Banglades, akikért elsőként szólt a rockharang

KORG . 2021-09-13 18:30:36
Ötven éve rendezték meg a bangladesi segélykoncertet.

„Valamit tenni kéne, George, segíts. Ott nagyon éheznek és a világ erről semmit sem tud" – mondta 1970 táján a híres indiai szitárművész, Ravi Shankar a barátjának, George Harrisonnak. Az éppen megszűnt Beatles nélkül élő zenész kétszeresen is jó döntést hozott, amikor azt válaszolta: „Jó, körül nézek, hogy mit tehetek".

Részint azért, mert a párbeszéd nem volt terméketlen, így emlékezhetünk most a bangladesi segélykoncert 50. évfordulójára. Másrészt pedig végre kitörhetett a háttér-ember szerepkörből, amit az együttesben viselt és önálló szólókarrierbe kezdhetett.

Sikeres szólókarrierbe kezdett az 58 évesen elhunyt zenész

 

Amúgy a legjobb helyen kopogtatott Shankar. George ugyanis elmélyült a hindu kultúrában és zenében, mi több, életformájává is lett. Az indiai zenész tudta, hogy szociálisan nagyon érzékeny az akkor a húszas éveiben járó sztár, már addig is sok pénzt adott a rászorulóknak. Jóval többet, mint akkori ellenlábasa, a Rolling Stones frontembere, Mick Jagger.

De más támogatni egyéneket és megint más egy egész népet.

Fotók: radio-canada

Ravi Shankar jó barátja volt a beatle

 

Ráadásul addig, vagyis 1971-ig semmiféle tapasztalat nem volt segélykoncert ügyekben. Ezért is járt nagy felelősséggel ennek megszervezése. Ugyanis ha nem jól sül el, akkor nem nagy jövője lett volna a hasonló szándékoknak. Ráadásul a segítségben reménykedők is csalódnak, hitük megtörhet a nyugati világban.

De miért éppen Banglades? Miért nem a bolygó egy másik, szegény szeglete? Shankar döntésének oka egyszerű volt: ebben az évben vívta ki függetlenségét véres harcok árán az ország, kiszakadva Pakisztánból.

Az előzményekhez tartozik, hogy 1970-ben súlyos ciklon pusztított Kelet-Pakisztánban, a központi kormány ennek ellenére hanyagolta őket. Ez felbőszítette a bengáli lakosságot. A pokol akkor szabadult el, amikor az őket képviselő Áojámi Liga győzött a választásokon, de nem léphetett hivatalba. A vezetőket bebörtönözték, a bengálok ellen háborút indítottak.

Fotók: Wikipedia

Preston és Harrison Ford USA-elnök társaságában a sikeres koncert után

 

Mégpedig véreset: 300 ezer – 3 millió között volt a halottak száma, lemészárolták az értelmiségieket és 10 millió ember menekült a szomszédos Indába. A Liga azonban szembeszállt a kormánnyal, elindult a függetlenségi harc. India hathatós segítségével legyőzték Pakisztánt és kikiáltották a független Bangladest.  

Egy ország vérben és nyomorban való fogantatását napi szinten élhette át Harrison, akit mélyen megráztak az események. Neki látott a szervezésnek és nem kellett sokat kilincselnie. Ringo Starr például csak annyit mondott: „Mikor menjek próbálni?"

Reális esélye volt annak, hogy újra összeáll a Beatles, mivel Lennon is igent mondott. Csakhogy George kikötötte, Yoko Ono nem léphet fel. Ezzel a dolog kútba esett.   

Végül Harrison és barátai 1971. augusztus 1-jén előadhatták a világ első rock-segélykoncertjét a New York-i Madison Square Gardenben. Két előadást pörgettek le, s ahogy telt az idő, mind a zenészek, mind a közönség egyfajta eufóriába került. A végén Bob Dylan azt mondta: „Kár, hogy csak kettő volt".

Bob Dylan volt az egyik sztárja a segélykoncertnek

 

Az esemény a kapcsolódó lemez és jogdíjak révén dollármilliókat hozott, de ennél is fontosabb volt a média érdeklődése. Ezáltal ugyanis milliók ismerték meg Bangladest, az ottani viszonyokat és más csatornákon is megindult a segítség. Harrison, a hallgatag beatle pedig önálló jogon világsztár lett, dalait tömegek dúdolták, lemezeit milliók vették.

