Ezer ember tüntetett a lehallgatási botrány miatt Budapesten, főleg fiatalok

ugytudjuk.hu 2021-07-26 20:48:00
A demonstrálók szerint nincs jól, hogy a kormány bárkinek a telefonját megfigyelheti.

Egy héttel a Pegasus-botrány kitörése után tüntetést szervezett a Momentum hétfő este hat órára a Terror háza elé a fővárosban - számol be a megmozdulásról a Telex. Talán nem is olyan meglepő, de a kora esti eseményről cikkünk megjelenéséig nem számolt be a közpénzből fenntartott MTI (Magyar Távirati Iroda)*.

A beszámoló szerint a vonulók a klasszikus, 1990-es Tovarisi konyec (Elvtársak, vége) feliratú MDF-plakátra utaló molinót tartottak maguk elé, egy másik táblán a „Nemet mondunk a megfigyelésre” szöveg állt. A tömeg nem sokkal 7 óra előtt ért oda a Fidesz-székház elé emelt pódiumhoz, „ÁVH, ÁVH”-t, és „Diktátor, diktátor”-t skandálva.

Fotó: LMP Facebook-oldala

Az első felszólaló Gyenes Szilárd volt, akinek a telefonszáma rajta volt a célpontok listáján. (Gyenes Gémesi György gödöllői polgármester egyik legközelebbi szövetségese és Gémesi pártjának, az Új Kezdetnek az alelnöke.) Szerinte a történelem megmutatta az országnak, ezek a dolgok hova fajulnak, és közölte, hogy nem szeretné a gyerekeit félelemre és gyűlöletre nevelni, ha ugyanis ezt megtették egy emberrel, meg fogják tenni sokakkal.

Gyenes után Donáth Anna, momentumos politikus lépett a dobogóra, hogy elmondja: a lehallgatási botrány egy ügy, az most az a dolguk, hogy elmagyarázzák miért. Újságírókat, üzletembereket, politikusat figyelt meg kémszoftverekkel a kormány, mert rendszerkritikusan gondolkodtak. Csak pár név lett ismert, de ez bárkivel megtörténhet.

Arató Gergely, a DK parlamenti frakcióvezető-helyettese azzal kezdte a beszédét, hogy 35 éve egy olyan országot képzeltek el, ahol az emberek ellenőrzik a kormányt és nem fordítva van, ahol szabad a vélemény, a gondolat, az élet. Volt néhány jó év, de most visszaveszik a szabadságot, újra megfigyelnek, előírják, miben hiszünk, ki a hazafi, milyen családunk legyen, sőt most már ellenőrzik is, el akarják venni az életünket, jelentette ki. 

Következőnek Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja kapta meg a mikrofont. Mint kijelentette, egy olyan pillanathoz érkeztünk, hogy nem tudjuk, melyikőnk telefonján matatnak épp most ismeretlenek. Ne hallgassanak le, hagyják meg a magánéletünk, takarodjanak a családunktól – foglalta össze követeléseit.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik politikusa arra utalva, hogy 2018-ban hogyan zaklatták a kormány részéről, közölte: a bolsevik stílusú hazugsággyár utolér mindenkit. Nem hiheti senki, hogyha csendben marad, akkor majd megússza. Ha hagyják, ez a hatalom mindig egy lépéssel közelebb, a végén be az otthonunkba, és mindent elvesz, tette hozzá. 

Bárándy Gergely, szocialista országgyűlési képviselő szerint egy cseppet sem meglepő, hogy ilyen lehallgatási botránynak vagyunk tanúi: a civiltörvény, a CEU elleni hadjárat, a bíróságok kivérzetetése után ez egy újabb állomás azon az úton, amin a rezsim 2010 óta halad. 

A párbeszédes Dorosz Dávid szerint Szijjártó Péter külügyminiszter szánalmas handabandázással portyázta körbe a napokban a nemzetközi sajtót, egyetlen értelmes magyarázatot nem adott a lehallgatási botrányra. Úgy fogalmazott, hogy elküldik Orbánnak ezt az üzenetet: „Viktor, nektek lefőtt a kávé, 22-ben ennek ára lesz”. 

A demonstráció után a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy szeptemberben, és jövő áprilisban se feldjék el a lehallgatási botrányt.

*Frissítés: az MTI fotó nélküli híre 20:54-kor jelent meg.

Szólj hozzá!

Két nappal tovább tart az előválasztás, a kimaradt helyszínekre húzhatnak fel újra sátrakat

Az elmúlt hétvégén sokan hiába mentek szavazni, de hamarosan kárpótolják őket.

Tóth Csaba: Nincs semmilyen eltitkolt vagyonom

Hadházy vádjaira reagált Zugló országgyűlési képviselője.

A korona és a Ted Lasso vitte el a fő díjakat az Emmy-n

A Netflix a brit királyi családról szóló A koronával hét, A vezércsel című sakkdrámával két Emmyt szerzett.

Itt van az ősz, itt van újra

Hétvégén aztán jön a napsütés.

Megverte a Gyirmót az ajkaiakat

Az első félidőben lőtték a nyertes gólt.

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

van még itt cikk a témában:

Belehalt a vírus okozta betegségbe az izraeli oltásellenes mozgalom egyik élharcosa

Chaj Saulian korábban oltásellenes tüntetéseket szervezett, azokon beszédeket mondott, és a közösségi médiában felszólította jelentős számú követőjét, hogy ne hordjon maszkot.

Új-Zélandon a rendőrök vetettek véget egy tüntetésnek, ami mindössze egy emberből állt

A férfi a koronavírus-járvány miatt hozott lezárások ellen emelte fel a hangját.