Brit kutatók koffeinnel megspékelt nektárt adtak néhány méhnek, amitől bepörögtek a rovarok

Fehér Buda 2021-07-31 14:49:00
A méhek teljesen olyanok, mint az emberek, koffein hatására jobban dolgoznak.

A Greenwich-i Egyetem kutatói nemrég azzal kísérleteztrek, hogy miként lehetne hatékonyabb munkavégzésre ösztönözni az amúgy is szorgos méheket. A szigetország szakértőinek jelenleg komoly félelmeik vannak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság területén összeomlik majd a méhek populációja, ami katasztrofális hatással lehetne az ország mezőgazdaságára.

Az egyetem kutatói rájöttek, hogy ha koffeinnel megspékelt nektárral etetik a méheket, akkor azok sokkal motiváltabbak és hatékonyabbak lesznek a beporzás során. A szakértők szerint ez azért van, mert a koffein segíti a méhek emlékezőképességét, így a rovarok könnyebben rájöhetnek, hogy mely virágokban találnak nektárt. Emiatt a méheknek kevesebb felesleges kört kellene futnia, és még a beporzást is gyorsabban elvégeznék.

A Current Biology nevű szaklapban publikált kutatás az első olyan, ami a koffein hatásait vizsgálja a méhekre nézve. A kutatók szerint a megoldás azért is ésszerű, mert a méhek a kaptárjaikban fogyaszthatják el a különleges nektárt, így nem okoz nekik különösebb stresszt, hogy máshonnan érkezik az élelmük, írja a Metro.

Fotó: Pixabay

A kutatást vezető dr. Sarah Arnold azt mondta, a koffeintől nem őrültek meg a méhek, egészen egyszerűen csak jobban dolgoztak. A kutatás során 86 poszméhét vizsgáltak a kutatók, a rovarokat három csoportra bontották. Az első csoportnak adták a koffeines nektárt, majd eperillatot juttattak el a méheknek. A második csoport tagjai is érezhették az illatot, viszont ők csak sima nektárt kaptak. A harmadik csoport pedig csak a sima nektárt kapta meg, virágillatot pedig egyáltalán nem éreztek. A kutatás végére aztán kiderült, hogy a koffeines nektáron élő méhek annyira jól emlékeztek az eper illatára, hogy 70 százalékuk egyszerre megtalálta az epervirágot a laborban. A másik két csoportnak viszont csak a 60 százaléka jutott el a virágig.

A kutatók azt mondják, az eredmények ugyan bíztatók, a koffein hatása viszont igen gyorsan elhagyja a méhek szervezetét. Utána pedig azt is elfelejtik, amit tanultak, így az első csoportba tartozó méhek később már nem szálltak olyan boldogan az epervirágra, mint a kísérlet kezdetén. Ha a beavatkozást a való életben is sikerülne megvalósítani, akkor a kutatók szerint a méheket be lehetne tanítani, hogy elsősorban a kiválasztott növényeket, például a mezőgazdaságban termelt növényeket porozzák be, így a gazdák nagyobb haszonra tehetnek szert.

Szólj hozzá!

Itt van az ősz, itt van újra

Hétvégén aztán jön a napsütés.

Megverte a Gyirmót az ajkaiakat

Az első félidőben lőtték a nyertes gólt.

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

van még itt cikk a témában:

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Az Egyesült Királyságban megtörtént az első zöld szülés

Nem is gondolnánk, de a születések is komoly ökológiai lábnyomot képesek maguk mögött hagyni.