Kanadában áradások vannak, ezért elfogyott Japánban a mekis krumpli

Fehér Buda 2021-12-23 16:00:30
A Japán McDonald's-okban egyelőre csak kis krumplit lehet kérni.

A globális chiphiány után újabb csapás érte Japánt, az országban ugyanis

majdnem teljesen elfogyott a McDonalds-os burgonya.

A szigetországban a krumplik nagy részét az év ezen szakaszán Kanadából importálják. A koronavírus okozta fennakadások, és a Kanadát érintő áradások miatt azonban megbomlott az ellátási lánc, úgyhogy egy ideig kevesebb krumpli áramolhat be az országba.

Fotó: Pixabay

A japán McDonald's már le is reagálta a helyzetet, péntektől egy hétig csak kis krumplit árulnak majd a gyorskajáldákban. A japán mekis láncot igazgató cég azt mondja, így ki tudják majd húzni, amíg Kanadában elvonul az ár, és újra hajókra tudják majd pakolni a krumplit. 

2014-ben már történt hasonló eset Japánban, akkor szintén a krumpli fogyott el az országban, igaz akkor azért, mert a Csendes-óceán másik felén éppen sztrájkoltak a dolgozók.

Japánban jelenleg 3 ezer McDonald's található, így az USA-ban és Kanadában megtermelt fagyasztott burgonya legnagyobb ázsiai felvásárlója lett az ország. A helyzet mára már annyira rosszra fordult, hogy a Japán mekiknek ezer tonna krumplit légiszállítással kellett bevinnie az országba, hogy egyáltalán legyen mit eladni.

A Guardian megjegyzi, hogy a karácsony Japánban elég amerikaias ünnepre sikerült, ilyenkor a japán családok McDonald's-szal, vagy egy KFC-s vödörrel ünneplik a Mikulás érkezését. A KFC-nek jól jön, hogy a McDonald's bajba került, hiszen így nagyobb forgalomra számíthatnak az ünnepek alatt.

Az országban eközben a koronavírus-járvány miatt fellépő chiphiány tovább bünteti az autógyártókat, főként a Toyotát, ami nemrég bejelentette, hogy kevesebb autót tud majd legyártani az ázsiai országokat érintő probléma miatt.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.