Véres a Balaton vize

KORG . 2021-09-07 14:25:00
Zajácz D. Zoltán kétségtelenül eredeti könyvet hozott össze.

Azt nem mondom, hogy kiüti a skandinávokat az új magyar krimi hullám, de azt igen, hogy egészen jó történeteket görgetnek a hazai szerzők. Most egy kolléga, Zajácz D. Zoltán jött ki egy szó szerint véres sztorival és már írja is a következőt. A Balaton, mint bűnügyi helyszín, egyre többeket ragad meg.

Azért azt tegyük hozzá, a magyar kriminek voltak jelentős előzményei, hogy csak Mág Bertalant, vagy a szombathelyi illetőségű Szamos Rudolfot említsük. Utóbbi, a Kántor-könyvek szerzője ihlette meg a rockzenében is járatos Zajáczot, aki merített is a kántoros stílusból. Ugyanakkor kétségtelenül eredeti könyvet hozott össze Véres Balaton- Gyilkosság az úttörőtáborban címmel.

A zánkai úttörőtábor központi épülete a hetvenes években

Fotó: Építészfórum

Ez részint annak köszönhető, hogy a cselekményt 1979 nyarára datálja, amikor is beköszöntött a tó aranykora. Hétvégeken 1 millió – nem tévedés: 1 millió! vendég érkezett, így szinte mindenkinek akadt személyes élménye a nagy vízről. A szerző a retró érzésre tudatosan épít, alapul véve, hogy ebben az évben volt az ENSZ égisze alatt a Nemzetközi Gyermekév. Több szocialista és nyugati ország fiataljai üdülhettek ennek keretében Zánkán, az úttörőtáborban.

Zánka aztán meg is adta a krimi keretét. A gránit csokik, túró rudik, no meg a kőbányai világosok világában elevenedik meg a helyszín, Tihany, Györök, Badacsony. Szombathely neve is felmerül az egyik főiskolás lány kapcsán, aki az itteni tanárképző hallgatója.

A könyv már az első lapon beviszi az emlékeztető ütést: gyönyörű ifjú hölgy ül a parton (kitámasztva), fekete hajkoronája derekára omlik. Közelebbről szörnyű lesz a kép: ruhája véres, szemeit kivájták. A gyilkossággal szinte egy időben eltűnik Morell, a francia kislány, aki a kommunista párt egyik vezetőjének gyermeke. A meggyilkolt nő az egri tanárképzőn végzős hallgató, a szombathelyi kolléganője a legjobb barátja. A francia lány sorsa ismeretlen.

A szerző a művével

A parádés expozíció után kíváncsian lapozunk egyre tovább és kikerekedik egy jól megírt, a rendőri  aprómunkát érzékletesen megjelenítő regény. Amely egy valós történést is képbe hoz, jelesül a Soós-ügyet. Abban az évben Soós Lajos két társával megölt egy rendőrt és elvitte fegyverét. Ezt az ügyet megírhatta a sajtó is, a három bűnöző közül kettőt halálra ítéltek és felakasztottak.

Zajácz D. Zoltán a történetet párizsi részletekkel színezi, mégpedig ügyesen. A balatoni bűnügyekben nyomozó Adorján hadnagy szülei ugyanis diplomaták, apja a párizsi magyar nagykövet. Adorján kitűnik europerségével a kádári langymelegből, de rendszerkritikát csak szűk körben fogalmaz meg. Ugyanakkor látja az elit gazdagodását és erkölcstelenségét. Ez fontos szál a történetben.

A szerző, aki közösen írt dalokat a Republic frontemberével, Cipővel, sőt a Cipőfűző zenekarban együtt zenéltek - részben maga is megtapasztalta a „gulyáskommunista" Magyarországot, a rezsim bársonyos részét. Talán ennek tudható be, hogy szinte csak okos, humánus, udvarias rendőrökkel találkozunk a műben.

Tény, hogy a bűnügyi nyomozat világa másabb volt, mint a politikaié, vagy az elhárításé, de azért ne feledjük a kőkemény Kádár-kolbászt, a nyomot nem hagyó, speciális gumibotot, vagy a kardlapozó lovas rendőröket. A kádári-rendőr az elnyomó államot jelenítette meg, lehetetlen volt vele szemben jogorvoslattal élni, egyáltalán: fellépni.

Zajácz D. Zoltán első krimijét olvashatjuk

A szerző fokról fokra beavat a bűncselekmény felderítésébe, ötletesen, váratlan fordulatokkal, nem mellőzve a szerelmi, sőt a kémkedési szálat sem. Annyit elárulhatunk, hogy nagy csavarok jönnek és az is kiderül, hogy a mai gazdasági-politikai elit nem egy ponton hajaz az akkorira... Ez a vonal a mű végére egészen felerősödik és ezt a könyv javára írhatjuk.

A Véres Balaton jó, sikeres munka. Érdekes, hogy csak most adtál ki, holott Zajácz, bevallása szerint, már több éve kész volt vele. Amúgy, a kiadói közönyre egyfajta válaszul, feltette a netre a regényt. De mennyire más a csövet bámulni és mennyire más belelapozni sorsokba, képzeletbeli világokba – egy könyvbe. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.