Pablo Escobar vízilovai még mindig a kokainbáró egykori otthona mellett éldegélnek

Fehér Buda 2021-10-26 20:00:34
Escobar halála után gazdátlanul maradtak az állatok, mostanra viszont elszaporodtak a környéken.

Kevesen tudják, de Pablo Escobar, az egykori drogterjesztő egy időben vízilovakat is tartott a kolumbiai otthonában. A vízilovak túlélték a drogkirályt, Escobar 1993-as halála után azonban elfeledkezett róluk a világ, így ott maradtak Escobar telkén. 

Az állatok a nyolcvanas években érkeztek meg Kolumbiába, Escobar hozzá illő módon, illegálisan csempészte be őket az országba. 1993-ban aztán rajtaütöttek a terjesztőn, a hatóságok tűzpárbajba kerültek Escobar embereivel, míg végül a drogkartellek fejét is találtat érte. A vízilovak azonban megmenekültek, és természetes ragadozó hiányában békésen éldegéltek a területen. Escobar egy tó közelében húzta fel a kúriáját, ami azóta az állatok otthonává vált.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vízilovak közben szaporodtak is, a jelenlegi becslések szerint ma már 65 és 80 közé tehető a számuk. Mivel a csorda elég nagyra nőtt, így a helyi szakértők attól tartanak, hogy az állatok miatt felborulhat a terület biodiverzitása, de akár emberéleteket is követelhet a felelőtlen állattartás. A vízilovak ugyanis elég agresszívan tudnak viselkedni, ha veszélyben érzik magukat, többször öltek már embereket is.

A kolumbiai kormány első körben ezért megkezdte az állatok ivartalanítását, hiszen ezt a megoldást látták a leghumánusabbnak. A biodiverzitás felrúgása, és az emberekre gyakorolt veszély viszont továbbra is fennáll, és ez még egy ideig így is lesz, hiszen egy átlagos víziló akár ötven évig is eléldegélhet. Emellett nem tudni pontosan, hogy mennyi egyed lófrál Kolumbiában, így nem lehet biztosan kimondani, hogy az összes állatot sterilizálták.

A helyiek ezért már arról tárgyaltak, hogy nem lenne-e észszerűbb megoldás elaltatni a vízilovakat, ekkor lépett közbe egy amerikai állatvédő csoport, aminek tagjai azt kérték az amerikai szövetségi bíróságtól, hogy nyilvánítsak ügyben érdekelteknek az állatokat, így a jog előtt emberként jelenhetnének meg a vízilovak. És mivel az amerikai jog felkarolná őket, amerikai állatorvosok végezhetnék el az ivartalanítást, írja a Guardian.

A világon egyébként már sokfelé, például Indiában és Argentínában is hoztak olyan döntéseket, melyek értelmében több jog illetni meg az állatokat. Az USA-ban is több próbálkozás volt erre, mindeddig sikertelenül. A kolumbiai hatóságok eközben arról nyilatkoztak, hogy hiábavaló lenne, ha lépne valamit az amerikai bíróság, hiszen az állatok Kolumbiában élnek, így ahhoz az országhoz tartoznak. Így egyelőre nem tudni, hogy mi lesz Escobar egykori kokain vízilovainak a sorsa.

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.