Több embernek is egyszerre hat dózis vakcinát adtak be egy budapesti kórházban

Bazsó Bálint 2022-01-08 14:35:29
Az eset a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történt. A 24.hu információja szerint összesen 12 oltakozó érintett.

Több embert is hat adag vakcinával oltottak be a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben a napokban - írja a 24.hu.

A lap információit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is megerősítette. A portál úgy értesült, hogy összesen 12 oltakozó érintett, a hírek szerint a vétkes szakdolgozó tévedésből nem hígította fel a vakcinát, ez okozta a túladagolást.

A vakcinákat ampullákban kapják kézhez az oltópontok, minden egyes ampullában több ember beoltására elegendő oltóanyag van, amit viszont az előírások szerint hígítani kell, csak ezt követően felhasználhatók. Ez utóbbi maradt el a szóban forgó esetekben.

Az OKFŐ a 24-nek küldött válaszában azt írta, álláspontjuk szerint a történtek hátterében egyértelműen emberi mulasztás áll. Közölték, az intézmény a szükséges lépéseket megtette, de azokat nem részletezték.

Orvosszakmai megítélésünk szerint, mely az érintett oltakozók 48 órás, részletes utánkövetésén alapul, az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem merül fel

– írta a tárca a 24.hu megkeresésére.

Hozzátették, az érintettek egészségi állapotát a továbbiakban is megfigyelik.

Véletlenül hat adagnyi Pfizer-vakcinát adtak be egy szombathelyi férfinek

Tévedésből 1 helyett 6 adag Pfizer vakcinát kapott egy szombathelyi férfi, számolt be róla az RTL Híradója a megyei napilap nyomán. Az ampulla, amiben a vakcinát tárolják, tíz adagot tartalmaz, ebből adtak be tévedésből hat adagot a férfinek. A férfi nem a tömeges oltásra jelentkezett, hanem a háziorvosa oltotta be.

Magyarországon tavaly májusban fordult elő, hogy tévedésből egy helyett hat adag vakcinát adjanak be valakinek. Akkor egy szombathelyi férfit a háziorvosa oltott be véletlenül egy teljes ampullával. Amint a tévedés kiderült, kórházba szállították az illetőt megfigyelésre. Az akkori hírek szerint hőemelkedése volt és fájt a feje, de ennél komolyabb mellékhatást nem észleltek nála.

Szólj hozzá!

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.

Pintér Bence két vállra fektette Dézsit, új polgármestere van Győrnek

A testület azonban fideszes többséggel áll fel. Dézsi és Borkai is önkormányzati képviselőként segítheti Pintér munkáját.

Hogyan lehet valaki tűzvédelmi főelőadó?

Vannak olyan szakmák, amelyek speciális tudást igényelnek – és valószínűleg a legtöbb embernek gyerekkorában eszébe sem jutna, hogy ezt tanulja ki. Ha megkérdezünk egy kisfiút, mi szeretne lenni, a tűzoltó lehet, hogy szerepelni fog a listáján, de a tűzvédelmi főelőadó biztosan nem.