogja-e írni a petíciót, és meglepő módon azt válaszolta, hogy ez azért nem kizárt.

Szombathely idén sem kapna kompenzációt a kormányzati elvonások után, ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek az önkormányzat többségét adó pártok

2021 a küzdelem és a harc éve volt - mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón, szerinte valakinek az életéért, másoknak a munkájáért, nekik pedig a városért kellett küzdeniük. ☝️Nagy bejelentéssel indítja a szombathelyi városvezetés 2022-őt Kijelentette, számtalan olyan kisebb sikert el tudtak érni tavaly, ami kihatással van a város jövőbeni életére.

Történt azonban még egy meglepő (?) fordulat, ugyanis Hende Csaba kijelentette, hogy a fórumról csak szó szerint idézhetjük őt, sőt, meg is kell mutatnunk neki az elkészült cikket a publikálás előtt, máskülönben ő "letiltja azt".

"Annyit még, hogy az Ugytudjuk.hu-nak csak azt engedem meg, hogy szó szerint közölje az általam elmondottakat. És mielőtt bármit a számba adnak, kérem, hogy küldjék át és jóvá kívánom hagyni."

– hangzott el (szó szerint) a fórum végén.

Amikor jeleztem, hogy ezt nem kérheti, hiszen ez egy nyílt utcai fórum, bár nyilvánvalóan sokat fogom szó szerint idézni, Hende azt válaszolta, hogy

"akkor megtiltom hogy egy sort is leírjanak abból, amit most elmondtam. Ha előtte nem küldi át, és nem tekinthetem meg, akkor most itt mindenki előtt tiltom meg, hogy egy betűt is leírjanak."

Mivel Hende Csaba egy megválasztott képviselő, aki ráadásul egy nagy fokú közérdeklődéssel számontartott kérdésben tartott nyílt utcai fórumot, ezért talán nem is kell mondanunk, hogy ilyent egy kormánytól függetlenül működő médiától nem kérhet, a tudósítást nem "tilthatja le" – jelentsen ez bármit is.

Ennek ellenére Hende Csaba kijelentéseit én amúgy is sokszor írom le szó szerint, hiszen csak így érzékeltethető igazán az országgyűlési képviselő gondolkodása. Máskülönben nem születhetett volna meg a csütörtöki eszmefuttatása sem a kormányzati elvonások kompenzációjáról, amit ha így egyben nem hallok/látok, talán magam sem hiszem el:

"Pénzt szerezni a város számára azért, hogy a város működőképes maradjon, az a polgármester feladata, az ő felelőssége. Neki kell a kormánnyal úgy tárgyalni, olyan egyességet kötni, hogy ha hiányzik valamire a pénz, akkor azt szerezze meg. Természetesen én nem zárkózom el, hogy segítsek, ha megkérnek, de alap esetben nem rajtam keresztül bonyolódik a dolog. Az országgyűlési képviselők azok nem postások, meg nem közvetítők a kormány és az önkormányzatok között."

Hende Csaba a fórum végén azt kérte a jelenlévőktől, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon szavazzanak rá.

Hende Csabától az Ugytudjuk szerkesztősége többször is kért nagyinterjút. 2019-ben a választások után írtunk neki megkeresést, néhány hete pedig évértékelő nagy beszélgetést kértünk tőle. A képviselő egyik megkeresésünkre sem reagált, pedig abban az esetben, ha Hende interjút adna, lenne lehetősége azt megjelenés előtt visszakérni és átolvasás után azt jóváhagyni. Ezzel azonban ő - mind ez idáig - nem élt.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.