Illéstől Sélleihez kerülne a Hali többségi tulajdona

Farkas Bazsi 2021-10-22 06:56:00
Tőkeemeléssel az Illés Alapítványtól a Haladás Marketing Kft.-hez kerülne a Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatát működtető cég többségi üzletrésze. Ám ehhez a szombathelyi önkormányzatnak is lesz még egy-két szava.

Törzstőke emelést hajtanának végre a Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatát működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nél - derül ki az októberi közgyűlésre összeállított anyagból.

A javaslat szerint a társaság törzstőkéje a jelenlegi 5 millió forintról 40 millió 630 ezer 500 forintra emelkedne.

Amennyiben a törzstőke emelésben a város nem kíván részt venni, akkor a tulajdoni arányok a következőképpen változnának:

  Jelenlegi  Tervezett
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata törzsbetéte: 510.000,- Ft, arány: 10,2 % törzsbetéte: 510.000,- Ft, arány: 1,26 %
Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. törzsbetéte: 426.950,- Ft,   arány: 8,54 % törzsbetéte: 36.057.450,- Ft,   arány: 88,74 %
ILLÉS SPORT ALAPÍTVÁNY és a VIKTORIA Football Club Szombathely közös tulajdonban álló törzsbetét összesen 4.063.050,- Ft, 
arány: 81,26 %
közös tulajdonban álló törzsbetét összesen 4.063.050,- Ft, 
arány: 10 %

De, hogy ez valóban meg fog-e történni, vagy a város mégis a zsebébe nyúl-e az majd csak a jövő heti közgyűlésen dől majd el. 

Ahogy az is, hogy mi lesz a város eddigi jogaival. A szombathelyi önkormányzat eddig ugyanis rendelkezett úgynevezett “aranyszavazatokkal”. A társasági szerződés módosításánál például vétózhatott. Mind a törzstőke emelésről, mind pedig az aranyszavazat további sorsáról döntenie kell a képviselőknek.

Illéstől majdnem Homlokhoz, majd Illéshez és végül Sélleihez 

Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. 2004-ben került a szombathelyi önkormányzat tulajdonába. A cég egy korábbi pápai társaság jogutódja, amelyre Bíró Péter szombathelyi távozása után azért volt szükség, hogy a város indíthasson focicsapatot a professzionális bajnokságban.

A Haladás Marketing Kft. már 2006-ban beszállt a cégbe.

2015-ben a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. többségi tulajdona Illés Béla és Halmai Gábor cégéhez a Halmillhez került. 2019-ben egy közlemény érkezett, hogy a Homlok Zsolt elnökségével működő Haladás VSE fogadja be a focicsapatot működtető céget.

Hosszú bizonytalanság után megoldódhat a Szombathelyi Haladás helyzete. A Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület (Haladás VSE) elnöksége, ma délelőtti ülésén, felhatalmazta az egyesület társadalmi elnökét, hogy szándéknyilatkozatot írjon alá a patinás labdarúgóklubot működtető Szombathelyi Haladás Kft. (Haladás Kft.) többségi tulajdonosával, a HALMILL Team Tanácsadó Kft.-vel annak a Haladás Kft.-ben meglévő tulajdonrésze átvételéről - szólt a közlemény.

Ám a manőver valamiért fényt kapott, így szándéknyilatkozat ide vagy oda, a céget végül Illés Béla alapítványa az Illés Sport Alapítvány vette át. 

Most viszont a tőkeemeléssel a többségi tulajdon a mostani ügyvezető, Séllei Árpád céggéhez, a Haladás Marketing Kft.-hez kerülne.

Az Opten adatai szerint a Séllei cége egy mikrovállalkozás, reklámügynöki tevékenység a főtevékenysége és még munkavállaló sincsen bejelentve. 

Az elmúlt években nem sok nyereséget termelt, ha termelt egyáltalán. 2018-ban 77 ezer forint volt az éves nyeresége, 2019-ben 150 ezer forintot hozott a cég a konyhára, 2020-ban pedig 235 ezer forint veszteséget termelt. Egyelőre tehát a könyvelésből nem látni, hogy miből tenné be a cég a tőke emeléshez szükséges 35 millió 630 ezer 500 forintot. 

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.