Átszelik a világűrt, leigáznak minket, de még úszni sem tudnak

ugytudjuk.hu 2021-06-27 07:31:00
A Covid előtt nagy siker volt a Hang nélkül (A Quiet Place) című amerikai horror (2018), amely tényleg jó poénra épített és azt jól is fújta fel. Mi van, ha ronda űrlények törnek ránk, amelyek vakok, esetlenek, úszni sem tudnak – de gyilkolni annál inkább? A poén pedig: fejük csupa fül, így még a suttogást is hallják.

John Krasinski rendező egészen jó mozit csinált az ötletéből, ő írta a forgatókönyvet is. Lehetett izgulni a hangtalanságon, nem is sejtve, hogy röpke egy év múlva kísértetiesen üresek és így hangtalanok lesznek az utcák, a terek Szombathelytől Dallas-alsóig, a valóságban is...

Szóval a zombik már akkor támadnak, ha csak egy ág is reccsen. A főszereplő család, amely ráadásul kis jövevénnyel is gyarapodott, napi szinten küzd a létéért, minden értelemben. Az első rész nagy erénye volt, hogy nem hagyta el a jellemábrázolást, volt elég puskapor a fordulatokhoz és legfőképpen: nem is láttuk igazán az ellenséget a maga valójában.

Márpedig amit nem látunk, az a legnyomasztóbb. Ezt megtanulhattuk és tapasztalhattuk az elmúlt 2 évben. Ezért is vártuk érdeklődve az idén leforgatott (!) Hang nélkül 2. mozit. Arra gondolva, hogy a valóság alaposan feltölthette az alkotók szellemi tölténytáskáját.

De nem. Igaz, a légkör talán nyomasztóbb, mint korábban, a zombik mindent uralnak és nagyon úgy tűnik, konszolidálták gyilkos hatalmukat. Ám amikor meglátjuk a lényeket, egy harmadosztályú pince-horror feelingje ugrik be, már-már kezdetleges animációval.

A zombik lényegében elkoptatott gyíkok, busafejjel, amely csupa fület hordoz. Így aztán oda a rettegés, kitör a nézőtéri hahota.

A filmszerkezeti hibákat a főhős anya, akit Emily Blunt jelenít meg, sem tudja helyre billenteni. Pedig most is elviszi a showt. Rémülten is szép az arca, csapzott szőke hajkoronája jó kontraszt a színtelen környezetben. Az egymást követő bakik miatt azonban még akkor sem tér vissza az egészséges rettegés a virtuális zsöllyében, amikor hang nélkül cipeli síró csecsemőjét.

A valódi főhős a különleges arcú Millicent Simmonds, aki a forgatás során lett 18 éves, azaz nagykorú. Ő a történet fonákja, a hallássérült „gyereklány", akinek a fogyatékosság ezúttal kapóra jön. Amint az első rész végén, úgy most is térdre kényszeríti a zombikat a hangfalakkal összegerjedő hallókészülékével.

A kétségkívül jó kezdés után – egy kis Világok harca hangulat– a közepére egyszerűen elfogy a szufla. A gyíkok igyekeznek, de mit gondoljunk róluk akkor, amikor kiderül, hogy úszni sem tudnak? I Pedig mindenhatók, hiszen átszelték a világűrt. Lám, mégis a víz az úr...

Meg a hallókészülék. Amit a végén úgy mutat fel a lány, mint Clooney a keresztet a vámpírok ellen az Alkonyattól pirkadatig című, falrengető filmjében. Ekkor kicsit már szánakozunk, de legalább jó, hogy nem nyújtják tovább a gyíkos-tésztát.

Krasinskinak ezúttal nem volt továbbfejleszthető ötlete, a bevált paneleket ismételgeti és a filmidő múlásával arányosan növekszik a bakik száma. Érződik az egész filmen egyfajta lekentség, kapkodás. 

Amiben egészen biztosan nem csalódunk, az, paradox módon, a hanghatás (Zene:  Marco Beltrami). Az amerikai fantasy nyári limonádénak elmegy, többet ne is várjunk tőle.

Azt meg csak remélhetjük, hogy a csupafül zombik karrierje ezzel le van tudva. 

Szólj hozzá!

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.