Kormányinfó: nem fogunk bezárni semmit sem

Nagy Donát 2021-09-15 10:53:00
Gulyás Gergely szerint azért magasak nálunk a halálozási számok, mert Magyarországon rendesen kitöltik a kórlapot. Közel 3 órás sajtótájékoztatót tartottak a koronavírusról, EU-s pénzekről, kaszinókról, és persze bőven volt gyurcsányozás is. Mutatjuk a legfontosabb részleteket.

A mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy megállapították, a negyedik és következő hullámok el fognak térni az eddigiektől, hiszen a beadott oltások ezt befolyásolják.

Továbbra is javasolják a harmadik oltás felvételét az idősebbek részére.

Azt látják, hogy az oltások működnek, ezért semmilyen lezárást nem terveznek már.

Eldöntötték: karácsonykor is veszélyhelyzet lesz

A kormány kezdeményezi a járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását az Országgyűlésnél - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kedden az MTI-t. A járvány elleni további hatékony védekezés és gyors reagálóképesség érdekében a kormány a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél 2022.

A kormány szerint Európában a legbiztonságosabb és legszabadabb Magyarország a vírushelyzetet tekintve.

Gulyás Gergely azt mondta, nálunk azért nagy a halálozási szám, mert mi legalább minden olyan tragédiát beleszámítunk, amihez köze van a koronavírusnak.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása semmilyen korlátozással nem jár, még akár tüntetni is lehet. Azonban a veszélyhelyzet elrendelésével a kormány jogi eszközei tágabbak a reagálásra.

Arra számítanak, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb megbetegedés és haláleset várható a vírus miatt.

Felvetésként megjelent, hogy kötelezővé teheti-e egy munkáltató a kötelező oltást, de erről döntés még nincs.

A védettségi igazolványt egyelőre tartsuk meg, lehet még szerepe a fertőzésszám növekedéssel. Oltóanyagból van elég.

Szó esett a kormányinfón a pápalátogatás is, ami rendben zajlott, és Gulyás szerint nagy siker volt.

Következő téma a minimálbér esetleges emelése. Szeretnék, ha január 1-től 200 ezer forint lenne ez.

Több lesz a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc idejében az átlagbér volt

- találta meg a Gyurcsány-szálat Gulyás, azt nem említve, hogy az akkori kormány már több mint egy évtizeddel ezelőtt működött.

A munkahelykérdésről azt mondta, hogy soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, és mindenkinek adnak munkát, aki a pandémia miatt elveszítette a régit.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A legelső újságírói kérdés rögtön gyurcsányozás volt, a kormánypárti Magyar Nemzet embere azt kérdezte monitorról felolvasva, mit gondolnak arról, hogy Gyurcsány a legmeghatározóbb az ellenzékben. Gulyás szerint ez a baloldalt minősíti. Következő kérdéseket szintén számítógépről felolvasva tette fel a lap újságírója, ami a pápalátogatás elleni állítólagos baloldali uszításra, illetve a konzervatív családmodell megerősítésére vonatkozott.

Az alákérdezések aztán folytatódtak:

Egyelőre nagyobbnak tűnik az érdeklődés a kormánypártok Stop Gyurcsány Stop Karácsony petíciója iránt, mint az ellenzék előválasztása felé. Erről mi a véleménye?

Aztán következtek a kormánypropaganda további tézise, Karácsony Gergely korábbi oktatói munkája, valamint a főpolgármester nyelvvizsga-kérdése.

Az ATV riportere a kedden bejelentett 1258 milliárd forintos állami kötvénykibocsátásra kérdezett rá, ami Magyarországon történelmileg a legnagyobb egy napra eső eladósodottságát jelenti. Gulyás a magyar állam finanszírozási biztonságát meg kell teremteni, és ezzel a hitellel akár korábban felvett, de rosszabb törlesztővel a nyakunkon lévő hitelek is befizethetők.

Megtiltotta a kormány, hogy digitális oktatásra térjenek át azok az osztályok, ahol a diákok már kaphatnak oltást

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára, hogy digitális munkarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a védőoltás - számolt be róla a Népszava. A lap többször is kereste a minisztériumot, hogy megtudják, vannak-e kivételek a főszabály alól, azaz például bizonyos mértékű fertőzöttség felett lehetséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, de nem kaptak választ megkereséseikre.

Arra a kérdésre, hogy miért tiltja meg a kormány a digitális oktatás bevezetését azt mondta a miniszter, hogy valóban van általános tilalom, de ez a működés alapja, és ha baj van, akkor majd erről a kormány maga fog dönteni.

Következő kérdés arra vonatkozott, hogy milyen számok alapján rendelik el az esetleges korlátozásokat. Erre egyértelmű válasz nem érkezett, Gulyás szerint az emberi élet fontosságát tartják majd szem előtt.

A Vadászati Kiállítást azért lehet megtekinteni pandémiás korlátozás nélkül, mert így döntöttek. Szigorítás szerintük nem indokolt.

