Itt az ideje tudomásul venni: az autóvezetés nem alapjog, és nem is való mindenkinek

Bazsó Bálint 2021-05-16 08:21:00
Büntetőfékezések, emberkedések, gyalogos gázolások, cserbenhagyások. Az utóbbi hetek elrettentő példái mutatták meg, hogy ideje leszámolni azzal a gyakorlattal, hogy szinte bárki jogosítványhoz juthat, sőt, súlyos bűncselekmények elkövetése után pedig vissza is kaphatja.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Lassan minden napra jut egy-egy olyan sokszor halálos kimenetelű közúti baleset, amely kikerül a baleseti hírek megszokott minuszos rovatából, vagyis eléri a széles társadalmi ingerküszöböt. Büntetőfékezők, zebrán gyalogost gázolók vagy segítségnyújtás elmulasztóival vannak tele a hírek.

Az autók fedélzeti kameráinak elterjedésének jóvoltából a korábban szinte bizonyíthatatlan büntetőfékezés, a gyorshajtás, vagy éppen a gyalogos-átkelőn elütött gyalogosok súlyos sérülése és halála mind-mind olyan téma, amellyel már nem csak a törvényhozók és közlekedési szakjogászok, de a közösségi média jóvoltából a társadalom igen tekintélyes része is foglalkozik, legalábbis ideig óráig.

Mégis, a büntetőfékezés (és persze a valódi munka, teljesítmény, szorgalom és tehetség nélkül létező hazai celebritások közül is fél fejjel kiemelkedő volt focista esete) világított rá arra, hogy pontosan mi folyik a magyar utakon. 

Ez – mármint a vélt vagy valós sérelem megtorolása, magyarul a büntetőfékezés – egyszerre mutatja meg  az általános közlekedési kultúra amúgy sem túl veretes színvonalának alsó szélét, és világít rá, hogy mennyi, az autóvezetésre mentálisan tökéletesen honfitársunk ül nap mint nap az autójába.

A magyar utakon közlekedők napi szinten találkozhatnak azokkal, akik számára a közlekedés az agresszió levezetésének kiélésének egyik legfontosabb terepe, ahol számára a közlekedésben résztvevő többi szereplő, legyen az gyalogos, kerékpáros vagy autós - legkevésbé sem partner, csupán egyszerű, legyőzendő akadály.

Az egyre olcsóbb és jobb minőségű kameráknak, videómegosztóknak hála pedig egyre több olyan, leginkább csak ámokfutásnak jellemezhető esetet dokumentálnak, mint a legutóbbi budapesti büntetőfékezés, ahol az eset főszereplője nemcsak a busz utasait veszélyeztette, de saját gyermekét is, aki az autó hátsó ülésén utazott. 

Büntetőfékezés - büntetőeljárás

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közúti veszélyeztetéssel gyanúsít egy férfit, aki a XIX. kerületben a záróvonalat és a zebrát figyelmen kívül hagyva vágott ...

Vélhetően olvasónk túlnyomó többsége van azon a véleményen, hogy a büntetőfékező férfi lehetőleg soha az életben ne kapja vissza a jogosítványt, hiszen semmi sem garantálja, hogy az illető a jövőben nem okoz hasonló vagy még súlyosabb balesetet.

Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy ennek mekkora a visszatartó ereje, hiszen pont egy május 6-i eset mutatta meg, sokszor ez sem lehet akadály. Aznap egy többszörösen visszaeső, jogosítvány nélkül vezető férfi okozott halálos balesetet, majd hagyta el – gyalogosan – a helyszínt úgy, hogy saját utasát hagyta hátra meghalni. 

Ők és a hozzájuk hasonló emberek mentálisan alkalmatlanok arra, hogy autót vezessenek, alkalmatlanok arra, hogy részt vegyenek egy veszélyes üzem napi működésében.

Éppen ezért a magyar jogalkotásnak el kell jutnia arra a szintre, hogy végre nem kezeli kvázi alapjogként azt, ami nem az, vagyis a jogosítvány birtoklását.

A büntetőfékezés, a kormány rárántása a párhuzamosan közlekedőre, a leszorítás, az elöl haladó letolása, a segítségnyújtás elmulasztása, a vasúti átjáró jelzésének figyelmen kívül hagyása vagy éppen a zebrán történő gázolás mind-mind az a kategória, amikor a bíróságnak valójában már nem arról kéne döntene, hogy hány hónapra vonja be a jogosítványt, esetleg hány hónap felfüggesztett ad,  pénzbírságot szab ki vagy éppen milyen utánképzésre küldi az elkövetőt, hanem csupán a jogosítvány visszavonhatatlan elvételéről kell határoznia. 

Ehhez persze a jogalkotónak egyrészről a jogosítvány nélküli (és eltiltás alatti) autóvezetés gyakorlatát is súlyosabban kellene szankcionálni, másrészt sokkal szigorúbban szűrni az autóvezetésre alkalmatlanokat.

Ideje lenne tudomásul venni, hogy az autóvezetés nem alapjog, hanem egy olyan veszélyes üzem, ami nem való mindenkinek.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.