Tagadja a parkerdei erdőirtás vádját a Szombathelyi Erdészet

Székely Zoárd 2022-01-04 19:18:53
100 millióért nem találnak vállalkozót a nyilvános mosdó kiépítéséhez.

Decemberben nyílt levelet juttatott el hozzánk a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-csoport. A civilek azt nehezményezték, hogy az Erdészet inkább rombolja a Parkerdőt ahelyett, hogy jó gazda módjára gondját viselné. A csoport szerint ugyanis mérhetetlen iramban zajlik a fakitermelés a Parkerdőben, emellett a munkagépek tönkreteszik az erdő talaját, a munkások pedig gyakran szemetet is hagynak maguk után.

Erdőgondozás helyett környezetrombolás folyik a szombathelyi Parkerdőben

Nyílt levelet jutatott el hozzánk a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-Csoport. A civilek azt nehezményezik, hogy az Erdészet ahelyett, hogy jó gazda módjára gondját viselné a Parkerdőnek inkább rombolja, mintsem építi. A levelet változtatás nélkül alább tesszük közzé: NYÍLT LEVÉL Tisztelt Szombathelyi Erdészeti Zrt.!

„Társaságunk nevében mind szakmailag, mind emberileg határozottan visszautasítom a nyílt levelükben felhozott, erdőírtásra, pusztításra vonatkozó vádakat. A Szombathelyi Erdészeti Zrt., az ország bármely erdőgazdálkodójához hasonlóan, szigorú jogszabályi keretek között működik, gazdálkodasi feladatait tíz évre szóló Erdőterv szerint végzi és minden egyes erdőgazdálkodasi munkáját az Erdészeti Hatóság előírásai és engedélye hajtja végre"

– reagált szintén nyílt levélben a Szombathelyi Erdészet.

Mint írják, a társaság által a szombathelyi Parkerdőben kezelt erdőterület 268,71 hektár, melynek élőfakészlete az erdőtervi adatok alapján 73690 m3.

2021-ben az Erdészet 39,84 hektáron végzett fakitermelést, melynek során összesen 2525 m3 faanyagot termelt ki, amely a Parkerdő élőfakészletének 3,42%-a.

Állításuk szerint a szombathelyi Parkerdőben egyáltalán nem végeznek tarvágást, hanem egyéb termelések során távolítják el az idős, balesetveszélyes fákat, valamint szálalóvágással kezdik meg az erdő felújítását.

„Ezeket a munkákat lehetőleg kíméletes technológiával hajtjuk végre, óvva az erdő talaját. A közelítés és kiszállítás során használt utakon természetesen a munkagépek nyomot hagynak, melyeket amint a talajviszonyok engedik, helyre fogunk állítani"

– közölte a társaság.

A fakitermelést végző vállalkozók hulladékgyűjtését folyamatosan ellenőrzik, ám azt többször is tapasztalták, hogy a munkavégzéssel érintett erdőkben munkaidőn kívül ismeretlenek autógumit, olajos kannákat és hasonló veszélyes hulladékot helyeztek el.

„Egy dolgozónk 2019. évtől folyamatosan a parkerdő fogadóterületének és annak környékének fenntartásával, tisztántartásával foglalatoskodik teljes munkaidejében. (...) A szemetelést nem mi végezzük, de - tudjuk - a lakosság tisztes 99%-a sem. Ám a maradék 1% nagy bosszúságot, kárt, többlet költséget okoz, és a tehetetlenség érzetét kelti mindenki számára"

– hangsúlyozta az Erdészet.

Megoldást találtak a szombathelyi Parkerdő szemétszállítási problémáira

A szombathelyi Parkerdő általában az illegális hulladéklerakás kapcsán szokott szóba jönni, igaz, az elmúlt időszakban az Éljen Szombathely! vezette városvezetésnek a kihelyezett kameráknak köszönhetően sikerült ezt a bunkó és káros szokást visszaszorítania. Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt.

A Parkerdő látogatóinak évek óta bosszúságot okoz, hogy nincs nyilvános vécé a helyszínen, csak a büfé mosdóját használhatják.

A Szombathelyi Erdészet mostani válaszából kiderül, hogy a vizesblokk tervei elkészültek, de annak 100 millió forint körüli bekerülési értéken történő megvalósítására eddig nem találtak vállalkozót.

Emellett kiemelték, hogy azért nem végeznek erdőtelepítést a Parkerdőben, mert erdőt telepíteni csak ott lehet, ahol nincs, az erdőfelújítások pedig itt mind természetes úton történnek.

„Társasági szinten azonban az utóbbi évek átlagában évente 27 hektár erdőt telepítünk szerte a megyében"

– zárta nyílt levelét a társaság, amit az alábbi linken lehet elolvasni.

 

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.