Már 70 milliárd forint felett jár a budapesti vadászati kiállítás ára

Tovább drágul a vadászati kiállítás, ezúttal az Innovációs Minisztérium adott több mint 6 milliárd forintot a kiállítás és felvezető eseményeinek szervezésére. Ezt a K-Monitor korrupciókutató civil szervezet vette észre - hangzik el az RTL Klub Híradójában. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrég azt mondta az RTL Híradónak: szerinte a kiállítás jó befektetés.

Az újságíró azon kérdésére, hogy Orbán Viktor fog-e vitázni az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, Gulyás azt mondta, hogy nem lát a jövőbe.

Én még ha nem is értenék egyet Novák Katalin miniszter asszonnyal, azt sem merném elmondani, nemhogy arról nyilatkozni, amikor teljesen egyetértek vele.

Az Origo munkatársa visszatért a kormánypropaganda-sablonokhoz, és szerinte a Norvég kormányt muszlimok támogatták, és lám, meg is bukott. Erről kérdezte Gulyás véleményét.

A miniszter szerint emiatt is látszik, hogy a Norvég Alap pénzéről ki dönt, és mindenki jobban tenné, ha a saját háza táján söprögetne.

Elbukta a Fidesz a 77 milliárdos Norvég Alapot

írta a norvég külügyminisztérium a Népszavának. A lap szerint ezzel a norvégok egyértelművé tették: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. A norvég külügy határozott kijelentésének azért van jelentősége, mert a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető.

Gulyás szerint a világban elképzelhető, hogy egy baloldali kormánynak több esze van, mint egy jobboldalinak, ám ez hazánkban elképzelhetetlen.

Az EU helyreállítási alapjához ragaszkodunk, és el fogjuk érni, hogy odaadják a pénzt.

A közmédia munkatársa szerint nagyon veszélyes, hogy a baloldal "börtönnel fenyegeti" a kormánypárti politikusokat, és szerinte az újságírókat is. Később kérdésben felteszi, hogy mi a helyzet a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlásával, és hogy "továbbra is kiszolgáltatottak leszünk-e". A miniszter azt mondta, egyelőre nincsen változás a tulajdonosi körben.

A piaci árnál olcsóbban szerezné meg a kormány a budapesti repteret

A héten ajánlatott tett a Budapest Airportra a magyar kormány, írja a 444 a Bloombergre hivatkozva. A lap információit a kormányzat, és a budapesti repülőteret üzemeltető cég többségi tulajdonosa, az AviAliance sem kommentálta.

Mivel a veszélyhelyzet meghosszabbítása nem jelent korlátozásokat, az ellenzéki előválasztáson való személyes voksolást sem tiltják be.

Ezek a pillanatnyi járványügyi szabályok

– mondta Gulyás arra az RTL Klubos kérdésre, hogy a fertőzésen átesettek nem számíthatnak kontaktszemélynek, bér a fertőzést (tünetek nélkül) ugyanúgy hordozhatják.

A miniszter szerint nincs olyan, hogy voksturizmus (például amikor valaki csak azért jelentkezik át valamely keleti választókerületbe mondjuk Ukrajnából, hogy leadja a szavazatát); aki erről tudosít, azt pedig nem minősíti.

Eddig nagyrészt kimaradt a migránstéma, de a TV2 munkatársa észbe kapott. Azt kérdezte, mi lesz a kormány válasza a növekvő migrációs nyomásra. A miniszter szerint újabb rendvédelmi érőket kell átcsoportosítani a határra, mert nem akarunk migránsokat az országba. Szerinte egy fillért sem kapott Magyarország azért cserébe, hogy megvédi Európát.

A Hír TV embere arra kérdezett rá, hogy a baloldal miért "titkolja" Cseh Katalin állítólagos korrupciós ügyét. Gulyás szerint hihetetlen, hogy ez ügyben nem nyomoz és lép fel az ellenzék.

Még csak NMHH-regisztrációja sincs a Cseh Katalin "ügyét" kirobbantó bennfentes.net-nek

Egy maszkos alak eltorzított hangon szállít információt egy politikus állítólagos milliárdos pályázatnyeréseiről - ez az ügy, amit lassan egy hete visz a Bennfentes.net című oldal. A videókat - saját állításuk szerint - a Bennfentes meglehetősen rejtélyes módon kapta meg eddig.

Később ismét Karácsony és Gyurcsány már fentebb említett témái voltak újra a kérdések.

A miniszter a Népszava újságírójának elmondta, hogy a nyugati kormányok szerinte azt szeretnék, ha nem a jobboldal nyerne Magyarországon 2022-ben. Azt fejtegette, hogy ennek érdekében várható-e külföldi "beavatkozás" a választásokba.

Gulyás szerint mindenki méltóságát tiszteletben kell tartani, és nem szabad faji hovatartozása vagy bőrszíne miatt megkülönböztetni, így elítéli a rasszizmust.

Az viszont, hogy a magyar "szurkolók" kifülyülték nemrég az angol focistákat a jelképes letérdelésük miatt, még tetszett is neki.

