Megoldást találtak a szombathelyi Parkerdő szemétszállítási problémáira

Nagy Donát 2021-09-30 13:05:00
Jól működik a zsákos megoldás, ezzel mennek tovább.

A szombathelyi Parkerdő általában az illegális hulladéklerakás kapcsán szokott szóba jönni, igaz, az elmúlt időszakban az Éljen Szombathely! vezette városvezetésnek a kihelyezett kameráknak köszönhetően sikerült ezt a bunkó és káros szokást visszaszorítania.

Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről.

Ezen kívül viszont az is gondot jelentett, hogy egyre többen tartózkodnak a környéken életvitelszerűen, akár csak a melegebb hónapokban, akár már egész évben. Eddig viszont nem volt teljesen megoldott a szemétszállítás a környéken, ezt mindenkinek saját magának kellett intéznie - például úgy, hogy a kinti kiskertben, kisházban felhalmozott napi hulladékját hazavitte.

Nemrég viszont Szombathely városa arra kérte fel a SZOMHULL Nonprofit Kft-t, mint közszolgáltatót, hogy vizsgálja meg a Parkerdő területéről a hulladékgyűjtés és elszállítás lehetőségét.

A ZRt., mint a közszolgáltató alvállalkozója pedig kidolgozta javaslatait a Parkerdő területén lévő ingatlanok közszolgáltatás körébe való bevonására.

A Közgyűlésre beküldött beszámoló szerint az elsődleges elképzelés a „házhoz menő gyűjtési” rendszer kiépítése volt, mely teljeskörű szolgáltatást jelentene az ingatlanhasználók részére. Ennek a rendszernek a bevezetéséhez viszont a parkerdei úthálózat a jelenlegi állapotában nem alkalmas: az útburkolat minősége (szilárd burkolat, kavicsos felület, földút), a benyúló jelentős mennyiségű lombozat, valamint az ingatlanok megközelíthetősége miatt egyszerűen nem férne be sok helyre a kukásautó. További akadályt jelent az is, hogy egyes magántulajdonban lévő utcákat a telektulajdonosok lezártak, így az érintett ingatlanok megközelítése nem is lehetséges.

Azaz a parkerdei ingatlanok jelentős része a jelenlegi műszaki, fizikai adottságok mellett a rendelkezésre álló hulladékgyűjtő járművel nem közelíthető meg.

Így a körülmények mérlegelésével a gyűjtőszigetes megoldás bevezetése lett volna a cél.

Eszerint a Parkerdő területén 5 db gyűjtősziget került volna kialakításra olyan helyszíneken, melyek a jelenleg használt járművekkel is megközelíthetők. A szigetek kiépítésének költsége önkormányzati forrásból valósult volna meg. A szigetek mindegyikén 2-2 db kommunális hulladék, valamint 3-3 db szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló 1100 literes konténert képzeltek el.

A konténereket zárhatónak gondolták, és csak a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlantulajdonosok kaptak volna hozzájuk kulcsot.

Ez a megoldás azonban azon kívül, hogy amúgy működőképes lehet, arra is lehetőséget adna, hogy a konténerek köré illegálisan hulladékot helyezzenek el, melyek nem csak csúnyák, de további költségeket is jelent az önkormányzatnak.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A már bevezetett, vásárolható gyűjtőzsákos megoldást viszik tovább

A parkerdei kommunális hulladékgyűjtés 2021. június 21-től a parkerdei büfében is megvásárolható gyűjtőzsákok használatával már biztosított. A büfé november 15-ig minden nap, november 15-e után hétvégi nyitvatartással üzemel. A szolgáltatás igénybevételének feltétele a hulladékszállítási szerződés megkötése a SZOMHULL Nonprofit Kft-vel.

Jelenleg 60 db „zsákos” szerződéses partnere van a közszolgáltatónak, és augusztus végéig közel 600 db zsák átadása történt meg. A teli zsákok 2 gyűjtőponton helyezhetők el.

A közszolgáltató eddigi tapasztalatai szerint a rendszer jól működik, és miután a Közgyűlése megtárgyalta a Parkerdő területének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba való bevonása, illetve az illegális hulladék-elhelyezés visszaszorítása érdekében megtett intézkedésekről szóló előterjesztést,

egyhangúlag támogatta az elmúlt hónapokban bevezetett hulladékgyűjtési rendszer további fenntartását.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.