Miért utasította el az Országgyűlés a képviselők kötelező oltását, ha már mindenki be van oltva?

Székely Zoárd 2021-12-29 18:31:00
Bencsik János indítványát vita nélkül szavazta le a bizottság. Interjú!

December elején leszavazták az Igazságügyi Bizottságban az országgyűlési képviselők kötelező oltására vonatkozó javaslatot, amelyet a független Bencsik János nyújtott be. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat érintő intézkedések után hatalmas felháborodást váltott ki a döntés, ami azonnal fegyverré vált az oltásellenesek kezében. A Polgári Válasz elnökével, Bencsik Jánossal beszélgettünk.

Mint azt tudjuk, néhány hete leszavazták az országgyűlési képviselők kötelező oltására vonatkozó javaslatot. Honnan indult az ötlet és miért tartotta fontosnak, hogy kötelező legyen az oltás a képviselők között?

Már az év elején világossá vált, hogy tömeges oltásra kell számítani. Magyarországon Kelet-Európához mérve is alapvetően rendkívül magas volt az oltáspártiak száma még a Covid előtt, most azonban hihetetlen sebességgel terjedtek el az oltásszkeptikus és oltástagadó hangok és csoportok.

Azt leszámítva, hogy a kormány milyen felelőtlen és korrupciógyanús módon kezelte a járványhelyzetet, abban egyet kell értenünk, hogy politikai nézeteltérésektől függetlenül össze kell fognia a pártoknak az oltás népszerűsítése érdekében, hiszen emberéletekről van szó. Ezért kezdeményeztük a képviselők soron kívüli oltását: hogy az egészségügyi dolgozók után a 200 parlamenti képviselő kötelezően megkapja a vakcinát.

Először Kásler Miklóshoz fordultam egy felhívással, amire nem kaptam érdemi választ, pedig szép példa lett volna, hogy a képviselők elsőként oltják be magukat.

Mivel ez a kezdeményezés nem valósult meg, benyújtottam egy határozati módosító javaslatot az országgyűlésnek, mert miután a kormány közvetve a munkáltatókon keresztül megteremtette a kötelező oltás lehetőségét, többek között az országgyűlés hivatalának dolgozói számára, ezért úgy gondoltuk, hogy ez alól ne tudjanak kibújni az országgyűlési képviselők sem.

Volt ugyanis egy jogi kiskapu: az országgyűlési képviselőknek ugyanis nincs szerződéses munkáltatói jogviszonya az országgyűlés hivatalával.

A képviselők munkáltatója a magyar nép, akik értelemszerűen nem kötelezhetik oltásra őket. Ha már elrendelte a kötelező oltást a kormány, akkor ebből logikusan kellene következnie annak, hogy képviselőként nem bújunk ki ez alól, hanem élen járunk és példát mutatunk, saját magunkon kezdjük a törvények betartatását.

Fotók: Bazsó Bálint Márton

 Mivel Indokolta a kormánypárt, illetve az ellenzék, hogy elutasította a javaslatot?

Még a bizottsági szavazás előtt az MSZP frakciója és néhány független képviselő, mint Hadházy Ákos és Fülöp Erik egy-egy nyilatkozatban támogatták az ötletet, végül az MSZP és a DK bent sem volt a szavazáson, a bizottságban a kormány leszavazta, egyedül Fülöp Erik támogatta a javaslatot, emiatt tárgysorozatba sem vették, azaz el sem juthatott az országgyűlés plenáris üléséig, hogy szavazzunk róla.

Nem nagyon tudták megindokolni a döntést, vita nélkül szavazták le, aminek nagyon rossz üzenete van.

A Polgári Válasz eredetileg mozgalomként alakult meg, párttá 2021 nyarán váltak. Saját magukat hagyománytisztelő, teljesítményelvű és felelősen gondolkodó, keresztény, konzervatív polgári pártként határozzák meg. A párt több szállal is Vas megyéhez kötődik: alapító tagja Rába Kálmán, a Vas megyei közgyűlés tagja, kőszegi önkormányzati képviselő, Mihátsiné Dózsa Hajnalka, Ostffyasszonyfa polgármestere, a párt alelnöke pedig Varga Dániel, korábbi csepregi képviselő, jelenleg Budapesten, az I. kerületben önkormányzati képviselő. A Polgári Válasz elnöke Bencsik János, korábbi jobbikos országgyűlési képviselő. Bencsik Jakab Péter elnökké választása után elsőként távozott a pártból. A párt tudatosan távol tartotta magát az előválasztástól, véleményük szerint ez csak a 2010 előtti politikai garnitúra túlését szolgálja. Ugyanakkor élesen kritizálják a kormánypártokat is, vagyis mindkét nagy politikai tömbtől egyenlő távolságot igyekeznek tartani.

Persze, mivel ezzel a lépéssel óriási fegyvert adtak a képviselők az oltásellenesek kezébe.

Valóban, ennél nagyobb fegyvert nem adott még a politika az oltáselleneseknek.

Óriási felháborodást váltott ki a döntés – megjegyzem, joggal –, mert ez újabb ékes példája a régi szólásnak, hogy a politikus bort iszik és vizet prédikál. Ami viszont érdekes, hogy a Fidesz állítása szerint szinte az összes képviselőjük megkapta már az oltást, sőt ugyanezt állítják az ellenzéki pártok is.

