Berki Krisztián két évet kapott, de nem kell börtönbe vonulnia

Bazsó Bálint 2021-07-13 10:38:00
Felfüggesztett kapott első fokon azt követően, hogy büntetőfékezésével veszélyeztette egy busz utasait. A celeb ártatlannak tartja magát.

Az igazságügyi műszaki szakértő és tanúk meghallgatásával folytatódott az Berki Krisztián büntetőfékezés ügye. A celebet közúti veszélyeztetéssel vádolják, az ügyészség 2 év 6 hónapot kért a celebre. A bíróság végül első fokon két év börtönre ítélte, ám ennek végrehajtását négy évre felfüggesztették. Jogosítványát két évre bevonták, emellett 625 ezer forint pénzbüntetésre is ítélték.

A vádirat szerint a tévés-influenszer 2018. március 17-én a Pünkösdfürdő utcában egy Bentley-vel autózott feleségével. Előtte haladt a 34-es busz, ami a megállóhoz érve lelassított, de végül nem állt meg, mert nem volt le- és felszálló utas. Berki viszont előzni kezdte a buszt, de mivel a manővert nem tudta befejezni, ezért dudált, amire a buszsofőr is hangjelzésekkel reagált. Berki emiatt viszont „felfokozott érzelmi állapotba került”, és a megengedett sebesség túllépésével végül megelőzte a buszt, majd visszatért elé, és intenzív fékezésbe kezdett - írja a Telex.

A busz vezetője ugyanakkor a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést (hiszen egyrészt a busz fékrendszere jóval kisebb hatásfokú egy Bentley-nél, másrészt a sofőrnek a busz utasaira is vigyáznia kellett), és 20 km/órás sebességgel nekihajtott az autónak, amiben 14 millió forintos kár keletkezett.

Az ügyészség a Bentley sofőrjét közúti veszélyeztetés és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolja, és abban az esetben is 2 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztés kiszabadását indítványozta, ha a vádlott beismerte volna a bűncselekmény elkövetését.

A celeb ugyanakkor azt vallotta, hogy "szerette volna kikerülni a buszt", de az előzés pillanatában azt észlelte, hogy a busz jobbra indexelt, miközben balra húzta a kormányt. 

"Én dudáltam, de erre a buszsofőr nem lassított volna vagy engedett volna el, hanem ő is dudált” – emlékezett vissza Berki.

Ezt követően visszasorolt a sávjába, a busz pedig a Pünkösdfürdő utcáról jobbra, a Királyok útjára kanyarodott rá. Berki ezután egy egyenes szakaszon, a záróvonal után 58-60 km/órás sebességgel előzte meg (ezen a szakaszon 40 km/óra a megengedett sebesség) a 35-36 km/órás sebességgel haladó buszt, majd visszasorolt elé - írja a Telex.

Bár Berki azt állítja, nem vészfékezett, az igazságügyi műszaki szakértő szerint mégis így történt, és a tárgyaláson levetített felvételen is az látszik, hogy hirtelen és az út közepén áll meg az autóval. Azért úgy, mert „be akart fordulni vagy balra, vagy jobbra”. „Nem voltam itt korábban, kerestem a megállás lehetőségét”, mondta. Bár mindössze néhány másodperc telt el a visszasorolás és az ütközés között, Berki azt állította, hogy a buszt a középső visszapillantó tükörben nem látta közeledni, valószínűleg „a sportautó kialakítása miatt”.

Itt az ideje tudomásul venni: az autóvezetés nem alapjog, és nem is való mindenkinek

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk! Lassan minden napra jut egy-egy olyan sokszor halálos kimenetelű közúti baleset, amely kikerül a baleseti hírek megszokott minuszos rovatából, vagyis eléri a széles társadalmi ingerküszöböt. Büntetőfékezők, zebrán gyalogost gázolók vagy segítségnyújtás elmulasztóival vannak tele a hírek.

Berki Krisztián védője szerint ugyanakkor ügyfele "nem szándékosan szegett szabályt", ráadásul az interneten megpróbálják befeketíteni őt. Berki átvéve a szót közölte:

Ártatlannak vallja magát, és nem állt szándékában bűncselekmény elkövetni. Sajnálja a balesetet, mégha nem is érzi magát felelősnek.

Végül a bíróság végül első fokon két év börtönre ítélte, ám ennek végrehajtását négy évre felfüggesztették. Jogosítványát két évre bevonták, emellett 625 ezer forint pénzbüntetésre is ítélték, valamint meg kell fizetnie a bűnügyi költségeket is.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.