Banglades, akikért elsőként szólt a rockharang

KORG . 2021-09-13 18:30:36
Ötven éve rendezték meg a bangladesi segélykoncertet.

„Valamit tenni kéne, George, segíts. Ott nagyon éheznek és a világ erről semmit sem tud" – mondta 1970 táján a híres indiai szitárművész, Ravi Shankar a barátjának, George Harrisonnak. Az éppen megszűnt Beatles nélkül élő zenész kétszeresen is jó döntést hozott, amikor azt válaszolta: „Jó, körül nézek, hogy mit tehetek".

Részint azért, mert a párbeszéd nem volt terméketlen, így emlékezhetünk most a bangladesi segélykoncert 50. évfordulójára. Másrészt pedig végre kitörhetett a háttér-ember szerepkörből, amit az együttesben viselt és önálló szólókarrierbe kezdhetett.

Sikeres szólókarrierbe kezdett az 58 évesen elhunyt zenész

 

Amúgy a legjobb helyen kopogtatott Shankar. George ugyanis elmélyült a hindu kultúrában és zenében, mi több, életformájává is lett. Az indiai zenész tudta, hogy szociálisan nagyon érzékeny az akkor a húszas éveiben járó sztár, már addig is sok pénzt adott a rászorulóknak. Jóval többet, mint akkori ellenlábasa, a Rolling Stones frontembere, Mick Jagger.

De más támogatni egyéneket és megint más egy egész népet.

Fotók: radio-canada

Ravi Shankar jó barátja volt a beatle

 

Ráadásul addig, vagyis 1971-ig semmiféle tapasztalat nem volt segélykoncert ügyekben. Ezért is járt nagy felelősséggel ennek megszervezése. Ugyanis ha nem jól sül el, akkor nem nagy jövője lett volna a hasonló szándékoknak. Ráadásul a segítségben reménykedők is csalódnak, hitük megtörhet a nyugati világban.

De miért éppen Banglades? Miért nem a bolygó egy másik, szegény szeglete? Shankar döntésének oka egyszerű volt: ebben az évben vívta ki függetlenségét véres harcok árán az ország, kiszakadva Pakisztánból.

Az előzményekhez tartozik, hogy 1970-ben súlyos ciklon pusztított Kelet-Pakisztánban, a központi kormány ennek ellenére hanyagolta őket. Ez felbőszítette a bengáli lakosságot. A pokol akkor szabadult el, amikor az őket képviselő Áojámi Liga győzött a választásokon, de nem léphetett hivatalba. A vezetőket bebörtönözték, a bengálok ellen háborút indítottak.

Fotók: Wikipedia

Preston és Harrison Ford USA-elnök társaságában a sikeres koncert után

 

Mégpedig véreset: 300 ezer – 3 millió között volt a halottak száma, lemészárolták az értelmiségieket és 10 millió ember menekült a szomszédos Indába. A Liga azonban szembeszállt a kormánnyal, elindult a függetlenségi harc. India hathatós segítségével legyőzték Pakisztánt és kikiáltották a független Bangladest.  

Egy ország vérben és nyomorban való fogantatását napi szinten élhette át Harrison, akit mélyen megráztak az események. Neki látott a szervezésnek és nem kellett sokat kilincselnie. Ringo Starr például csak annyit mondott: „Mikor menjek próbálni?"

Reális esélye volt annak, hogy újra összeáll a Beatles, mivel Lennon is igent mondott. Csakhogy George kikötötte, Yoko Ono nem léphet fel. Ezzel a dolog kútba esett.   

Végül Harrison és barátai 1971. augusztus 1-jén előadhatták a világ első rock-segélykoncertjét a New York-i Madison Square Gardenben. Két előadást pörgettek le, s ahogy telt az idő, mind a zenészek, mind a közönség egyfajta eufóriába került. A végén Bob Dylan azt mondta: „Kár, hogy csak kettő volt".

Bob Dylan volt az egyik sztárja a segélykoncertnek

 

Az esemény a kapcsolódó lemez és jogdíjak révén dollármilliókat hozott, de ennél is fontosabb volt a média érdeklődése. Ezáltal ugyanis milliók ismerték meg Bangladest, az ottani viszonyokat és más csatornákon is megindult a segítség. Harrison, a hallgatag beatle pedig önálló jogon világsztár lett, dalait tömegek dúdolták, lemezeit milliók vették.

Abban is úttörő volt ez a koncert, hogy a zenészek lemondtak a jogdíjakról és az karitatív szervezetekhez került. A bevételt az UNICEF a bangladesi menekültek megsegítésére fordította.

The Concert for Bangladesh, August 1, 1971

On this day in 1971, George Harrison and Ravi Shankar staged two concerts at New York's Madison Square Garden that brought together a star-studded cast of mu...

George Harrison mellett fellépett New Yorkban Ravi Shankar, Bob Dylan, Ringo Starr, Eric Clapton, Leon Russel és Billy Preston. Állítólag Mick Jagger is „bejelentkezett", de Harrison, úgymond, nem csípte az énekest, így nem is hívta meg. 

Az 58 évesen elhunyt zenész a bangladesi segélykoncert után is sikeres maradt. Olyan dalokat jegyzett, mint a My Sweet Lord, vagy a Give Me Love. 

Mégis, a rajongók emlékezetében és szívében leginkább az a fiatalember marad meg, aki a bangladesi segélykoncert általa írt nyitószámával könnyeket csalt a világ jobbik felének a szemébe. Megnyitva ezzel az utat a hasonló, rockzenei jótékonykodás előtt, amely aztán a Bob Geldof szervezte, 1985-ös monstre Live Aid-ban csúcsosodott ki.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.