Abban is úttörő volt ez a koncert, hogy a zenészek lemondtak a jogdíjakról és az karitatív szervezetekhez került. A bevételt az UNICEF a bangladesi menekültek megsegítésére fordította.

The Concert for Bangladesh, August 1, 1971

On this day in 1971, George Harrison and Ravi Shankar staged two concerts at New York's Madison Square Garden that brought together a star-studded cast of mu...

George Harrison mellett fellépett New Yorkban Ravi Shankar, Bob Dylan, Ringo Starr, Eric Clapton, Leon Russel és Billy Preston. Állítólag Mick Jagger is „bejelentkezett", de Harrison, úgymond, nem csípte az énekest, így nem is hívta meg. 

Az 58 évesen elhunyt zenész a bangladesi segélykoncert után is sikeres maradt. Olyan dalokat jegyzett, mint a My Sweet Lord, vagy a Give Me Love. 

Mégis, a rajongók emlékezetében és szívében leginkább az a fiatalember marad meg, aki a bangladesi segélykoncert általa írt nyitószámával könnyeket csalt a világ jobbik felének a szemébe. Megnyitva ezzel az utat a hasonló, rockzenei jótékonykodás előtt, amely aztán a Bob Geldof szervezte, 1985-ös monstre Live Aid-ban csúcsosodott ki.

Szólj hozzá!

Az ötös lottó mai nyerőszámait a Csinibabában sem olvasnák be

Na, vajon melyik számot kell később az újságban keresni?

Dráma: Verstappen az utolsó kanyarban vágta oda a Red Bullt Szaúd-Arábiában

Óriási körön volt, de a hiba miatt Mercedes első sor lesz a holnapi futam rajtjánál.

Főállásúak lettek a győri színészek

Eddig eseti megbízási szerződések után kaptak csak pénzt a fellépők, így a pandémia alatt elmaradt darabok miatt bevételük sem volt.

Karácsony Gergely vezeti a Párbeszéd választási listáját, de nem akar a parlamentbe beülni

Azt mondja, ez csak szimbolikus, ő továbbra is főpolgármesterként szeretne dolgozni, szövetségben az új kormánnyal.

Nem szerzett pontot a Gyirmót

Az első félidő még gól nélkül telt a Mezőkövesd ellen, de később már nem bírták a nyomást a győriek.

Továbbra is lehet regisztráció nélkül oltani, mutatjuk a Vas megyei helyszíneket

Még egy hetet rádobnak a macera nélküli oltásfelvételre.

Testmozgást helyettesítő ágyban fekvés: hamarosan ez is lehetséges lesz

Nem brit, hanem ausztrál kutatók feltalálták a tablettát, amely helyettesíti a sportolást.

Adattörlő címke kerül a magyar mobilokra és laptopokra

Ilyen az ingyenes állami adattörlő alkalmazás: egy olyan matricát tesznek fel az eszközeinkre, vagy megyünk be érte a járási hivatalba, amin egy kód látható. Ezt egy weboldalon be kell pötyögni, majd e-mailben kapunk egy segédprogramot, amit letöltünk és felmásolunk egy pendrivera. És voálá, volt - nincs adat.

A Marvel egyik legnagyobb főgonoszáról neveztek el egy kisbabát Angliában

Reméljük, ő nem törli el a fél univerzumot, amikor felnő.

Napközben kirándulóidő, este viszont havaseső lesz

És persze a szél is elkezd majd fújni.

Elhunyt Bári Olga Pro Urbe-díjas képviselő

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bári Olga egykori győri szocialista önkormányzati képviselő.

Magyar Orvosi Kamara: Magas arányban oltatlanok fekszenek intenzíven koronavírussal

125 intenzív osztályon fekvő beteg között vizsgálta a Magyar Orvosi Kamara az oltottak és oltatlanok arányát: hetven százalék az oltatlanok aránya.

Rendkívüli ülést tart a Győr-Szol ügyében a győri közgyűlés jövő kedden

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen témában, de van olyan értesülés, hogy a gázáremelkedés miatt van szükség tulajdonosi döntésre.

van még itt cikk a témában: