Egy debreceni, off-shore tulajdonban álló ingatlanbefektető alap szerezte be a Vas megyei gyermeküdülőt Balatonberényben

Bazsó Bálint 2021-09-02 18:39:00
A megyétől elvett és botrányosan alacsony áron elárverezett ingatlanegyüttest egy a balatoni ingatlanbefektetésekben érdekelt off-shore cég szerezte meg.

Ahogyan arról már többször írtunk: a megyétől 2012-ben elvett üdülő május 10-énkerült fel az Elektronikus Aukciós Rendszerbe, majd május 26-án már le is zárul a licitálás: az egyetlen - akkor még nem ismert vevő - a nevetségesen alacsony kikiáltási áron, 527 millió forintért szerezte meg a Vas megye dolgozók  társadalmi munkájából felépült épületegyüttest és területet.

Most végre kiderült a vevő is. Czeglédy Csaba Facebook-posztjából derült ki, az értékes üdülőt az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap szerezte meg. Ennek kezelője a balatoni, azon belül is főleg a finoman szólva is nagy vitát kiváltó siófoki és balatonszéplaki ingatlanfejlesztésekből már jól ismert debreceni Divinus Befektetési Zrt., amely pedig egy liechtensteini off-shore cég tulajdonában van 2020 májusa óta.

A cég vezérigazgatója, Kéri Attila - Tarsoly Csaba rokona - korábban maga is a Quaestor Ügyviteli Zrt. vezető képviselője volt - hívta fel utóbbi tényre a  figyelmet a szombathelyi közgyűlés képviselője, aki szerint 

"a Fidesz irányította Nemzeti Vagyonkezelő fideszes vállalkozók kezére játszotta azt az értékes Balaton-parti ingatlant, ahol több ezren nyaraltunk kedvezményesen az elmúlt évtizedekben."

A cég kiváló kapcsolatait jelzi, hogy pár éve, a siófoki ingatlanfejlesztések kapcsán Kéri az akkori fideszes városvezetésről szólva azt mondta: „A várossal karöltve fogalmaztuk meg fejlesztési elképzeléseinket, melyek a következő 100 évre meghatározhatják, legalábbis kedvezőbb irányba befolyásolhatják az Ezüstpart minőségét.”

A balatonberényihez hasonló üzlet volt a siófoki is: a debreceni cég egy volt SZOT-üdülő területén található épületeket bontott le vagy épített át. Ezekből luxuslakásokat és társasházakat húztak fel a Magyar Narancs 2020-es tudósítása szerint.

Államosítása óta, 9 év alatt egyszer sem hozták szóba a Parlamentben a vasi fideszes képviselők a balatonberényi gyermeküdülő ügyét

Tíz nap alatt lett új gazdája a Balatonberényi gyermeküdülőnek. Ez talán önmagában még nem is lenne hír, csakhogy az üdülőt a vas megyeiek társadalmi munkában, vagyis fizetés nélkül a szabadidejükben építették meg, az első turnust 1976-ban fogadta az épület. Vas megyei gyerekek üdültek itt. Ki kedvezményesen, ki jutalomból.

Láthatóan nem izgatja a fideszes képviselőket az vasiak üdülője

Ahogyan arról korábban írtunk, a parlament.hu adatbázisa szerint Vas megye három fideszes országgyűlési képviselőjét, Ágh Pétert, Hende Csabát és V. Németh Zsoltot sem írásbeli kérdést nem tett fel, sem parlamenti felszólalásban nem tért ki a vasiaktól elvett és most elkótyavetyélt üdülőre. 

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.