Ungár feltette a kérdést: vajon miért a magyar adófizetők fizetnek a szennyező cégeknek és vajon miért nem fordítva?

Bazsó Bálint 2021-12-06 14:04:43
A kormány válaszol: a baloldal megszünteti a kukákat.

"A zöldmozgalom jelszava a 70-es évek óta a cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan. A Fidesz környezetpolitikáját körülbelül úgy lehetne leírni, hogy panaszkodj globálisan, ne csinálj semmit lokálisan" - közölte Ungár Péter az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén.

Hozzátette: Áder Jánosnak igaza van abban, hogy a nagy nemzetközi szereplők a semmittevést választották, és abban is, hogy nem lehet a kiskeresetűekkel megfizettetni a környezetszennyezést. 

Ugyannakkor felhívta a figyemet arra, hogy bár a kormány által hangoztatott szennyező fizet elv egy nagyon jó elv, ám a helyzet az, hogy a gyakorlatban 

"nulla darab nagy szennyező vállalat, összesen nulla adót fizetett a szennyezés után"

A Vas megyei LMP képviselője szerint nemhogy nem fizetnek a szennyezés után a hazánkban szennyező vállalatok, de még - adókedvezmények és egyéb támogatások formájában - a magyar adófizetők adnak pénzt ezen cégeknek. 

Az LMP politikusa példaként az Exxonmobil, a Coca-Cola és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol kft. példáin keresztül mutatta be a kormány zöldpolitikáját, vagyis annak hiányát. 

"Mennyit kapott a magyar államtól a Viresol kft? Másfél milliárd forintot. Mennyi büntetést fizetett a környezetszennyezés után a Viresol kft? Nulla forintot.

- mondta Ungár Péter annak kapcsán, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó Viresol kft. bár szennyezte a talajvizet, ám mivel lebukásuk után abbahagyták a környezetszennyezést, az ügyészség semmilyen bírságot nem szabott ki a cégre.

Nagyon egyszerű kérdést tett fel Ungár Péter a parlamentben, mégsem tud rá a kormány válaszolni

A "szennyező fizet elvéről" kérdezte a kormányt az Országgyűlés plenáris ülésén Ungár Péter. A Vas megyei LMP képviselője három hazai szennyező vállalat példáját hozta fel bizonyítandó, hogy bizony a kormány által sokszor elmondott elv bizony csak elv marad...

A kormány részéről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt, aki hosszan sorolta a "baloldali" önkormányzatok zöld intézkedéseit. 

Az államtitkár szerint "egészen elképesztő" azt látni, amit a baloldal művel ebben a témában. Szerinte "jól látható", hogy nem képes a baloldal konkrét tevékenységet felmutatni, példának a városháza eladását hozva fel. 

Schanda szerint a fővárosi városvezetés a beépítés mellett foglal állást, a hulladdékgazdálkodás kapcsán pedig arról beszélt, hogy 

leszerelik a köztéri kukákat.

Önök erre képesek - cizellálta érvkészletét az államtitkár.

A konkrét kérdésre nagy nehezen rákanyarodva az államtitkár közölte: munkahelyek jönnek létre a nagyvállalatok révén, ahol "tisztességes bért" kapnak a magyar dolgozók, szerinte Ungár Péter és a "baloldal" pedig ezeket az eredményeket veszélyezteti.

Sajnos arra már nem tért ki, hogy miért nem fizetnek a szennyezők a szennyezés után.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban. 

Szólj hozzá!

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.