Egyedül a Jobbik reagált úgy, hogy nem szeretnének nyilatkozni ebben a kérdésben, mert szerintük érzékeny egészségügyi adatról van szó – ezzel nem értek egyet, közszereplők vagyunk, nincs olyan, hogy érzékeny személyiségi adat.

Akkor viszont felmerül a kérdés: ha mindenki be van oltva, akkor miért kellett bizottsági szinten elkaszálni ezt a javaslatot?

Valami nem stimmel ebben a történetben, és mind a kormánypárti, mind az ellenzéki frakciók képviselői magyarázattal tartoznak a választóknak.

Fotók: Bazsó Bálint Márton

 Mit gondol, mi lehet az oka annak, hogy egyik párt sem áll ki nyíltan az oltásellenesek ellen?

Azért, mert látják, hogy milliós táborról beszélünk – nem a fanatikus oltástagadókról, hanem azokról az emberekről, akiknek rengeteg kérdése merül fel a témában. Nekik számtalan esetben okoz dilemmát, sőt akár szorongást is, hogy felvegyék-e a vakcinát, és mivel senki nem akarja ezeket a szavazókat elveszíteni, nem állnak ki határozottan ebben az ügyben.

Pontosan ezért szavazta meg rajtam és a Polgári Válaszon kívül minden párt például a 13. havi nyugdíj bevezetését is, hiszen ellenező esetben politikai népszerűségvesztési kockázattal járhat a döntés. 

Számított arra, hogy a képviselők el fogják utasítani a kötelező oltásra vonatkozó indítványt?

Ma ott tartunk, ha valaki az ellenzékből (legyen párttag, vagy független) benyújt egy javaslatot, akkor mindig abból kell kiindulni, hogy nem fogja támogatni a kormány, hiába szolgálná a nemzet érdekeit. Ezzel a lépéssel mondhatni céltábla került a hátamra, halálos fenyegetéseket is kaptam, amiről beszámoltam a közösségi oldalamon.

Ezt a helyzetet csak a kormány tudná megoldani, ha akarná. Mi annyit tudunk tenni, hogy továbbra is közbelépünk, amikor úgy érezzük, hogy bizonyos döntéseknél kettős mércét alkalmaz a Fidesz és a politikusok nem vállalnak felelősséget a tetteikért.

Az oltás és a járványkezelés ügyében különösen nehéz volt közös nevezőre jutnunk, mivel az ellenzéki pártok hosszú ideig szabályos hadjáratot folytattak a keleti vakcinák ellen: még egy törvénymódosítást is benyújtottak, hogy ne lehessen orosz vakcinával oltani, míg a kormány korrupciógyanús módon kötött szerződéseket Kínával és Oroszországgal.

Ebben az esetben nyilvánvaló a pártok felelőtlensége, éppen ezért szeretne a Polgári Válasz tükröt tartani a politikai elitnek és azokat a választópolgárokat kell képviselnünk, akik alapvetően a józan észt és a példamutatást hiányolják a magyar politikából.

Fotók: Bazsó Bálint Márton

 Hogyan képzelik el a jövő évi választásokat? Milyen esélyekkel indul a párt, tekintettel arra, hogy a Polgári Válaszon, a Magyar Kétfarkú Kutyapárton és a Mi Hazánkon kívül mindenki beállt az ellenzéki összefogás mögé?

Nagyon világosan látszik,

hogy egy amerikai típusú „kétpárti" rendszer kezd kialakulni Magyarországon,

aminek én sem szavazóként, sem politikusként nem örülök. A politika nem fekete-fehér, bármennyire is annak tűnik olykor, viszont ha eltűnnek a színek, az árnyalatok a különböző irányvonalak között és beleolvadnak két különálló tömbbe, annak igen komoly hatása lesz a hazai demokráciára és politikai életre – ennek aggasztó jeleit már egy ideje érzékelhetjük.

Amikor egy ennyire kiélezett helyzetben egy

„Orbán menjen vagy maradjon?"

kérdésre egyszerűsödik le a választás, akkor a szavazók túlnyomó része bünteti azokat, akik nem sorolnak be valamelyik oldal mögé. Mindig lesznek olyan állampolgárok, akik nem hagyják magukat beszuszakolni a két tömb valamelyikébe, de az, hogy hány százezres vagy milliós nagyságrendű szavazóbázisról van szó, azt egyelőre nem tudjuk.

Az olyan pártok, mint akár a PV, akár az MKKP létjogosultságát pont ez a szavazóbázis adja: a párt működése nem az ok, hanem az okozat, erre van igénye a társadalomnak. Márki-Zay Péter azt gondolja rosszul, hogy attól lesz erős az ellenzék, ha minden egyes embert beletolnak az ellenzéki összefogásba.

Szerintem egy demokrata ember nem követheti Orbán Viktor gondolkodását, miszerint „egy a tábor, egy a zászló” és „aki nincs velünk, az ellenünk”. Világosan látható, hogy nem lehet minden ellenzéki szavazót és pártot egybe gyúrni, hiszen ettől az összefogás nem lesz több, inkább kevesebb. Egy józan, előrelátó politikának az adja az alapját, hogy aki nem akar az ellenzéki összefogásra szavazni, nekik legyen lehetőségük fidesz-ügynöközés és egységbontás nélkül más képviseletet választani.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.