Megoldást találtak a szombathelyi Parkerdő szemétszállítási problémáira

Nagy Donát 2021-09-30 13:05:00
Jól működik a zsákos megoldás, ezzel mennek tovább.

A szombathelyi Parkerdő általában az illegális hulladéklerakás kapcsán szokott szóba jönni, igaz, az elmúlt időszakban az Éljen Szombathely! vezette városvezetésnek a kihelyezett kameráknak köszönhetően sikerült ezt a bunkó és káros szokást visszaszorítania.

Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről.

Ezen kívül viszont az is gondot jelentett, hogy egyre többen tartózkodnak a környéken életvitelszerűen, akár csak a melegebb hónapokban, akár már egész évben. Eddig viszont nem volt teljesen megoldott a szemétszállítás a környéken, ezt mindenkinek saját magának kellett intéznie - például úgy, hogy a kinti kiskertben, kisházban felhalmozott napi hulladékját hazavitte.

Nemrég viszont Szombathely városa arra kérte fel a SZOMHULL Nonprofit Kft-t, mint közszolgáltatót, hogy vizsgálja meg a Parkerdő területéről a hulladékgyűjtés és elszállítás lehetőségét.

A ZRt., mint a közszolgáltató alvállalkozója pedig kidolgozta javaslatait a Parkerdő területén lévő ingatlanok közszolgáltatás körébe való bevonására.

A Közgyűlésre beküldött beszámoló szerint az elsődleges elképzelés a „házhoz menő gyűjtési” rendszer kiépítése volt, mely teljeskörű szolgáltatást jelentene az ingatlanhasználók részére. Ennek a rendszernek a bevezetéséhez viszont a parkerdei úthálózat a jelenlegi állapotában nem alkalmas: az útburkolat minősége (szilárd burkolat, kavicsos felület, földút), a benyúló jelentős mennyiségű lombozat, valamint az ingatlanok megközelíthetősége miatt egyszerűen nem férne be sok helyre a kukásautó. További akadályt jelent az is, hogy egyes magántulajdonban lévő utcákat a telektulajdonosok lezártak, így az érintett ingatlanok megközelítése nem is lehetséges.

Azaz a parkerdei ingatlanok jelentős része a jelenlegi műszaki, fizikai adottságok mellett a rendelkezésre álló hulladékgyűjtő járművel nem közelíthető meg.

Így a körülmények mérlegelésével a gyűjtőszigetes megoldás bevezetése lett volna a cél.

Eszerint a Parkerdő területén 5 db gyűjtősziget került volna kialakításra olyan helyszíneken, melyek a jelenleg használt járművekkel is megközelíthetők. A szigetek kiépítésének költsége önkormányzati forrásból valósult volna meg. A szigetek mindegyikén 2-2 db kommunális hulladék, valamint 3-3 db szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló 1100 literes konténert képzeltek el.

A konténereket zárhatónak gondolták, és csak a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlantulajdonosok kaptak volna hozzájuk kulcsot.

Ez a megoldás azonban azon kívül, hogy amúgy működőképes lehet, arra is lehetőséget adna, hogy a konténerek köré illegálisan hulladékot helyezzenek el, melyek nem csak csúnyák, de további költségeket is jelent az önkormányzatnak.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A már bevezetett, vásárolható gyűjtőzsákos megoldást viszik tovább

A parkerdei kommunális hulladékgyűjtés 2021. június 21-től a parkerdei büfében is megvásárolható gyűjtőzsákok használatával már biztosított. A büfé november 15-ig minden nap, november 15-e után hétvégi nyitvatartással üzemel. A szolgáltatás igénybevételének feltétele a hulladékszállítási szerződés megkötése a SZOMHULL Nonprofit Kft-vel.

Jelenleg 60 db „zsákos” szerződéses partnere van a közszolgáltatónak, és augusztus végéig közel 600 db zsák átadása történt meg. A teli zsákok 2 gyűjtőponton helyezhetők el.

A közszolgáltató eddigi tapasztalatai szerint a rendszer jól működik, és miután a Közgyűlése megtárgyalta a Parkerdő területének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba való bevonása, illetve az illegális hulladék-elhelyezés visszaszorítása érdekében megtett intézkedésekről szóló előterjesztést,

egyhangúlag támogatta az elmúlt hónapokban bevezetett hulladékgyűjtési rendszer további fenntartását.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.