Tagadja a parkerdei erdőirtás vádját a Szombathelyi Erdészet

Székely Zoárd 2022-01-04 19:18:53
100 millióért nem találnak vállalkozót a nyilvános mosdó kiépítéséhez.

Decemberben nyílt levelet juttatott el hozzánk a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-csoport. A civilek azt nehezményezték, hogy az Erdészet inkább rombolja a Parkerdőt ahelyett, hogy jó gazda módjára gondját viselné. A csoport szerint ugyanis mérhetetlen iramban zajlik a fakitermelés a Parkerdőben, emellett a munkagépek tönkreteszik az erdő talaját, a munkások pedig gyakran szemetet is hagynak maguk után.

Erdőgondozás helyett környezetrombolás folyik a szombathelyi Parkerdőben

Nyílt levelet jutatott el hozzánk a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-Csoport. A civilek azt nehezményezik, hogy az Erdészet ahelyett, hogy jó gazda módjára gondját viselné a Parkerdőnek inkább rombolja, mintsem építi. A levelet változtatás nélkül alább tesszük közzé: NYÍLT LEVÉL Tisztelt Szombathelyi Erdészeti Zrt.!

„Társaságunk nevében mind szakmailag, mind emberileg határozottan visszautasítom a nyílt levelükben felhozott, erdőírtásra, pusztításra vonatkozó vádakat. A Szombathelyi Erdészeti Zrt., az ország bármely erdőgazdálkodójához hasonlóan, szigorú jogszabályi keretek között működik, gazdálkodasi feladatait tíz évre szóló Erdőterv szerint végzi és minden egyes erdőgazdálkodasi munkáját az Erdészeti Hatóság előírásai és engedélye hajtja végre"

– reagált szintén nyílt levélben a Szombathelyi Erdészet.

Mint írják, a társaság által a szombathelyi Parkerdőben kezelt erdőterület 268,71 hektár, melynek élőfakészlete az erdőtervi adatok alapján 73690 m3.

2021-ben az Erdészet 39,84 hektáron végzett fakitermelést, melynek során összesen 2525 m3 faanyagot termelt ki, amely a Parkerdő élőfakészletének 3,42%-a.

Állításuk szerint a szombathelyi Parkerdőben egyáltalán nem végeznek tarvágást, hanem egyéb termelések során távolítják el az idős, balesetveszélyes fákat, valamint szálalóvágással kezdik meg az erdő felújítását.

„Ezeket a munkákat lehetőleg kíméletes technológiával hajtjuk végre, óvva az erdő talaját. A közelítés és kiszállítás során használt utakon természetesen a munkagépek nyomot hagynak, melyeket amint a talajviszonyok engedik, helyre fogunk állítani"

– közölte a társaság.

A fakitermelést végző vállalkozók hulladékgyűjtését folyamatosan ellenőrzik, ám azt többször is tapasztalták, hogy a munkavégzéssel érintett erdőkben munkaidőn kívül ismeretlenek autógumit, olajos kannákat és hasonló veszélyes hulladékot helyeztek el.

„Egy dolgozónk 2019. évtől folyamatosan a parkerdő fogadóterületének és annak környékének fenntartásával, tisztántartásával foglalatoskodik teljes munkaidejében. (...) A szemetelést nem mi végezzük, de - tudjuk - a lakosság tisztes 99%-a sem. Ám a maradék 1% nagy bosszúságot, kárt, többlet költséget okoz, és a tehetetlenség érzetét kelti mindenki számára"

– hangsúlyozta az Erdészet.

Megoldást találtak a szombathelyi Parkerdő szemétszállítási problémáira

A szombathelyi Parkerdő általában az illegális hulladéklerakás kapcsán szokott szóba jönni, igaz, az elmúlt időszakban az Éljen Szombathely! vezette városvezetésnek a kihelyezett kameráknak köszönhetően sikerült ezt a bunkó és káros szokást visszaszorítania. Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt.

A Parkerdő látogatóinak évek óta bosszúságot okoz, hogy nincs nyilvános vécé a helyszínen, csak a büfé mosdóját használhatják.

A Szombathelyi Erdészet mostani válaszából kiderül, hogy a vizesblokk tervei elkészültek, de annak 100 millió forint körüli bekerülési értéken történő megvalósítására eddig nem találtak vállalkozót.

Emellett kiemelték, hogy azért nem végeznek erdőtelepítést a Parkerdőben, mert erdőt telepíteni csak ott lehet, ahol nincs, az erdőfelújítások pedig itt mind természetes úton történnek.

„Társasági szinten azonban az utóbbi évek átlagában évente 27 hektár erdőt telepítünk szerte a megyében"

– zárta nyílt levelét a társaság, amit az alábbi linken lehet elolvasni.

 

Szólj hozzá!

A 2009-es Forma-1-es világbajnok, Jenson Button is megszólalt Hamilton esetleges visszavonulása kapcsán

Jelenleg mindenkit az foglalkoztat az F1 környékén, hogy felhagy-e a versenyzéssel a hétszeres világbajnok, aki az utolsó versenyhétvége óta kerüli a nyilvánosságot.

Hosszabbított norvég kapusával a Győri Audi ETO KC

Silje Solberg 2024-ig biztosan marad Győrben.

Megszűnik a beoltatlan emberek zárlata Ausztriában

Szakértők már nem tartják észszerűnek a korlátozó intézkedéseket.

A FIFA elnöke a kétévenkénti vb-t ellenző európaiakat kritizálta

Gianni Infantino továbbra is ragaszkodik forradalmi tervéhez.

Kitiltottak a kormány hivatalos Facebook-oldaláról? Ne aggódj, Dúró Dórát is!

A Mi Hazánk elnökhelyettese egy oltásellenes kommenttel verte ki a balhét.

Völnert és Boldogot nem, Navracsicsot viszont indítja a Fidesz áprilisban

Megvan a 106 fideszes jelölt: nincsenek nagy meglepetések.

Pottyondi Edina: Ez már a harmadik kopaszságom, Dominika az én grazi klinikám

Megindokolta a youtuber, hogy miért borotválta le a haját egy videóban.

Schmuck Erzsébet: A Fidesz fejezze be a klímacélok megtorpedózását!

Hogy nevezheti magát klímabajnoknak a kormány, amikor nem hajlandó elfogadni a szükséges klímavédelmi tervet? - kérdezi az LMP társelnöke.

Fogorvos mentett meg egy gömbhalat, aminek túl nagyra nőttek a fogai

A gömbhal először úgy nézett ki, mintha mosolyogna, egy idő után viszont már nem tudott enni.

PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a január 31-i sztrájkot tovább szervezi.

Hogyan éld túl hajléktalanként Győrt?

A korábban pontyakváriumba mászó Kretének aludtak az utcán Győrben, és forgattak erről videót.

Nyáron érkezik a magyar Disney+

Eddig hivatalosan nem volt elérhető hazánkban a streaming-szolgáltatás, de ez már nem tart sokáig.

RTL: Közszereplőt érintő, kompromittáló fényképeket találtak Schadl páncélszekrényében

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.”

Borongós szerdánk lesz

Az északnyugati szelet a Dunántúl északi részén és a főváros térségében időnként élénk lökések kísérhetik.