A MOL szívesen átveszi a hatósági ár miatt bedőlt benzinkutakat, ideiglenesen

Nagy Donát 2021-11-17 15:05:00
A végén még az is kiderülhet, hogy az egész ármizéria a bagóér megszerezhető benzinkutakért zajlik.

A MOL stratégiai vállalat, egyik legfontosabb feladata Magyarország üzemanyagellátása. A MOL az ITM kiírását követően jelezte, hogy megfelel azoknak a feltételeknek, amelyekkel a folyamatos ellátás érdekében, a veszélyhelyzet idején, átmenetileg képes a Minisztérium által kijelölt töltőállomások üzemeltetésére. Ezzel elősegíthetjük azt, hogy adott településeken, régiókban folyamatos és zavartalan legyen az üzemanyaghozzáférés

– válaszolta a 444 kérdésére az olajtársaság, amely az országban jelenleg összesen 468 kúttal rendelkezik.

A lap szerint ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn közölte, hogy most csütörtökig jelentkezhetnek a benzinkutak átvételére kész szolgáltatók.

Mint azt korábban mi is megírtuk, hétfőtől maximum 480 forintért adhatja a benzin és a gázolaj literét minden benzinkút. Csakhogy a kormány kizárólag itt avatkozott bele a piaci árakba, azaz mire a benzinkútig elér a nafta, vélhetően már drágább ennél az összegnél.

Azaz minden egyes eladott liternél nő a benzinkutak vesztesége, amit a nagyobb kúthálózatok könnyebben átvészelhetnek, de a csupán 1-2 töltőállomással rendelkező vállalkozások már nem biztos.

Nem zárhat be a benzinkút, muszáj veszteséggel árulnia a portékáját

Kemény szankciókat helyez kilátásba a jogszabály, ha egy benzinkút-üzemeltető kibújna az árkorlát betartása alól, írja a Magyar Nemzet. Mától ugyanis legfeljebb 480 forintot kérhetnek az üzemanyagtöltő állomások a 95-ös benzin és a normál gázolaj literjéért a kormány csütörtökön bejelentett intézkedése értelmében. Az árplafon nem vonatkozik a prémium üzemanyagokra.

A hatósági árat bevezető kormányrendelet egy kevésbé nagy figyelmet kapó része, hogy ha egy benzinkút ezt nem tartja be, és többször rajtakapják a hatóságok, vagy az üzemeltető inkább bezárná a kutat a következő három hónapban ahelyett, hogy az veszteséget termeljen, esetleg nem képes betartani az előírt feltételeket, és ezért üzemszünetet hirdet, a kormány elveheti és ideiglenesen egy másik cégnek adhatja a kutat.

Ezekért a becsődölt, és várhatóan áron alul értékesíthető benzinkutakért pedig most bejelentkezett a MOL.

Borítóképünk illusztráció

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.