Ijesztő: a magyarok 31 százaléka azt hiszi, hogy az ősember együtt élt a dinoszauruszokkal

Nagy Donát 2021-10-28 16:46:05
A hazai lakosság majdnem fele továbbá azt is gondolja, hogy már létezik a rák ellenszere, csak a piaci érdekek miatt elrejtik azt a nyilvánosság elől.

A magyarok egyharmada szerint a dinoszauruszok idején már éltek emberek a Földön, és több mint 40 százalékuk igaznak tartja azt az állítást, hogy már 10 milliárdan élünk a bolygón - derül ki a Qubit írásából. A lap szerint a többi európai uniós ország polgáraihoz képest a magyarok sokkal kevésbé tudják, hogy az oxigén, amit belélegzünk, növényekből származik.

Konteóhívőkből viszont jól állunk.

A 2021 tavaszán készült és szeptemberben publikált Eurobarometer-jelentéséből - ami Az európai polgárok tudása és attitűdje a tudományhoz és a technológiához címmel jelent meg - kiderül, hogy a felmérésben a tudományos tényekre vonatkozó állításokat, amelyeket a válaszadóknak igaznak vagy hamisnak kellett minősíteniük, a természettudománnyal kapcsolatos különböző ismereteket és az összeesküvés-elméletekben való hitet vizsgálták. 

Az eredmény: Románia és Olaszország mellett Magyarországon gondolják a legtöbben (31 százalék), hogy a legkorábbi emberek a dinoszauruszokkal egy időben éltek, miközben például Luxemburg, Csehország, Belgium és Svédország lakosainak több mint 80 százaléka tud arról, hogy a dinoszauruszok korában még nem éltek emberek (kis segítség: a dinoszauruszok kb. 66 millió éve pusztultak ki, az embert pedig sokféleképpen lehet datálni, de a Homo sapiens 300 000 ezer éve jelent meg a Földön.)

Fotó: Pixabay

Megemlítik, azt szinte egész Európa helyesen tudja, hogy a kontinensek, amelyeken élünk, évmilliók óta mozognak, és a jövőben is mozogni fognak; arra a kérdésre viszont, hogy vajon igaz-e az az állítás, miszerint már most több mint 10 milliárdan élnek a Földön, a magyarok 44 százaléka rosszul válaszolt (az EU-átlag 37 százalék). 

Azt az uniós polgárok elsöprő többsége tudta (átlag: 82 százalék), hogy igaz az az állítás, miszerint az oxigén, amit belélegzünk, növényekből származik, ugyanakkor ezen a kérdésen a többi országhoz képest a magyarok elvéreztek, és az utolsó előtti helyen állnak: a 75 százalékos eredménnyel egyedül a belgákat előztük meg, ahol a lakosság 70 százaléka van ezzel tisztában.

Ha viszont valaki sikeresen akar összeesküvés-elméleteket terjeszteni az unió országaiban, Magyarországon mindenképpen jó helyen jár: azt, hogy a rák ellenszere létezik, de a piaci érdekek miatt elrejtik a nyilvánosság elől, a magyar lakosság 48 százaléka gondolja.

Ennél többen csak Cipruson (58 százalék) és Görögországban (52 százalék) hiszik el az elméletet. Az uniós átlag mindössze 26 százalék, de Dániában és Svédországban az 5 százalékot sem éri el a rák ellenszeréről alkotott összeesküvéselméletben hívők aránya.

A cikk szerint csak kicsit állunk jobban a konteóhívők másik kedvencével, miszerint a vírusokat kormányzati laboratóriumokban állítják elő azért, hogy a szabadságunkat korlátozni tudják. Ezt az uniós átlaggal (28 százalék) szemben 43 százalék gondolja Magyarországon, de Romániával az élen (53 százalék) hat országban még többen gondolják így.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.