Kiállítással ünnepli a hétvégén a 175. születésnapját a MÁV

Papp László Tamás 2021-07-18 08:21:30
A Nemzetközi Vasúti Járműparádé és Étkezőkocsi Találkozó a Vasúttörténeti Parkban tekinthető meg.

A budapesti Magyar Vasúttörténeti Park a magyar vasút fennállásának 175. évfordulója alkalmából 2021. július 17-én és 18-án, (vagyis e hétvégén) Nemzetközi Vasúti Járműparádé és Étkezőkocsi Találkozó programmal színesíti kínálatát

– írja a vasúttársaság közleménye.

A járműparádén a MÁV-Volán-csoport állásbörzét tart az Orient csarnokban, ahol a vállalatcsoport állásajánlatairól adnak részletes tájékoztatást. A hétvége egyik különlegességeként bemutatják a vasútvillamost is, amely még idén forgalomba áll Hódmezővásárhely és Szeged között.

Fotó: MÁV

A járműparádé egyedülálló lehetőség arra, hogy az érdeklődők Budapesten is megtekinthessék a tram-traint, amely idén áll forgalomba Hódmezővásárhely és Szeged között.

A 37 méter hosszú, hetvenegy tonnás, dízel-villamos hibrid vasútvillamos 216 férőhelyes, melyből 4 mozgássérült hely. A komfortos, nagy részben alacsonypadlós és akadálymentes CityLink jármű korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel felszerelt. A két multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsik szállítása is biztosított

– teszik hozzá.

A Vasúttörténeti Park szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között az állandó kiállításon kívül számos magyar és külföldi járműkülönlegességet is felvonultat, ezzel izgalmas időutazásra invitálja az érdeklődőket a hazai és európai vasút múltjától a jövőjéig. A járműparádéra Csehországból és Szlovákiából is érkeznek járművek

– írják.

Több NOHAB mozdony és a Volánbusz egy faros Ikarus busza is megtekinthető a vasúti járműbemutató során, továbbá a MÁV-HÉV néhány éve beszerzett Bz motorkocsija is. Számos magánvasúttársaság tolató- és nagyteljesítményű villanymozdonya is bemutatkozik, egyes járművek vezetőállását is meg lehet tekinteni.

Fotó: MÁV

A járműkülönlegességeket a hétvége mindkét napján két alkalommal, 11 és 14 órakor bemutató keretében is megtekinthetik a látogatók a „B” fordítókorongon. A tematikus hétvégén a vasút szerelmesei térítés ellenében utazhatnak az 1882-ben gyártott 1026-os és az 1942-45 között gyártott 411,118-as számú gőzmozdonyok vezetőállásán

– derül ki ugyanitt.

 A járműparádé keretében NOHAB-vontatású szerelvénnyel különvonatos utazás indul a Vasúttörténeti Parkból a MÁV Rail Tours szervezésében, ’NOHABOS Csillagtúra’ elnevezéssel.

A vasút történelme iránt érdeklődőket Vándor Vasúttörténeti Kiállítással és magyar vasúti jegykiadástörténeti gyűjteménnyel várják az Orient csarnok aulájában.

Akik mégsem tudnak eljönni a kiállításra, azok megnézhetik ezt a kisfilmet a MÁV történetéről:

175 éves a magyar vasút

(null)

Az ügyeletes szerkesztő megtette.

A bő három percbe tömörített MÁV-krónika a vasút reformkori hőskorszakával indít, mikor Petőfi Sándor száz vasútat (sőt: ezeret) követelt a polgárosodás és iparfejlesztés jegyében. Aztán a vasút dualizmuskori aranykoráról, Baross Gábor, a Vasminiszter időszakáról esik pár szó.

Majd arról, hogy Trianon miként hatott a történelmi Nagy-Magyarországra tervezett hazai vasúthálózatra. Megtudhatjuk, hogy épült a Rákosi-korszakban az úttörővasút, illetve hogy a '70-es évek olajárrobbanása miként tette szükségessé a MÁV villamosítását.

Így jutunk el a rendszerváltásig, hogy aztán a vasúttársaság jelenkorának önfényező bemutatásával érjen véget a filmecske. 

De térjünk vissza a kiállításhoz:

Az Orient csarnokban a MÁV-Volán-csoport megújult standjánál a humán szervezetek munkatársai tájékoztatást adnak a vállalatcsoport álláslehetőségeiről, a szakmai terület kollégái pedig részletes információt adnak a szakterületükről, feladataikról.

A standdal szemben a Keleti makettnél pályaorientációs játékokkal várják a legkisebbeket. A helyszínen felállított GreenBox segítségével vasúti témájú élményfotókat készítenek a látogatókról. Az autóbusz- és mozdonyszimulátor egyedülálló interaktív élményt nyújt az érdeklődőknek – zárul a programajánló.

Szólj hozzá!

A 69-est is kihúzták az ötöslottón

Meg még négy kevésbé izgalmas számot.

Már nem nagyon lehet eladni a lityi-lötyi kávékat

Inkább kevesebb kávét iszunk, de a jobb minőségűt keressük.

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában

A térségben működő halászati üzemek ürítik a tavakba a szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

Hamilton indulhat az élről a Hungaroringen

Bottas és Verstappen követi a hétszeres világbajnokot.

Brit kutatók koffeinnel megspékelt nektárt adtak néhány méhnek, amitől bepörögtek a rovarok

A méhek teljesen olyanok, mint az emberek, koffein hatására jobban dolgoznak.

Aláírták az LMP Zöld Garancia Programját

A párt által támogatott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely fő célnak azt nevezte, hogy "igazi, a jövőt építő zöld kormányzás" kövesse a 2022-es kormányváltást.

2037-ig biztosan lesz a Hungaroringen Forma-1-es futam

Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is.

Elhunyt Horváth Zoltán, az Egis Körmend egyik törzsszurkolója

Sokan ismerték és szerették szurkolói körökben.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Az előrejelzés szerint a hétvégén az ország döntő részén nem várható csapadék.

Golomán György: Szakmai döntést hoztam

Több magyar csapat is kereste a Falco új igazolását.

Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmes 100 méter pillangón

Egy hajszállal maradt le a győztes Caeleb Dresseltől.

Döntetlennel nyitott a Gyirmót az MTK ellen az NB I-ben

Rakoncátlankodó reflektorok színesítették a mérkőzést.

A patkány, a parlagfű és a vadnyúl mind-mind drága mulatság Európának

A nem őshonos fajok sokba kerültek a gazdaságnak az elmúlt hatvan évben.

Győrben 13 új zöldautóbusz állhat forgalomba

A Volánbusz összesen száz darab új ilyen busz beszerzésére nyert el támogatást.

van még itt cikk a témában:

Több mint egy órás késéssel számoljon az, aki vonattal utazik a Győr-Hegyeshalom vonalon

"Szárliget és Tatabánya között jelenleg áll a vonatforgalom, mert Szárliget állomáson meghibásodott a biztosítóberendezés" - közölte a Mávinform.

MÁV: a Nyugati pályaudvaron zavartalan a vonatközlekedés hajnaltól

Nincsenek menetrendi korlátozások hétfőn hajnaltól a Nyugati pályaudvar vonatközlekedésében - közölte  a Mávinform.

Három órát késett olvasónkkal a balatoni vonat

Különös átok sújtja Budapest és Szombathely között közlekedő Kék hullám InterCity-ket, két nap alatt ugyanis kétszer is csak óriási késéssel tudtak becsorogni a vasi megyeszékhelyre a vonatok.