A 24.hu újságírójának kérdésre a miniszter elmondta, hogy Orbán Viktor egyelőre csak két kínai oltással rendelkezik, de majd beszél vele, hogy akar-e harmadik adagot.

Gulyás Gergely szerint terveznek intézkedéseket a megnövekedett öngyilkossági adatok kezelésére, de szerinte a 2020-as rossz adatok oka alapvetően a koronavírus okozta bezártság lehetett, amin a legjobban azzal tud segíteni a kormány, hogy ha a nyitás politikáját képviseli.

A miniszter elképzelhetetlennek tartja, hogy legalizálják a melegházasságot Magyarországon, az azonosneműek házassága szerinte nem létezik.

Gulyás szerint a baloldal azért támogatja a migrációt, mert ettől politikai előnyük lenne a magyarság tudatos megszűntetésével - mondta az Mfor riporterének.

A miniszter a 444 munkatársának kérdésére elmondta, hogy ha nincs nyomós érv az adatok eltitkolására, akkor az állami hivataloknak meg kell adniuk az újságíróknak a kért számadatokat a járványra vonatkozóan. Ez egyébként azért is érdekes, mert sajnos teljesen általános jelenség, hogy mind az operatív törzs, mind az EMMI vagy más intézmények egyszerűen nekünk sem szoktak válaszolni a koronavírussal kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

A miniszter szerint Magyarországon senki sem hallgat le sem ellenzéki politikusokat, sem ellenzéki újságírókat politikai okból.

A Telex kérdésére Gulyás Gergely beismerte, hogy idén sincsenek lőre meghatározott, kijelölt fertőzésszámok, amiket elérve védekezési protokollok indulnának be.

Az Európai Unió közös vakcinabeszerzésében azért nem veszünk részt, mert már most is annyi oltóanyagunk van, hogy inkább attól félünk, meg fognak romlani.

Ami az Európai Parlamentben zajlik, annak szerinte nincsen haszna, csak kára van, az ott ülők olyan ügyekben hoznak határozatokat, amelyekben nincs hatáskörük. Ráadásul drága is.

Mivel a hitelmoratórium igénybevétele alatt növekedett a fennálló tartozása az érintetteknek, a kormány meg fogja vizsgálni, hogy jogos-e a bankok követelése.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, a jobboldalnál nem kerülnek üzletemberek a kormányhoz közel, az a baloldal és Gyurcsány szokása volt. Mondta mindezt arra, hogy férje 35 évre előre megkapta a kaszinók működtetéséhez szükséges jogokat, ami évi 10 milliárd forint (nem elírás) nyereséget fog jelenteni.

35 évre előre lezsírozták a kaszinók működtetési jogát a Fidesz emberei

Nem kellett tendereztetni, a 2024-ig szóló, már meglévő koncessziókat adták ki újra, miután erre egy törvénymódosítással lehetőséget adott magának az állam. Az új engedélyek így már 2056-ig szólnak, írja a Telex. Folytatódik a vagyonátmentés a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Irodánál: ahogy az autópálya-üzemeltetésben vagy a hulladékgazdálkodásban, úgy a szerencsejátékban bebetonozzák magukat a kormányközeli emberek.

A Kormányinfó itt visszanézhető:

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Szólj hozzá!

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

Minden-mindegy alapon motorozott egy fiatal férfi Szombathelyen

Egyedül az ittasság nem merült fel, de ezenkívül kimaxolta a Mad-max élményt.

Tűz ütött ki egy győri lakásban

A tűzoltókat a Kovács Margit utcába riasztották.

Fidesz Márki-Zaynak: Mondjon le!

Szerintük a közeledő kampány alatt úgysem lenne ideje Hódmezővásárhelyre.

Mészáros Lőrinc exfelesége most Joshi Bharattal jár

Beatrixot 36 év házasság után cserélte le Andreára Magyarország leggazdagabb embere.

A Fidesz reakciója Márki-Zay vasárnapi győzelmére: Gyurcsány, Brüsszel, Soros, migráns!

Valószínűleg folytatódik a megszokott gyűlölködés a kormánypropagandában.

Nemény András is gratulált Márki-Zay Péternek

A szombathelyi polgármester szerint Dobrev Klára és a DK is kellett az előválasztás sikeréhez.

Napsütéses, időnként felhős idő lesz

Délután 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet.

van még itt cikk a témában:

Gulyás Gergely bocsánatot kért Karácsonytól és Gyurcsánytól

Hirtelen Márki-Zay Péter lett alkalmasabb a „Gyurcsány bábszínházban".

Öt-tíz év múlva lehet bármi a győri kulturális negyedből Gulyás Gergely szerint

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a terv előremutató, grandiózus, a költségeit ugyan még nem tudták felmérni, de fog róla tárgyalni a kormány

Gulyás Gergely: már biztosan megkapják az adóvisszatérítést a gyermeket nevelők

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nincs olyan forgatókönyv, hogy ne érje el a magyar gazdaság az 5,5 százalékos növekedést.