Darupár költését figyelték meg Vas megyében, a Rába völgyében

Farkas Bazsi 2021-10-20 11:56:14
Ritkán látott vendéget vettek videóra.

A ritka megfigyelést Szekeres Zsófia és Heffenträger Gábor az Őrségi Nemzeti Park munkatársai osztották meg blogbejegyzésükben:

Tavaly májusban furcsa hangokat lehetett hallani a Rába völgyében. Természetvédelmi őrként sok hangot felismerek, nem lepődöm meg, ha a szajkó az egerészölyvet utánozza, vagy a seregély egy telefon csörgőhangját, de ez a májusi hang semmihez nem volt hasonlítható. Nagyon nagy hangerővel egy daru próbálta elcsábítani szíve hölgyét.

Olyan megdöbbentő volt a látvány, hogy elfelejtettem rejtőzködni is, így sajnos megzavartam a nászt. Ennek köszönhetően alig 500 m-re lévő les közelébe repültek át, ahonnan a vadász jelezte boldogan, hogy minek volt szemtanúja. Nagy volt az izgalom, kollégáim minden információt próbáltak beszerezni a korábban megfigyelt Marcal-menti költésről, amely ennek a szép madárnak az első fészkelése volt az országban.

A madarak hangoskodtak, táplálkoztak, nagyokat fürödtek a holtágak vízében egész nyáron, de fiókákat nem kísérgettek. Látványuk sokszor megörvendeztetett bennünket.

Idén azonban hangjukat sem lehetett hallani. Aggódtam, hogy kevés a víz, üresek a holtágak. Tavaly a Rábán hatalmas torlasz kényszerítette a folyó vízét az ártérre, de most csak ott volt víz, ahol a hódgátak visszatartották. Egy ilyen hódgát miatt kialakult mocsárban aztán megpillantottam őket május első napjaiban. Messziről, spektívvel figyeltem mozgásukat, mégis az volt az érzésem, hogy tudják, ott vagyok. Ha egy cinke méltatlankodott felettem, hogy miért kuksolok a bokor alatt, a daru már emelte a fejét, figyelt és lassan távolodott. Az egész májust egy helyben töltötték, az egyik ült a fészken a másik vagy elrepült egy kicsit a szomszédos rétekre táplálkozni, vagy társa mellett téblábolt.

Darvak Vas megyében

(null)

Június első napjaiban már a vizes területet elhagyva, igen lassú tempóban táplálkoztak a réten, felváltva emelgetve fejüket. Izgalmas gondolat uralkodott el rajtam: fiókát vezethetnek! A fiókák nem látszottak ki a fűből, megfigyelnünk nem sikerült őket egészen egy június 16-ai hajnalig, amikor ismét drónnal próbáltuk lencsevégre kapni őket. A kamera által közvetített képen alig kivehető világos foltok látszódtak, a földről próbáltuk betájolni melyik irányban kell keresnünk őket. Ahogy a drónnal loptuk a távolságot egyszer csak alakot öltött két világos test és mellettük a fűben két tompább színezetű fióka mozgott a növényzetben! Örömünk határtalan volt és minden bizonnyal pályafutásunk egyik emlékezetes csúcspontja maradja.

További megfigyeléseinkkel igyekeztünk a család nyugalmát nem megzavarni, így aztán több alkalommal nem sikerült megpillantanunk őket. Valószínűleg a szárazságnak köszönhető, hogy idén június végére el is hagyták költőhelyüket, pedig tavaly még egész júliusban a Rába völgyében tartózkodtak.

Nagy várakozással tekintünk a jövő év elé, a vas megyei darvakat szeretettel visszavárjuk!

Szólj hozzá!

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.