Megcsúszott az autód? Az életed múlhat azon, hogy a fék helyett a gázt nyomd!

Nagy Donát 2021-10-28 10:03:00
A legtöbb sofőr már csak éles helyzetben találkozik mindazzal, ami egyszerűen gyakorolható lenne a zsámbéki tanpályához hasonló létesítményeken. Élménybeszámoló egy alap vezetéstechnikai-tréningről.

Még februárban kaptam ajándékba egy 4 órás, alap vezetéstechnikai-tréninget tartalmazó kupont, ám az élet úgy hozta, hogy csak most, október végén tudtam ezt felhasználni. Bár az átlag sofőrnél azt hiszem többet vezetek, és azt gondolom jóval tudatosabban is teszem ezt mint sokan mások, egy ilyen gyakorlási lehetőségnek rendkívül megörültem.

Fotók: Nagy Donát

 

Vasárnap reggel érkezem a Zsámbék mellett található Drivingcamp pályára, ahol - mivel online kitöltöttem minden szükséges nyilatkozatot - csak egy aláírással kell igazolnom a jelenlétemet. Először nyolcad magammal beterelnek egy tanterembe, ahol egy bő fél órában elmagyarázzák a helyes ülés- és kormánybeállítást, de szó esik a guminyomás fontosságáról is.

Sőt, azt tudtátok, hogy habár még ma is sok helyen azt tanítják, a kormányt 10 és 2 óránál kell fogni, erről már régen kiderült, hogy nem megfelelő; a régi, kormányszervó-rásegítés nélküli autóknál persze így lehetett jó nagy erőt kifejteni a kanyarodáshoz, ám a modernebb, például légszákos (és persze kormányszervós) autóknál már a 9 és 3 órás kormányfogást ajánlják.

Kis szünet után aztán az épületen kívül, a saját autóinkkal felsorakozunk a tréner kocsija mögött, akitől rádiókat is kapunk az egyutas kommunikáláshoz (ő utasít, mi végrehajtjuk a feladatot).

A képzésnek egyik alaptétele, hogy mindenki a saját, legtöbbet használt autójával érkezik, mert a kocsi itt megtapasztalt viselkedésére lesz/lehet majd szükség éles helyzetben is.

Az alap csomag négy pályát foglalt magába; az első helyszínen egy szlalomozással kezdünk, szépen egymás után. Először csak 30 km/h-s sebességgel haladunk el a bóják között, majd ezt növeljük 40-re és 50-re.

Már a 40 km/h-s tempónál kicsit megérintem a kocsi jobb hátuljával az egyik bóját, így én vagyok az első, aki bóját dönt.

Közben visszaemlékezem egykori autós oktatóm szavaira, aki a jogosítványra készített fel: "a rutinpályán a manőverezés elég nehéz, hiszen itt a bóják mindig a helyükön maradnak; de odakint a forgalomban már könnyebb lesz, mert az emberek legalább elugrálni majd előled."

A következő feladat, de még ezen a pályán a hirtelen irányváltás begyakorlása. Ezt úgy kell elképzelni, mintha előttünk hirtelen lesatuzna egy kamion, és már csak arra van időnk, hogy elrántsuk a kormányt jobbra vagy balra, de úgy, hogy további sávokba már nem sodródunk át, hanem visszahozzuk egyenesbe az autót. Na, itt persze satuzó kamion helyett ismét bójákkal van kirakva a pálya. A cél az, hogy fékezés nélkül, csak kormánymozdulattal kerüljük ki az akadályt az elsőre szűknek tűnő helyen. Ezt mind jobbra, mind balra megtehetjük egy felbójázott területen, később azzal nehezedik a feladat, hogy rádión mondja az instruktor már a döntési határon, hogy merre kerüljünk.

