30 milliós kölcsönért csapott be egy szombathelyi házaspár egy banki ügyintézőt

ugytudjuk.hu 2021-12-03 19:00:00
Most álltak bíróság elé.

A Szombathelyi Járásbíróság az I. rendű vádlottat 1 rendbeli társtettesként elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette, 1 rendbeli számvitel rendje megsértésének bűntette és 1 rendbeli társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év 10 hónap – végrehajtásában 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – börtönre és 350 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A II. rendű vádlottat 1 rendbeli társtettesként elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette és 1 rendbeli társtettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A terheltek közül a II. rendű vádlott egy szombathelyi székhelyű cég vezető tisztségviselője volt 2015. szeptember 7-től a társaság felszámolásának elrendeléséig. A cég tényleges, napi irányítását – ideértve a könyvelővel való kapcsolattartást is – a férje, az I. rendű vádlott látta el.

2018-ban a cég hitelt kívánt felvenni egy banktól. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat a vádlottak együtt folytatták le a sértett ügyintézőjével. A hitel ügyintézése során I. rendűvádlott 2018. július 27-én készített, a II. rendű terhelt pedig aláírt egy olyan „Lejárt vevő és szállító kimutatás” elnevezésű dokumentumot, amely szerint a cégnek 2018. május 31-én nem volt lejárt tartozása. Ezen irat azonban valótlan tartalmú volt, mert a társaságnak ekkor volt lejárt tartozása, s erről mindketten tudomással bírtak, ahogy arról is, hogy a cég ellen 2018-ban felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet nyújtottak be. A terheltek a valótlan tartalmú okiratot a hitel ügyintézése során benyújtották a sértett pénzintézethez, ezzel felhasználva azt. A vádlottak a hitel megszerzése érdekében a valótlan tartalmú „Lejárt vevő és szállító kimutatás” sértetthez történő benyújtásával, a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelem és azon tény eltitkolásával, hogy a társaság vagyona 2018-ban már nem nyújtott fedezetet tartozásainak kiegyenlítésére, jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtették a bank ügyintézőjét.

Amennyiben a sértett tudomással bírt volna a „Lejárt vevő és szállító kimutatás” valótlanságáról, a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelem benyújtásáról és a társaság tényleges vagyoni helyzetéről, akkor nem biztosított volna hitelkeretet a cégnek, a megtévesztés hatására azonban 2018 szeptemberében folyószámlakölcsön szerződést kötött a társasággal, amelynek részéről azt II. rendű vádlott írta alá. A szerződés keretösszege 30 millió forint volt, amelyet 2018. október 31-ig a terheltek teljes egészében ki is merítettek. A vádlottak magatartásukkal jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtették a bank ügyintézőjét, és a sértettnek összesen 30 millió forint kárt okoztak, amelyből egy hitelgarancia cég 24 millió forintot, továbbá a bírósági eljárásban a vádlottak 9 millió forintot megtérítettek.

Az ítélet mindkét vádlottra jogerős.

Szólj hozzá!

Alekosz edzés közben olyan mélyen elgondolkodott, hogy még Buddha is megirigyelné

Az egykori reality sztár botrányokról meg dalokról elmélkedik, miközben éppen kipöccinti magát.

Végre kiderült mikor ad interjút az Ugytudjuk.hu-nak Hende Csaba

Egy hónapot kellett várnunk egy egyszerű válaszra.

Összeütközött két metrószerelvény a 3-as metró vonalán

Egy harmadik szerelvény is érintett volt: benn ragadt az említett területen.

Hófúvás miatt adtak ki riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre

A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járműv

Havazást hoz a hétvége a Dunántúlra

Erősen felhős napok állnak előttünk.

Egy tanulmány szerint vonzóbbnak találjuk azokat, akik maszkot hordanak

A járvány előtti időben viszont teljesen máshogy gondolkodtunk azokról, akik eltakarják az arcukat.

Ne előzd a hókotrót!

Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

Január végén születik döntés az ETO jövőjéről

Végső fázisba értek a tárgyalások.

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

Hivatalosan is készül a Squid Game második évada

A Netflix egyik fejese szerint a sorozat univerzuma még csak most kezd el igazán felpörögni.

Ungár Péter: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik.

74 éves korában elhunyt Meat Loaf, a zenészlegenda

6 évtizeden keresztül zenélt, több mint 100 millió albumot adott el.

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók az mRNS-vakcinák

Több mint 65 ezer várandós anyát vizsgáltak.

A téli olimpiák eddigi házigazdáinál egy kivételével már nem megfelelő az időjárás az újabb rendezéshez

A helyzet csupán akkor változhat jó irányba, ha megfelelően kezelik a klímaváltozás okozta gondokat.