Szombathelyen is képzési központot nyitott a Mathias Corvinus Collegium

Székely Zoárd 2021-10-08 20:11:04
A tehetséggondozó programokban idén szeptembertől 3700 diák vesz részt.

Szombathelyen is megkezdte képzéseit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, az MCC kuratóriumának elnöke pénteken a vasi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs kifejtette: a 25 éves tehetséggondozó intézmény a tervek szerint minden megyeszékhelyen létesít majd képzési központot, a Kárpát-medencében és Nyugat-Európában is, összesen 35 helyen biztosítanak a tehetséges fiataloknak a hagyományos iskolai kereteken túli képzéseket. A tehetséggondozó programokban idén szeptembertől 23 városban - 14 anyaországi és 9 külhoni helyszínen - 3700 diák vesz részt.

A Püspöki iskola volt épületében kezdi meg működését Szombathelyen a Mathias Corvinus Collegium

Korábban már többször is foglalkoztunk a Mathias Corvinus Collegiummal (MCC). Ez az Fideszhez közeli alapítvány, ami tehetséggondozást ígér fiataloknak. Az MCC egy azon alapíványok közül, amelyekbe elkezdte kiszervezni a közvagyont a kormány, és amelyek kuratóriumi tagjai mind NER-hűek, és egy esetleges kormányváltáskor roppant nehezen leválthatóak.

Elmondta: Szombathelyen általános iskolásoknak és Vas megyei középiskolásoknak nyújtanak képzéseket, és elindítják a kultúra és a gazdaság folyamatai iránt érdeklődő felnőtteknek közösségépítő programjaikat is. Az előadásokat elismert - nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező - szakértők tartják.

Fotó: Farkas Bazsi

A képzési központnak otthont adó, felújítandó belvárosi patinás épületről Orbán Balázs elmondta: 1913-ban épült, eredetileg is oktatási célokat szolgált, kollégium működött benne, de több mint egy évtizede üresen állt.

„A források rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a műemlékvédelmi követelményeknek is megfelelő, teljes körű felújítás kezdődjön, amely egy-két év alatt fejeződhet be. Addig az MCC képzési központja átmeneti helyen, de megfelelő körülmények között működhet"

– ismertette a kuratóriumi elnök.

Hende Csaba (Fidesz) az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: az MCC azoknak a fiataloknak kíván segítséget nyújtani, akik ki akarják bontakoztatni tehetségüket. Kitért arra, hogy az MCC Alapítvány és az intézmények hosszú távú működési feltételeit, finanszírozását az Országgyűlés törvényben rögzítette, így a kollégium működése kevésbé kitett a „politika hullámverésének".

Fotó: Farkas Bazsi

László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy az MCC egyik központja Szombathelyen magas színvonalú képzéseket kíván nyújtani. Azt mondta, a tudás Magyarországnak és így Szombathelynek is versenyelőnyt jelent. Jelezte, hogy az önkormányzat kész az együttműködésre az MCC-vel.

Fotó: Farkas Bazsi

Retteginé Böröcz Katalin, a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központjának vezetője elmondta: a fiatal tehetség programba 25 szombathelyi általános iskolás diák kapcsolódott be, nekik többi között robotikával, internet-tudatossággal, természettudományos kísérletekkel kapcsolatos foglalkozásokat tartanak, az élménypedagógiára támaszkodva.

Fotó: Farkas Bazsi

Hozzátette: egy másik programjukban 45 középiskolás diáknak kínálnak e-learning kurzusokat, a szombati képzési napokon pedig gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a fiatalok több szakterületekről, ami segítheti őket a pályaválasztásban, illetve ösztönözheti a továbbtanulásukat.

Szólj hozzá!

Orbán: 10 százalékkal emeljük a katonák fizetését

A miniszterelnök ezt mai Facebook-bejegyzésében jelentette be.

Németh Zsolt, Bana Tibor és Rába Kálmán felköszöntötték a sárvári mentőállomás dolgozóit

A képviselők egy-egy ajándékcsomaggal köszönték meg a mentők emberfeletti munkáját.

Szombathely felkészült a havazásra

A SZOVA kollégái már a havazást megelőzően az utakon lesznek

Több változtatás jön az Instagramra a fiatal felhasználók védelme miatt

Az a vád érte a vállalatot, hogy ártanak a gyerekeknek, de a cég vezetői nem akarnak változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben.

Ungár Péter: Az otthongondozásnak nincs alternatívája, ezért meg kell becsülni

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint az egész ápolási díj rendszere olyan kevés embert érint, hogy a díj emelése nem terhelné meg jelentősen a költségvetést.

Kamion ütközött autóval Győrújbarátnál

A 82-es főúton történt a karambol.

14 éves csúcsot döntött az infláció

Brutális áremelkedés figyelhető meg az élelmiszerek nagy részénél.

Baleset történt Nagysimonyiban

A Kossuth Lajos utcában félpályán halad a forgalom.

Elterelik a Gyöngyös patak egy szakaszát Sárváron

A belvárosban átmenetileg megszűnik a vízutánpótlás.

Max Verstappen apja szerint fia nem úgy akar világbajnok lenni, hogy kilöki Hamiltont

A világbajnoki címről döntő Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap 14 órakor rajtol.

Ez a cég szállítja a notebook-okat a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei diákoknak, tanároknak is

Veszprém megyével együtt 10 ezer eszköz jut a régiónk oktatásának.

Néhány évtizeden belül csökkenni kezdhet a Föld népessége

Évszázadok óta nem volt példa arra, ami a kutatók szerint a 21. század második felében fog bekövetkezni.

Napsütéssel, majd havazással köszönt a szerda

Napközben 5 fokot is mérhetünk.

van még itt cikk a témában:

Szombathely felkészült a havazásra

A SZOVA kollégái már a havazást megelőzően az utakon lesznek.