A körmendi Büdös-árok „ráncfelvarráson" esik éppen át

KORG . 2021-07-31 19:00:13
Már a klímaváltozással is számolnak az árvízvédelmi beruházásoknál.

Vas megyét eddig szerencsére elkerülték az özönvízszerű esőzések és a pusztító szélviharok, ám sajnos nem lesz ez mindig így. A közelmúlt európai történései megmutatták, hogy a klímaváltozás pokoli dinamikával tör ránk, felforgatva megszokott életünket.

Fokozottan igaz ez az árvízvédelemre. Már csak azért is, mert a megyében meghatározó tényező a Rába folyó, mind ipari-mezőgazdasági, mind társadalmi-kulturális értelemben. Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal fenyegette árvíz a várost. A legnagyobbra és emberéleteket követelő 1965-ösre máig emlékeznek az itt élők.

A körmendi csónakház, "békében". A víz többször is elöntötte már a területet

Az már nem is volt nagy meglepetés egy időben, hogy ha az Alpokban nagy eső esett, vagy a hó tavasszal korán és gyorsan olvadt el, akkor a városi üdülősor víz alá került. A hullámok elértek a csónakházig és a kempingig is.

A Rába völgyben másutt is hasonló gondokkal küszködtek, így jól jött az a 3,5 milliárdos vízügyi projekt, amelynek nyomán árvízvédelmi beruházások indultak el. 

Lapunk az elsők között adott hírt a körmendi munkák elkezdéséről, az úgynevezett Büdös-ároknál. Azóta a munkálatok Győrtől Szentgotthárdig,mintegy kilenc helyszínre terjedtek ki.

A Körmenden megjelenő regionális újság, a Rábavidék információja alapján a milliárdos beruházások a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságok területén valósul meg. 

Jelentős munkálatok a körmendi töltésen, a Büdös-ároknál

Hogy pontosan milyen műszaki tartalommal és technológiával, az a projekt egyik fő helyszínén, Körmenden, a Rába partján mutatták be a szakemberek a közelmúltban.

„Több évtizedes árvíz védekezési tapasztalata van a két igazgatóság­nak, ami megmutatja azt is, hogy milyen hiányosságok, fejlesztési le­hetőségek vannak az állami fővédvo­nalakon vagy a településeken", tájékoztatott a bemutatón Busa Tamás műszaki igazgatóhe­lyettes.

Szentgotthárdon, Sárváron és Körmenden valósul meg a projekt, amelynek keretében jelentősen javulhat az állami fővédvonalak állapota és az árvízi biztonság. Szent­gotthárdon a bal parti támfal építése valósul meg a jelenlegi támfal helyén és a Lapincs patak torkolatánál is fejlesztenek.

Sokszor alakult ki kritikus helyzet a Rába körmendi szakaszán is

Körmenden a jobb parti töltésfejlesztés és a „Büdös árkon " lévő zsilip rekonst­rukciója valósul meg. Így a valóban nem illatos folyam megérdemelt „ráncfelvarráson" esik át, remélhetően szagát is veszti... A munkák nemcsak árvízvédelmi szempontból jelentősek, mivel a város belvízi csapadékvíz-elvezetését is jelentősen szolgálják.

A szakember szerint nagyobb biztonsággal lehet majd beemelni a hirtelen jött csapadékot. Ez már jelzi, hogy a vízügyesek számolnak a változó klímával, pontosabban annak következményeivel. Közte a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékkal, amely villámárvizeket okozhat.

A fentieken túl olyan projektele­mek is megvalósulnak Körmenden, amik azt segítik, hogy a Rába árhul­lámai szabályozottan és hatékonyan átvezethetőek legyenek ezen a belte­rületi folyószakaszon.

A beruházás keretében Sárváron szivattyúállás épül és megújulnak a Rába völgyében lévő védelmi központok és gátőrházak. Lehetőség van még egy komplex árvízvédelmi rendszer kialakításá­ra: elkészült ugyanis a Rába-völgy árvízi előrejelző modellje, aminek adatait több, a most létrejövő vízrajzi állomások is szolgáltatják. 

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.