Megoldást találtak a szombathelyi Parkerdő szemétszállítási problémáira

Nagy Donát 2021-09-30 13:05:00
Jól működik a zsákos megoldás, ezzel mennek tovább.

A szombathelyi Parkerdő általában az illegális hulladéklerakás kapcsán szokott szóba jönni, igaz, az elmúlt időszakban az Éljen Szombathely! vezette városvezetésnek a kihelyezett kameráknak köszönhetően sikerült ezt a bunkó és káros szokást visszaszorítania.

Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről.

Ezen kívül viszont az is gondot jelentett, hogy egyre többen tartózkodnak a környéken életvitelszerűen, akár csak a melegebb hónapokban, akár már egész évben. Eddig viszont nem volt teljesen megoldott a szemétszállítás a környéken, ezt mindenkinek saját magának kellett intéznie - például úgy, hogy a kinti kiskertben, kisházban felhalmozott napi hulladékját hazavitte.

Nemrég viszont Szombathely városa arra kérte fel a SZOMHULL Nonprofit Kft-t, mint közszolgáltatót, hogy vizsgálja meg a Parkerdő területéről a hulladékgyűjtés és elszállítás lehetőségét.

A ZRt., mint a közszolgáltató alvállalkozója pedig kidolgozta javaslatait a Parkerdő területén lévő ingatlanok közszolgáltatás körébe való bevonására.

A Közgyűlésre beküldött beszámoló szerint az elsődleges elképzelés a „házhoz menő gyűjtési” rendszer kiépítése volt, mely teljeskörű szolgáltatást jelentene az ingatlanhasználók részére. Ennek a rendszernek a bevezetéséhez viszont a parkerdei úthálózat a jelenlegi állapotában nem alkalmas: az útburkolat minősége (szilárd burkolat, kavicsos felület, földút), a benyúló jelentős mennyiségű lombozat, valamint az ingatlanok megközelíthetősége miatt egyszerűen nem férne be sok helyre a kukásautó. További akadályt jelent az is, hogy egyes magántulajdonban lévő utcákat a telektulajdonosok lezártak, így az érintett ingatlanok megközelítése nem is lehetséges.

Azaz a parkerdei ingatlanok jelentős része a jelenlegi műszaki, fizikai adottságok mellett a rendelkezésre álló hulladékgyűjtő járművel nem közelíthető meg.

Így a körülmények mérlegelésével a gyűjtőszigetes megoldás bevezetése lett volna a cél.

Eszerint a Parkerdő területén 5 db gyűjtősziget került volna kialakításra olyan helyszíneken, melyek a jelenleg használt járművekkel is megközelíthetők. A szigetek kiépítésének költsége önkormányzati forrásból valósult volna meg. A szigetek mindegyikén 2-2 db kommunális hulladék, valamint 3-3 db szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló 1100 literes konténert képzeltek el.

A konténereket zárhatónak gondolták, és csak a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlantulajdonosok kaptak volna hozzájuk kulcsot.

Ez a megoldás azonban azon kívül, hogy amúgy működőképes lehet, arra is lehetőséget adna, hogy a konténerek köré illegálisan hulladékot helyezzenek el, melyek nem csak csúnyák, de további költségeket is jelent az önkormányzatnak.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A már bevezetett, vásárolható gyűjtőzsákos megoldást viszik tovább

A parkerdei kommunális hulladékgyűjtés 2021. június 21-től a parkerdei büfében is megvásárolható gyűjtőzsákok használatával már biztosított. A büfé november 15-ig minden nap, november 15-e után hétvégi nyitvatartással üzemel. A szolgáltatás igénybevételének feltétele a hulladékszállítási szerződés megkötése a SZOMHULL Nonprofit Kft-vel.

Jelenleg 60 db „zsákos” szerződéses partnere van a közszolgáltatónak, és augusztus végéig közel 600 db zsák átadása történt meg. A teli zsákok 2 gyűjtőponton helyezhetők el.

A közszolgáltató eddigi tapasztalatai szerint a rendszer jól működik, és miután a Közgyűlése megtárgyalta a Parkerdő területének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba való bevonása, illetve az illegális hulladék-elhelyezés visszaszorítása érdekében megtett intézkedésekről szóló előterjesztést,

egyhangúlag támogatta az elmúlt hónapokban bevezetett hulladékgyűjtési rendszer további fenntartását.

Szólj hozzá!

Évente több százmillió őshonos állattal végeznek a macskák Ausztráliában

A házi kedvencek mindegyike átlagosan 110 őshonos állatot öl meg barangolásai, alkalmi vadászatai során.

Rendőrségi feljelentést tett az apa, akinek a lányának szétvágták a cipőjét az egyik szombathelyi iskolában

Nem csak rongálás de lopás is történt, mivel a lány tornazsákja eltűnt, benne egy edzőcipővel.

LMP Borkai bejelentésére: szórakoztató kampány elé nézünk

Őszinte kíváncsisággal várjuk, hogy Dézsi Csaba vagy Borkai Zsolt fogja-e hitelesebben megjeleníteni a konzervatív értékeket a városban, esetleg sor kerül-e az első jobboldali előválasztásra - írják a zöldek.

LMP: jelentősen növelni kell az egészségügy forrásait

Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy pártja a magánegészségügy bevonását is szorgalmazza a diagnosztikai ellátásba.

Tornádó alakult ki Szombathely mellett

A tölcsér többször is elérte a felszínt.

21,5%-kal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Megbírságolta a Médiahatóság a Körmend FM-et

Több szabálytalanságot is elkövetett a rádióadó.

Váltson Távhő e-számlára és vegyen részt a nyereményjátékban!

Nem csak egyszerűbb, gyorsabb, de rengeteg papírt is megspórolna így a Szombathelyi Távhőszolgáltató.

Népszámlálás: berobbant a győri agglomeráció

Miközben Győr lakossága kicsit fogyott, a környező településeken óriási népességnövekedés volt.

Járni fog a Szívügyünk Győr-bérlet a tanároknak is

Tovább foltozzák a parkolási rendeletet, jár az olcsóbb bérlet az iskolákban dolgozóknak is.

Július elsejétől indul meg a rendelés a József Attila utcai rendelőben Győrben

Június közepén átadják az épületet, ami már decemberben elkészült, de gondok voltak vele.

Dézsi Csaba András bérgyilkosokhoz hasonlította az Ugytudjuk.hu újságíróit

Újabb szintlépés a „gonosz kukkoló nyúlbéla”, az „idegbeteg” és a „tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátor” után.

Erősen gomolyfelhős idő lesz csütörtökön

Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.