Szabályosan öntik a pénzt Bükfürdőre

Bazsó Bálint 2021-07-16 10:57:00
Újabb, ezúttal 1,3 milliárd forintot kap a település a fürdő fejlesztésére.

A kormány csütörtökön döntött arról, hogy megnöveli az „Élményteli gyógyhely: Bükfürdő” című projekt támogatását: az eddigi csaknem egymilliárd forint mellé a város további 1 milliárd 356 millió forintot kap, vagyis összességében 2 milliárd 356 millió forintból fejleszthetik a fürdőt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a projekt "fő célja egy olyan közösségi tér létrehozása, mely a gyógyhely múltjához, történelméhez, híréhez méltón képes közösségi és turisztikai élményt nyújtani a Bükfürdőre látogatóknak".

Látogatóközpont, gokart pálya és kilátó is épül

Június elején derült ki, hogy Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. kivitelezésében készülhet el a Bükfürdő Termál látogatóközpontja és kilátója. A cég a munkát 1 milliárd 782 millió forintért végzi el.

Emellett a fürdő mellett, “Élménypark Bükfürdő” fantázianévre hallgató épület is épül. Ez a kiírás szerint “egy modern kor igényeinek megfelelő, különböző korosztályokat megszólító, interaktív játszókörnyezet lesz".

A tervek szerint az épületben helyet kapna egy KUKA robocoaster, FLYview attrakció, egy 56 férőhelyes moziterem, E-Sport szoba, terepasztal és természetesen a kiszolgáló helyiségek.

A munkát a Paralelbau Kft. végezheti el több mint 1,3 milliárd forint értékben.

A második ütem részeként pedig egy gokart és hurrikan pálya kialakítását is tervezik a strandon, igaz, eddig kivitelezőt még nem találtak rá.

Vagyonkezelőtől a turisztikai ügynökséghez

Nagyon úgy tűnik, hogy a kormányzatnak nagyívű tervei vannak a fürdővel. Az infrastruktúra fejlesztése mellett ugyanis a büki (és a pápai) gyógyfürdő tulajdonosi jogai is átkerültek a Nemzeti Vagyonkezelőtől a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ), amelyet egyes iparági forrásaink már a privatizáció előkészítéseként magyaráztak.

Információink szerint ez az átszervezés nagy vitát váltott ki a Magyar Fürdőszövetségen belül is. Olyannyira, hogy a szövetség elnöke, Boros László Attila - aki egyben a Büki Gyógyfürdőt is vezeti - lemondott a posztjáról.

Lemondott a Magyar Fürdőszövetség éléről a Büki Gyógyfürdő igazgatója, Boros László Attila

Iparági forrásokból úgy értesültünk, hogy a Magyar Fürdőszövetség mai taggyűlésén benyújtotta lemondását a szervezet elnöke, Boros László Attila. A Büki Gyógyfürdőt is vezető szakember pontosan három évvel ezelőtt lett a szervezet elnöke, távozásának okáról nem kaptunk tájékoztatást. Boros május 31-ével távozik a pozícióból.

A magyar fürdők igazi aranytojás tojó tyúkok, ezt jelzi, hogy a válság előtt, 2019-ben 5,2 milliárd forint nyereséget termeltek az önkormányzatnak, de ezen felül az idegenforgalmi adón és a turizmusban érdekelt cégek iparűzési adóján keresztül még ennél is több adóbevételhez juthattak a települések - írta korábban a G7.

Az iparági forrásunk szerint a vagyonkezelőtől a turisztikai ügynökséghez vezető út csak az első állomás, elképzelhető egy nagyobb kiszervezés, vagyis privatizáció, amely alapvetően változtatná meg a piac szerkezetét. 

Szólj hozzá!

Csütörtök este is tüntetnek a köznevelésért Győrben

Múlt pénteken indult a gyertyagyújtó akció, csütörtökön fél nyolckor lesz a következő.

Ágh Ernő: Meg kell büntetni a renitens kerékpározókat

Mondta a fideszes képviselő, miközben ő maga a járdán kerékpározik.

26 évvel ezelőtti gersekaráti emberölési ügyben emelt vádat az ügyészség

A vádirat szerint a 84 éves, egyedül élő sértettet a vádlott készpénz és ékszerek megszerzése érdekében bántalmazta, majd megölte, és a holttestét az udvaron található mellékhelyiségbe rejtette.

Továbbra is küzd a szombathelyi önkormányzat a Brenner-villa elővásárlási jogáért

Hogy mikor lesz vége az eljárásnak, az csakis a bíróságon múlik.

Elhunyt Coolio

A Gangsta's Paradise dal szerzője 59 éves volt.

Az Észak-Dunántúlon az északi szél lesz élénk csütörtökön

Egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőtakaró, de a Dunántúl nyugati részén maradhatnak borult tájak is.

Plusz 8 millió forint lenne a Savaria Mozi üzemeltetése az év végéig

Horváth Gábor a önkormányzati képviselő a szombathelyi önkormányzati lap példányszám csökkentésén spórolná meg ezt a pénzt.

Orvoskamara megyei elnöke: Ne áldozzák fel a szentivániak egészségét!

A főorvos szerint a megoldás egyértelműen a lakóterülettől sokkal távolabbi hely keresése, akkor is, ha az magasabb költséggel jár.

Aláírást gyűjtenek Gönyűn a Postakocsi Fogadó megmentéséért

A West Hungaria Bau a tulajdonos, de nem csinál semmit a lassan széteső, Mária Terézia-korabeli épülettel.

18 fok, iskolák költözése: drámai intézkedések a Győri Szakképzési Centrumnál

Október 15-től Bercsényit bezárják, a tanulók a Baross iskolába költöznek, a Barossba járók a Deákba, ahol délelőtt az egyik iskola, délután a másik diákjai tanulhatnak. A Gábor Lászlót is érintheti az átszervezés.

400 forintba fog kerülni egy óra a győri Dunakapu mélygarázsban

Nőnek a parkolóházak és mélygarázsok díjai.

Petíció indult a győri uszodák kinyitásáért

Közben az Aqua Sportközpont nagymedencéjét már leeresztették.

Simon Róbert Balázs mindent is csinált múlt héten, csak a szentiváni fórumra nem ment el

Kommentben próbálták felhívni erre a figyelmet hétösszegző videója alatt a szentiváni civilek, de törölték a kommentjeiket.

LMP: A szélenergia ügyében meg tudjuk győzni Orbán Viktort

2016 óta gyakorlatilag tilos szélturbinákat építeni Magyarországon.

Átadták az Audi kibővített győri szerszámgyárat

Az Audi Hungaria Zrt. szerszámgyárának 3,8 milliárd forintos bővítését a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta a beruházásösztönzési program részeként.