Hende Csaba továbbra sem árulja el, mennyi közpénz ment el a panamai útjára, de rágalomhadjáratnak tartja az utazása körül kialakult botrányt, és perrel fenyeget

Nagy Donát Farkas Bazsi 2021-07-09 13:46:00
És még azt is elfelejtette, hogy mostani felesége korábban a titkárnője volt.

Országos botránnyá duzzadt Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Szombathely és térségének jelenlegi országgyűlési képviselőjének panamai utazása, amelyről már szinte minden nagyobb hírportál is beszámolt a napokban. Mint arról korábban írtunk, Hende június végén a Parlamentary Intelligence-Security Forum ülésén vett részt, ami bár csak két napos volt, és a hivatalos program szerint előző este kellett elfoglalni a szállást, a képviselő már napokkal korábban kiutazott. A fórum résztvevői egyébként itt szálltak meg:

 

Mivel az utat az Országgyűlés Hivatala állta, azaz közpénzen utazott el Hende Közép-Amerikába, kíváncsiak voltunk, mennyibe került a tanácskozás a magyar adófizetőknek. 

Országgyűlés Sajtóirodája azt írta, hogy

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a Robert Pittenger volt USA kongresszusi képviselő által 2014-ben életre hívott Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum ülésére utazott ki, amelynek Irányító Bizottságába 2018 decemberében választották be. A tanácskozáson 30 országból 183 képviselő vesz részt. A delegáció június 26-án este érkezett meg, s bár a konferencia valóban június 29-30-án van, de 27-én már egy szűkkörű egyeztetésen vett részt Pittenger úr meghívására, a konferencia előadóival, szakértőkkel és képviselőkkel. Június 28-án este pedig Bill Cassidy szenátorral, német parlamenti képviselővel és számos előadóval találkozott. A delegáció július 1-jén részt vesz az Irányító Bizottság reggeli ülésén, és még aznap visszautazik Budapestre. Hende alelnök urat útjára elkísérte a Külügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese és egy tolmács. A delegáció a szervezők által megadott szállodában (JW Marriott) szállt meg, amely a kísérő rendezvényeknek is helyszíne.

Ez mind szép és jó, de hogy konkrétan miről szólt a "tanácskozás", miért volt ennyire fontos személyesen is odautazni - hiszen számos résztvevő csak online csatlakozott be -, az sajnos nem derül ki. Az elérhető felvételeken ugyanis mindössze egy másfél perces beszédben látható a képviselő, a színfalak mögötti személyes tanácskozásokról pedig semmit sem tudni, arról az amúgy Facebook-on aktív politikus maga sem számolt be.

Hende Csaba Panamában

Közel egy hetet töltött Panamában Hende Csaba. Az utazás költségeit a magyar adófizetők állták. Az egy heti kint tartózkodásnak mindössze ez a másfél perces ...

Ahogy azt is titkolja Hende Csaba, hogy mindez mennyi pénzbe került a magyar adófizetőknek.

Emiatt közérdekű adatigényléssel fordultunk az Országgyűlés Hivatalához, hogy megtudjuk, pontosan mire és mennyit költött el a Parlament Hende külföldi útja során. Ha erre választ kapunk, természetesen közzétesszük.

Közpénzköltése felőli kíváncsiságunk ugyanakkor Hende Csaba szerint "rágalomhadjárat". Egy frissen megjelent Facebook-posztja szerint 

Politikai ellenfeleim folytatják rágalomhadjáratukat.
Habár az Országgyűlés Hivatala már tételesen cáfolta nemzetközi utammal kapcsolatosan a rágalmakat és az engem, valamint nem közszereplő feleségemet is érintő, lejárató tartamú sejtetéseket, magam is leszögezem az alábbi tényeket:
1. A Parliamentary Intelligence-Security Forum irányító testülete tagjaként, a következő budapesti tanácskozást előkészítendő, washingtoni nagykövetünk javaslatára, Házelnök Úr kérésére* [később a szó módosult kiküldetésére" - a szerk.] vettem részt a több napos, és több tartalmi elemből is álló panamavárosi tanácskozáson.
2. A konferencia természetesen nem másfél percből állt, a megbeszélések és egyeztetések jelentősen hosszabb időt vettek igénybe, továbbá több szakember előzetes, több hónapnyi előkészítő munkáját.
3. Feleségem sosem volt a titkárnőm - lévén két diplomás jogász -, és sosem járt Panamában.
Természetesen sajtó-helyreigazítást kérünk, amelynek elmaradása esetén pert indítunk a rágalmazó sajtófelületekkel szemben.

Azaz bár a politikus továbbra is titkolja, mennyibe került az adófizetőknek a panamai útja, lapunkat perrel fenyegette meg.

Fotó: Youtube

Pedig Hende a közpénzből finanszírozott utazása körüli botrányát nagyon egyszerűen elsimíthatná azzal, ha végre tételesen elszámolna a költségekkel, és beszámolna arról, miről szóltak a tanácskozásai, megbeszélései, amik bár "több szakember előzetes, több hónapnyi előkészítő munkáját" követelték meg, mégsem tudni róluk semmit. Ahogy azt sem tette eddig világossá, miért volt fontos ehhez személyesen is a bolygó másik oldalára utaznia, közpénzen.

Hende egyébként azt is írja: Feleségem sosem volt a titkárnőm...

Segítünk Hende Csabának a Magyar Közlöny egy korábbi számának részletével:

Az alábbi videóban pedig Hende maga mondja el, hogy Szajlai Mónika a beosztottja volt:

Hát ennyire lehet komolyan venni Hende állításait. 

Korábban egy másik fideszes politikus, Illés Károly önkormányzati képviselő, egykori alpolgármester fenyegette meg lapunkat azzal, hogy perelni fog. Akkor az Ugytudjuk Illés lakásvásárlási anomáliáit tárta a nyilvánosság elé. Illés aztán nem tett jogi lépéseket, a bíróságon ugyanis csakis igazat szabad mondani.

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.