Bemutatjuk a győri építési vállalkozót, aki politikai kapcsolatai révén jutott önkormányzati megrendelésekhez

Papp László Tamás 2021-11-04 12:01:00
Hlatky-Schlichter Lajos mintha csak a NER-oligarcha prototípusa lett volna.

Vállalkozóként legfontosabb céljának a helyi piac megszerzését tekintette; ehhez pedig a politikai befolyás és annak megfelelő felhasználása is hozzátartozott. A cégalapító ezért közéleti szerepet vállalt, és az így kialakult kapcsolatai nagymértékben hozzájárultak vállalkozói sikereihez.

e mondatokat bármelyik helyi NER-oligarchára (s általában a holdudvari, hatalomközeli vállalkozókra) elmondhatnánk.

Pedig e sorok Hlatky-Schlichter Lajosról, a dualizmus kori Győr jelentős építési vállalkozójáról szólnak, akiről a győri Nefelejcs közi Magyar Ispitában nyílt kiállítás.

Fotó: Papp László Tamás

A kiállítást Bagi Zoltán Péter, a Győri Levéltár főlevéltárosa nyitotta meg, a Terasz Csoport részéről pedig Nagy Zsuzsa mondott beszédet.

Bagi Zoltán Péter a Hlatky-Schlichter Lajos-kiállítás megnyitóján.

Fotó: Papp László Tamás

A tudásszomjas látogatók azonnal birtokba vették a kiállítóteret:

Fotó: Papp László Tamás

Mint a kiállításon megtudhattuk:

Hlatky-Schlichter Károly és Smikli Terézia gyermekeként látta meg a napvilágot Győrben 1853-ban.

Édesapja helyi kőműves kisiparos volt, aki tehetős lehetett vagy fontosnak tarthatta fia taníttatását, mivel Lajost a budapesti, majd a müncheni egyetemre küldte tanulni, ahol építészmérnöki diplomát szerzett. Hazatérését követően mindössze 23 évesen, 1876-ban átvette édesapja vállalkozását

derül ki a tárlaton.

Fotó: Papp László Tamás

Az általa kivitelezett legjelentősebb beruházások a korabeli város legimpozánsabb középületeit jelentették.

Fotó: Papp László Tamás

Ő építette a városházát, a főreáliskolát, az első takarékpénztárt, a királyi ítélőtáblát, valamint az iparkamara székházát is. Ezek ma is vizuális iránypontként szolgálnak a városban való tájékozódáshoz. Közülük több (mint például a városháza és a főreáliskola) a várost ábrázoló képeslapokra is rákerült.

olvasható a kiállításon. Ahol azt is megtudhatjuk: sikereit politikai beágyazottságnak köszönhette. Kettős személyiség volt, aki többféle módon volt képes politizálni.

„Közismertnek számított a városban gavalléros vendéglátása: „emlékezetes, hogy milyen előkelő, figyelmes úri modorban vezette a kamarai székház felavató ünnepségét."

Ugyanakkor a

kispolgárságnak mindig imponáló, mindenkinek odamondogató goromba magatartása révén szerzi meg a tömeg-bázisát.”

Ha valaki ráismerni vél Hlatky-Schlichter mentalitásában a jelenkori győri és országos politikára, közbeszerzési módszerekre, az nyilván csak a véletlen műve.

 

Fotó: Papp László Tamás

Közéleti pályájának csúcsát országgyűlési képviselősége jelentette.

– írják róla.

Fotó: Papp László Tamás

Az addigi győri honatya halálával 1908-ban a Függetlenségi 48-as párt színeiben mandátumot szerzett és bekerült a Parlamentbe. Politikai ars poeticája a ravasz középutassággal jellemezhető. Ez kitűnik egyrészt abból, hogy megválasztását megelőzően néhány évvel még a kormánypártot, azaz a Szabadelvű Pártot támogatta

– teszik hozzá.

Fotó: Papp László Tamás

Politikai hűsége azonban nem volt tartós, hiszen az I. világháború alatt ismét "oldalt" váltott. Ez azt jelentette, hogy bár ellenzéki képviselőként lett tagja a parlamentnek, ám hamarosan a Tisza István-féle kormánypárt, a Nemzeti Munkapárt támogatója lett

– olvashatjuk ugyanitt.

Kicsit sem volt tehát köpönyegforgató vagy szélkakas

– fűzi hozzá a cikkíró.

Fotó: Papp László Tamás

Másrészt, politikai középutasságára jellemző módon, ugyan minden társadalmi csoport követeléseinek a jogosságát elismerte, de tartósan, óvatosságból egyiket sem támogatta.

– vagyis mértéktelen politikai bátorsággal sem vádolhatjuk őt.

S ha már közpénzes megrendelések: a két helyiségben kiállított néhány fotóért, rajzért a 8 millió forint némiképp túlárazottnak látszik, biztos sok munka volt benne, de ennyire? 

Fotó: Papp László Tamás

Aki nem hiszi, a kiállításon utánajárhat!

Cikkünk megjenése után érkezett helyesbítési kérelem a Győri városi levéltár részéről, hogy a fentebb szereplő (s a fotón látható) 8 millió forintos támogatás nem a konkrét kiállításra lett teljes összegben fordítva, hanem ez egy kétéves projekt költségvetése, melynek részletei e linkben találhatóak.) 

Mely egyebek között Győr helytörténetét, kulturális sajátosságokat, városi legendákat feldolgozó kiállítás szervezését, kevéssé ismert és ma már nem létező vagy még létező épületek bemutatását is magában foglalja. Továbbá városi, városrészi kulturális, helytörténeti túraútvonalak kidolgozását, interaktív médiatár fejlesztését, illetve geokódokkal ellátott felület kialakítását.

A pontatlanságért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.