Fotók: Nagy Donát

 

Áthajtunk a következő helyszínre, ahol a vészfékezést fogjuk gyakorolni. Ugyanis bár azt gondolnánk, hogy baj esetén (klasszikusan: elénk ugró oviscsoport) mindenki ösztönösen a fékre tapos, és megállásig nyomja a pedált, a valóság ezzel szemben az, hogy sokan még életükben nem taposták meg úgy igazán a féket; így vészhelyzetben sem lesznek felkészülve arra, ami ilyenkor történik.

Vészfékezésnél ugyanis dolgozik az ABS, minden hangos és zörög, meg még egy csomó másik hárombetűs kütyü is segít, amit azért tettek az autónkba, hogy minél rövidebb úton megálljunk. De ha mi nem nyomjuk teljes erőnkből a féket, akkor mindezek jóval kevesebbet érnek.

Még valami: hihetetlen mind a száraz, mind a felvizezett műgyanta pályán (ami a jeget szimulálja), micsoda különbség van a nyári és a téli gumik között.

Nekem a 10-12 fokos nappali hőmérséklet miatt még a nyári papucsok vannak fent az autón, de a rögtönzött csapat kétharmadának már téli gumival szereltek a kerekei.

A manőverezést itt is gyakoroljuk, egy kis elektromosan mozgó dobbantón áthajtva kibillentik az autót az egyensúlyából, így az ellenkormányzás szükségességét is megtapasztaljuk. Az is látszik ebben az esetben, hogy aki a fékre lép, az már csak csúszik tovább a semmibe, esetleg elkezd pörögni a a műgyantán; de ha továbbra is a gázon tartjuk a lábunkat a kormánymozdulat mellett, az kihúz minket az imbolygásból.

Fotók: Nagy Donát

 

A harmadik pálya a csúszós kanyart szimulálja, ott egy kör alakú területen kell menni először úgy, hogy csak a jobb oldali kerekek vannak a műgyantán, később pedig az egész autóval kell megpróbálni a csúszós felületen maradni.

Először úgy érzem magam, mint malac a jégen.

Ahogyan csúszik az autó jobbra, én ösztönösen egyre jobban, végül koppanásig balra tekerem a kormányt. Pedig ezzel már semmit sem javítok "túlélési esélyeimen", a rádióban azonban hamar jön az emlékeztető: ilyen esetben tudatosan, de a csúszás irányába kell kormányozni az autót, hogy megpróbáljuk visszaadni a kerekeknek a forgását. Ha ez megvan, akkor óvatosan lehet próbálni ismét elfordulni. Ezek a mozgások persze a másodperc tört része alatt zajlanak, de az okítás bejön: így valóban hamarabb el tudok fordulni.

Végül a negyedik pálya egy műgyantás lejtő, amin a jégen legurulást gyakoroljuk. Az előzőekhez hasonlóan az első próbálkozások itt a kijelölt terület melletti aszfalton végződnek, aztán ahogy egyre-jobban megszokjuk a körülményeket, úgy sikerül már jobban bevenni a kanyart.

Fotók: Nagy Donát

 

Ezek után a lejtő egy meredek dombbá változik, ugyanis visszafelé kell haladnunk. A csúszós felületen a nyári gumival éppen hogy fel tudok kapaszkodni, míg a téli gumis társaimnak ez meg sem kottyan.

Hamar el is telt az idő, a rengeteg tapasztalattal a hátunk mögött pedig visszagurulunk az épülethez, ahol rövid elköszönés következik.

Közben arra gondolok, hogy bárcsak minden jogosítványhoz "járna" egy ilyen alap, pár órás gyakorlási lehetőség. Persze, ehhez is megfelelő infrastruktúra kell, de azt is gondolom, hogy a sok feleslegesen kiszórt százmilliárdból talán ilyen pályák építésére érdemesebb lett volna költeni egy állami beruházóval. Mert hát milyen klassz lenne, ha nem a különböző megbetegedések vagy az adózási ráták listáját vezetné Magyarország, hanem a legbiztonságosabban közlekedőkét.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.