Erdőgondozás helyett környezetrombolás folyik a szombathelyi Parkerdőben

Farkas Bazsi 2021-12-06 08:28:00
Civilek írtak nyílt levelet az Erdészetnek.

Nyílt levelet jutatott el hozzánk a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-Csoport. A civilek azt nehezményezik, hogy az Erdészet ahelyett, hogy jó gazda módjára gondját viselné a Parkerdőnek inkább rombolja, mintsem építi. A levelet változtatás nélkül alább tesszük közzé:

 

NYÍLT LEVÉL

Tisztelt Szombathelyi Erdészeti Zrt.!

Nem lehet már szó nélkül elmenni a Szombathelyi Parkerdőben erdőgazdálkodás címén űzött rombolás, pusztítás mellett. Rengetegen keresnek minket, adnak felháborodásuknak hangot, és várnak választ arra, hogy ki ennek az irdatlan fakitermelésnek, környezetrombolásnak a felelőse, illetve mi ennek az oka.

Véleményünk szerint az erdő fáit gőzerővel irtják, tekintet nélkül védett és nem védett állatokra (nem veszik figyelembe, hogy az adott, kivágásra kijelölt hatalmas, egészséges tölgyfán esetleg baglyok laknak – ezt egy erdésztől tudjuk).

A szinte tarvágással felérő fakitermelések miatt, sok helyütt a nemrég még sűrű erdő helyét jó indulattal fás ligetnek nevezett terület veszi át.
Az erdő talaját, erdei utakat, ösvényeket a fakitermelők munkagépei teljesen tönkreteszik. Sok-sok évre lesz szükség, hogy ez regenerálódjon – ha valaha fog egyáltalán.

Volt-e a Szombathelyi Parkerdőben az elmúlt 10 évben valahol is fatelepítés? Többször hallottuk kint dolgozó fakitermelőktől, hogy az akácot kell kiirtaniuk, mert – invazív faj lévén – elnyomja a többi fafajt. Jó munkát végeztek, az adott területen a fák 90%-át sikeresen kiirtották. Most, pár évvel később, azon a helyen sokkal több akác és bodza van – inkább hasonlít egy átjárhatatlan gazrengetegre, mint erdőre.

A fakitermelők sokszor szemetet hagynak maguk után: kesztyűk, olajos, benzines flakonok, fűrészlánc... Ez kinek a felelőssége? Kinek a dolga őket ellenőrizni?

Az erdőben sok helyütt több, mint 10 éve hevernek autógumik, kanapé, karosszéria, hatalmas szemétkupacok. Ezt nem tudják az önkéntesek összeszedni. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. miért nem tartja tisztán a kezelésébe tartozó erdőt? Erre miért nincs kapacitás? – sokszor hallottuk ezt a választ. Körülötte kijelölik, kitermelik, elhordják a fákat, de a szemét az marad. Az elmúlt két évben (messzebb nem is akarunk menni) honnan és mennyi szemetet „szedett ki” az Erdészet az erdőből?
Még azt is nagy viták árán szállítják el előzetes egyeztetések, ígéretek után, amit az önkéntesek összeszednek.

Úgy látjuk a munkagépek teljesen tönkre teszik az amúgy is szűk, rossz minőségű Jégpince utat – ezzel életveszélyessé téve azt. Ugyanígy járhatatlanná teszik a kiskertekhez vezető kisebb utakat. A helyreállításban vajmi keveset jeleskednek.

15 éve rendszeresen járjuk a Szombathelyi Parkerdőt. Nem tudjuk nem észrevenni, hogy sokkal kevesebb fa van mindenütt. Régen, amikor kizöldültek a növények 50-100 méternél nem lehetett tovább látni (rejteket adva ezzel az erdő állatainak), most viszont, ugyanott mintha csak egy parkban sétálnánk, ellátunk a horizontig.

A Szombathelyi Parkerdő bejáratánál található közjóléti létesítmény (szalonnasütők, játszótér, edzőpálya...) sűrűn látogatott hely. Sokszor hoznak ki ide óvodásokat, általános iskolásokat (alsó és felső tagozatosokat). Több egyesület tart itt rendezvényt, mindenféle alkalomból. Ilyenkor sokan (gyakran kisgyerekek) kora délelőttől késő délutánig itt töltik a napjukat. Jobb híján a közeli erdőben végzik kis- és nagy dolgukat. Ennek nyomait látjuk a fák, bokrok alatt: wc papír, zsebkendő... Sok éve halljuk a vizesblokk elkészültéről szóló történeteket, ígéreteket. Mikor lesz ebből végre valami? Mennyibe került eddig (mert úgy tudjuk, tervek már készültek)?

Várjuk a válaszokat, üdvözlettel,

A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-Csoport nevében:
Wiktora Krisztián
Kapy Anita
Schönberger Péter
Bakó Dénes
Szakály Péter
Hasznos György
Walger Eszter
Kaczor Péter

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.