Itt nem lehet elfutni: közmeghallgatáson kérdeztük a győri polgármestert

Pintér Bence 2021-12-21 19:12:00
Tényleg az önkormányzat akadályozta meg a győri hajléktalankórház megépítését, amire az állam adott volna pénzt. A közmeghallgatáson az is kiderült, hogy a városháza számára nem prioritás a parkolási gondok megoldásában a biciklis infrastruktúra fejlesztése.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Legközelebb arról írunk majd, hogy mi történt Győrben 2021-ben!

Tizenegy győri polgár jött el a kedd délutáni közmeghallgatásra a városházára, amelynek az a lényege, hogy bármely győri polgár tehet fel kérdést, vagy javasolhat dolgokat az önkormányzatnak, erre pedig vagy helyben, vagy nagyobb, átfogóbb témák esetében írásban kap választ.

Mivel Dézsi Csaba András polgármester nyár vége óta menekül az Ugytudjuk.hu kamerái elől, sajtókérdéseinkre pedig sajtóosztálya nem válaszol, úgy döntöttünk, hogy itt kérdezzük,

itt ugyanis nehéz lett volna elfutni.

Két témában érdeklődtünk: az egyik az volt, hogy pontos-e értesülésünk, hogy a városháza kaszálta el a hajléktalankórház felépítését, amelynek létrehozására a Segítőház Alapítvány évekkel ezelőtt kapott egy ingatlant kezelésbe, és amihez az állam adta volna a szükséges forrást, 53 millió forintot. (Kérdések a videóban a 15., válaszok a 35. percnél.)

Megkérdeztük, hogy ha igen, mi volt ennek az oka.

Dézsi polgármester válaszában elismerte, hogy ő mondott nemet a hajléktalankórház felépítésére és az 53 millió forint pályázati pénzre, mégpedig azért, mert a Segítőház Alapítvány nem kért tulajdonosi hozzájárulást a pályázáskor.

Ez érdekes indoklás egyébként, hiszen maga a kórház ötlete már Dézsi alpolgármesteresége idején megfogant, és az ingatlant is erre a célra kapta kezelésbe a szervezet korábban, a pályázati pénz megszerzésében pedig tudomásunk szerint Simon Róbert Balázs fideszes önkormányzati képviselő is segített – magyarán szólva nem érhette derült égből villámcsapásként a hír a polgármestert, hogy ilyesmi készül.

A parkolás miatt aggódó Dézsi nem nagyon akar kerékpáros infrastruktúrát fejleszteni

A másik témánk az volt, hogy ha már a parkolást tartja Dézsi polgármester a legnagyobb problémának, és ezen belül is a belvárosi parkolást, akkor miért csak parkolólemezeket épít a város, miért nem bővíti a tömegközlekedést, illetve a kerékpáros infrastruktúrát.

Közmeghallgatás | ÉLŐ | 2021.12.21. 14:00

(null)

Mikor lesz könnyedén megközelíthető és átkerekezhető a belváros?

Erre a kérdésekre első körben Máthé-Tóth Péter válaszolt az Útkezelő részéről. Elmondta: szerinte amíg a város tud parkolólemezekre állami forrást szerezni, addig jó ötlet ilyeneket építeni, másrészről pedig a belvárosban kompromisszumokat kell kötni a kerékpáros és gyalogos közlekedés között.

Dézsi polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte a kerékpárosok „szálljanak le a magas lóról”, azaz a bicikliről, és tolják a belvárosban.

Ebből világos volt, hogy a polgármester direkt nem értette meg a kérdést, ami épp arra irányult, hogy nem lenne-e jobb irány bátorítani a kerékpáros közlekedést a városban, ami nem foglal parkolóhelyeket, és a levegőt sem szennyezi – a kerékpár tolása ugyanis éppen nem segíti elő, hogy többen üljenek biciklire.

A közmeghallgatás többi felmerülő témájáról külön cikkben számolunk majd be.

Címlapkép: Fekete Miklós/Ugytudjuk.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Legközelebb arról írunk majd, hogy mi történt Győrben 2021-ben!

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.