Megoldást találtak a szombathelyi Parkerdő szemétszállítási problémáira

Nagy Donát 2021-09-30 13:05:00
Jól működik a zsákos megoldás, ezzel mennek tovább.

A szombathelyi Parkerdő általában az illegális hulladéklerakás kapcsán szokott szóba jönni, igaz, az elmúlt időszakban az Éljen Szombathely! vezette városvezetésnek a kihelyezett kameráknak köszönhetően sikerült ezt a bunkó és káros szokást visszaszorítania.

Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről.

Ezen kívül viszont az is gondot jelentett, hogy egyre többen tartózkodnak a környéken életvitelszerűen, akár csak a melegebb hónapokban, akár már egész évben. Eddig viszont nem volt teljesen megoldott a szemétszállítás a környéken, ezt mindenkinek saját magának kellett intéznie - például úgy, hogy a kinti kiskertben, kisházban felhalmozott napi hulladékját hazavitte.

Nemrég viszont Szombathely városa arra kérte fel a SZOMHULL Nonprofit Kft-t, mint közszolgáltatót, hogy vizsgálja meg a Parkerdő területéről a hulladékgyűjtés és elszállítás lehetőségét.

A ZRt., mint a közszolgáltató alvállalkozója pedig kidolgozta javaslatait a Parkerdő területén lévő ingatlanok közszolgáltatás körébe való bevonására.

A Közgyűlésre beküldött beszámoló szerint az elsődleges elképzelés a „házhoz menő gyűjtési” rendszer kiépítése volt, mely teljeskörű szolgáltatást jelentene az ingatlanhasználók részére. Ennek a rendszernek a bevezetéséhez viszont a parkerdei úthálózat a jelenlegi állapotában nem alkalmas: az útburkolat minősége (szilárd burkolat, kavicsos felület, földút), a benyúló jelentős mennyiségű lombozat, valamint az ingatlanok megközelíthetősége miatt egyszerűen nem férne be sok helyre a kukásautó. További akadályt jelent az is, hogy egyes magántulajdonban lévő utcákat a telektulajdonosok lezártak, így az érintett ingatlanok megközelítése nem is lehetséges.

Azaz a parkerdei ingatlanok jelentős része a jelenlegi műszaki, fizikai adottságok mellett a rendelkezésre álló hulladékgyűjtő járművel nem közelíthető meg.

Így a körülmények mérlegelésével a gyűjtőszigetes megoldás bevezetése lett volna a cél.

Eszerint a Parkerdő területén 5 db gyűjtősziget került volna kialakításra olyan helyszíneken, melyek a jelenleg használt járművekkel is megközelíthetők. A szigetek kiépítésének költsége önkormányzati forrásból valósult volna meg. A szigetek mindegyikén 2-2 db kommunális hulladék, valamint 3-3 db szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló 1100 literes konténert képzeltek el.

A konténereket zárhatónak gondolták, és csak a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlantulajdonosok kaptak volna hozzájuk kulcsot.

Ez a megoldás azonban azon kívül, hogy amúgy működőképes lehet, arra is lehetőséget adna, hogy a konténerek köré illegálisan hulladékot helyezzenek el, melyek nem csak csúnyák, de további költségeket is jelent az önkormányzatnak.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A már bevezetett, vásárolható gyűjtőzsákos megoldást viszik tovább

A parkerdei kommunális hulladékgyűjtés 2021. június 21-től a parkerdei büfében is megvásárolható gyűjtőzsákok használatával már biztosított. A büfé november 15-ig minden nap, november 15-e után hétvégi nyitvatartással üzemel. A szolgáltatás igénybevételének feltétele a hulladékszállítási szerződés megkötése a SZOMHULL Nonprofit Kft-vel.

Jelenleg 60 db „zsákos” szerződéses partnere van a közszolgáltatónak, és augusztus végéig közel 600 db zsák átadása történt meg. A teli zsákok 2 gyűjtőponton helyezhetők el.

A közszolgáltató eddigi tapasztalatai szerint a rendszer jól működik, és miután a Közgyűlése megtárgyalta a Parkerdő területének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba való bevonása, illetve az illegális hulladék-elhelyezés visszaszorítása érdekében megtett intézkedésekről szóló előterjesztést,

egyhangúlag támogatta az elmúlt hónapokban bevezetett hulladékgyűjtési rendszer további fenntartását.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.