Hétfőtől szigorítja a határátlépést Ausztria

Nagy Donát 2021-12-18 07:30:00
Ki bírja ezt már követni.

Ausztria december 20-tól szigorítja a beutazási feltételeket, hogy meg lehessen fékezni a koronavírus omikron mutánsának terjedését – jelentette be az osztrák egészségügyi minisztérium. A korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők vagy a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk. A karantént egyébként egy a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás.

Ami a rendszeresen átjáró magyar munkavállalókat is érinti: az ingázókra továbbra is az enyhébb 3G-szabály van érvényben, a friss negatív vírusteszttel (getestete) rendelkező oltatlanok is beutazhatnak az országba (akkor is, ha nem voltak eddig még betegek).

A szigorúbb beutazási korlátozások nagy kihívásokat jelentenek mindenekelőtt azok számára, akik a karácsonyi ünnepek alatt külföldre utaznak. Ugyanakkor ezek a szabályok éppen a jelenlegi helyzetben szükségesek, hogy gátat tudjunk szabni az omikron terjedésének Ausztriában

– jelentette ki Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter.

Az osztrák kormány egyébként pénteken a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját kibővítette Angolával, Zambiával és Malawival, a közvetlen légi járatokat ezekből az országokból felfüggesztették.

Ausztriában a legfrissebb adatok szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által aggasztónak minősített, nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánssal fertőzött nyolcvan személyt azonosítottak. A legtöbb ilyen esetet, összesen harminchetet Bécsben regisztrálták. Ausztriában a járvány kitörése óta 1 245 232 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 438-an hunytak el.

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.