Befagyasztja a kormány az üzemanyagok árát

Farkas Bazsi Fehér Buda 2021-11-11 10:54:00
480 forint lesz a felső határ.

Csütörtökön délelőtt ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. Gulyás rögtön a járványügyi adatok ismertetésével kezdett, eddig közel hatmillió ember kapta meg az első oltását. Tegnap 8394 új fertőzöttet találtak és 132 beteg hunyt el. Gulyás szerint ez a hullám azért különböző az előzőektől, mert már van fegyverünk a vírus ellen, ez pedig az oltás. Az oltottak közül 100 emberből egy ember betegszik meg, ők is lényegesebben könnyebben esnek át a betegségen. Az oltások hatékonysága 6 hónap után kezd el csökkenni, 7-8 hónappal később pedig már radikálisan veszt az erejéből, Gulyás ezért azt javasolja, mindenki vegye fel a harmadik oltást.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, november 22-től oltási akcióhetet indítanak, ekkor regisztráció és időpont nélkül is meg lehet kapni a vakcinát. Gulyás szerint különösen fontos, hogy az idősek megkapják az emlékeztető adagot, de a fiatalokat is oltásra buzdítják. Az egészségügyi kapacitások rendelkezésre álnak, ellátási zavar és veszélyhelyzet nem áll fenn. Gulyás elmondta, hogy általánosan nem kívánják elrendelni a kötelező oltást, de a munkaváltatók számára megnyílt ez a lehetőség. Az egészségügyiek átoltottsága nagyon jó, de ott is növelnék a harmadik oltás felvételét.

A jelenlegi járványügyi adatok alapján egyelőre nem tudni, mikor tetőzik a negyedik hullám, egyes becslések alapján már ennek a hónapnak a végén, mások szerint csak december végén következik be a tetőzés. Egy esetleges ötödik hullám esetén már csak azok lesznek védettek, akik megkapták a harmadik vakcinát.

Foglalkozott a kormány a benzinárakkal is, ennek az ára is ugrásszerűen nőtt meg az elmúlt évben. Magyarországon továbbra is olcsóbb a benzinár, mint más tagállamoknál, jelenleg a hatodik helyen állunk ebben. Egyelőre csak Horvátország kötötte ki az árat, most Magyarország is hasonlóan döntött.

A kormány döntötése értelmében a benzin és dízel árát 480 forintnál húzzák meg, november 15-től.

Ennél olcsóbb lehet majd az üzemanyag, drágább viszont nem.

Gulyás szerint újból migránsválság van Európában, ami ellen legjobb módszer a kerítésépítés. Gulyás felemlegette, hogy amikor Magyarország megindította a kerítésépítést, akkor az Unióban sokan kifogásolták a döntést. A miniszter szerint bocsánatkérés illetné meg ezért Magyarországot, valamint EU-s forrásokból kellene finanszírozni a kerítésépítést.

Fotó: Pixabay

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy az üzemanyagok árát három hónapra fagyasztják be, az árak a 95-ös oktánszámú üzemanyagra és a földgázra tartoznak majd. Három hónap múlva pedig újra megvizsgálják az üzemanyagok árának változását, ekkor felülvizsgálják a befagyasztást.

A prémium üzemanyagokra nem terjed ki a befagyasztás, viszont még az autópályák melletti kutaknak is be kell majd tartania az intézkedést. Akik máshogy teszik, azokat bezárják, fogalmazott Gulyás.

Az ATV tudósítója feltette a kérdést Gulyás számára, hogy a magyar hatóságok miért csak az oroszoknak küldte el a Szputnyik V hatékonyságáról szóló tanulmányt. Gulyás szerint már többször bemutatta a Szputnyik hatékonyságával kapcsolatos adatokat, a miniszter azt is elmondta, hogy

a kormány felkérte az NNK-t, hogy tegyenek közzé adatokat az oltóanyagok hatékonyságáról.

Ezeket az adatokat majd egyszerre teszik közzé, amikor az összes oltóanyagról elkészült a kimutatás.

Gulyás szerint elképzelhető, hogy a jövőben szükség lesz egy negyedik oltásra, ám egyelőre a harmadik oltás felvételét javasolják mindenkinek. A miniszter szerint az országgyűlési képviselőknek nem lehet kötelezővé tenni az oltást, ám a Fidesz frakcióban mindenkitől elvárják, hogy felvegyék a vakcinát.

Szintén az ATV kérdezett rá Kósa Lajos állítására, miszerint a Belügyminisztérium vette meg a Pegasus nevű kémprogramot. Kósa kijelentése után felmerült, hogy az elszólással akár államtitkot is sérthetett Gulyás szerint a hatóságnak kell megítélnie, hogy ez bűncselekmény volt-e. A miniszter szerint Magyarországon 2010 óta nem történt jogellenes adatgyűjtés.

Pfizerből több mint 3 millió van raktáron, és folyamatosan érkezik még belőle, Modernából és Janssenből 1-1 millió vakcina, míg a Sinopharmból 2 millió van Magyarországon. A Szputnyik már elfogyott, jelenleg az esetek kétharmadában az emberek a Pfizert kérik. Az Index kérdezett rá arra, hogy Gulyás Gergely hogy érzi magát, hiszen a miniszter nemrég elkapta a koronavírust. Gulyás 3-4 napig érzett influenzaszerű tüneteket, azóta már jól van.

Az RTL Klub azon kérdésére, hogy vajon miért nincsenek erősebb járványügyi intézkedések, Gulyás azt válaszolta, hogy születhetnek még ilyen intézkedések, de most az a fontos, hogy mindenki oltassa be magát. A halasztható műtéteket nem egységesen halasztják, hanem figyelembe veszik a kórházak koronavírus-helyzetét. A válogatott meccsére nagyjából 10 ezer rajongót várnak, az esemény látogatásához viszont csak oltottsági kártya szükséges, maszk nem. Gulyás szerint mindenki maga döntheti el, hogy hordja-e a maszkot.

Abban a pillanatban, hogy a magyar, vagy az európai hatóságok engedélyezik, lehetővé teszik majd az 5-11 éves korosztály oltását is. Gulyás szerint minden adatot figyelembe vesznek, konzultálnak, és ez alapján döntenek arról, hogy lesz-e szigorítás. A kormány hetente értékezik, egyelőre nem látják szükségesnek az újabb korlátozásokat. A lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak száma ezer fölött van, de akár 5 ezerre is növelhető a kapacitás.Az egészségügyi dolgozók nagyjábó 95 százalékát oltották már be, Gulyás szerint az orvosok körében ennél is magasabb az arány.

A 444.hu rákérdezett, hogyan lehet jelezni, ha valaki úgy érzi, hogy feltörték a telefonját. Gulyás azt mondja, a nemzetbiztonsági törvény szerint panasszal lehet élni, ha valaki úgy érzi, hogy jogtalanul figyelik meg, de azt hosszasan cáfolta, hogy Kósa Lajos beismerte volna, hogy a belügyminisztérium vette meg a Pegasust.

Szólj hozzá!

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak.