Jenei Ferenc: Jönnek a füstokádó autók, a rovarok elpusztulnak, a fecskék elköltöznek

Papp László Tamás 2021-06-21 07:33:00
A zöld párt győri elnöke szerint a jelenlegi szúnyoggyérítési módszer súlyosan károsítja az élővilágot, egyebek közt pont a városvezetés által védeni próbált fecskéket is.

Az utóbbi hetekben többször is foglalkoztunk a győri szúnyoggyérítéssel. Megkerestük a polgármestert, illetve a Győr-Szol illetékeseit.

Az intézkedést végző önkormányzati cég tavaly részletesen válaszolt kérdéseinkre, ám idén ez nem történt meg. Így a Győr-Szol honlapjára, valamint Dézsi Csaba András Facebook-posztjaira tudunk hagyatkozni e tekintetben.

Korábbi összeállításunk után most egy, környezeti, zöld témákban járatos ellenzéki politikust kérdeztünk meg: szerinte mit kellene változtatni, hogyan lehetne jobban csinálni?  

Szúnyoggyérítés Győrben és környékén - hogy zajlott tavaly, mi várható idén?

Az előkészületekről pedig több hír, közlemény is szól. Megkezdődik a szúnyoglárva-gyérítés Győrben! - jelentette be Facebook-oldalán Dézsi Csaba András győri polgármester. Hozzátéve: Amennyiben az időjárási körülmények engedik, május 17-e hétfőtől május 20-a csütörtökig zajlik majd a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben!

„Sajnos az önkormányzatok többsége, így Győr is csak akkor kezd pánikszerű cselekvésbe, amikor már a repülő szúnyogok inváziója gyötri a városlakókat. Pedig némi előrelátással, a biológiai védekezésre is képes szakcégekkel kötött éves megbízással a szúnyogártalmat a minimumra lehetne csökkenteni, mégpedig szinte észrevétlenül”

– mondta el kérdésünkre Jenei Ferenc, az LMP helyi elnöke és előválasztási képviselőjelöltje.

Ehelyett az történik, hogy egyszer csak megjelennek a füstokádó autók, aztán válogatás nélkül mind eltűnnek a rovarok, emiatt pedig a fecskék is inkább a városon kívülre költöznek, sokszor hátrahagyva az éhező fiókáikat. Aztán valamikor július közepén felébred nyári kómájából a városi „zöld bizottság” egyik madárkedvelő tagja és nagy csinnadrattával a Győr-Szol kihelyez 5-6 léckeretet és abba némi sarat, hogy legyen miből fészket építeni az addigra már régen máshová költözött vagy éhen halt fecskéknek

– vázolja a helyzetet Jenei.

Sajnos az EU betiltotta a repülőgépről történő szórást. Ezért a kevésbé hatékony helyi ködösítéssel lehet csak a földről elvégezni a szúnyogírtást!

– sajnálkozott egyik Facebook-bejegyzésében, hatékonysági szempontokat említve Dézsi Csaba András győri polgármester.

Fotó: Dézsi Csaba András Facebook-oldala

Az LMP politikusa másképp látja. Jenei Ferenc nemhogy sajnálatosnak, hanem egyenesen szerencsésnek gondolja a légi kémiai eljárás betiltását. A földi füstködös eljárás helyett pedig a biológiai védekezésre helyezné a hangsúlyt. 

A légi úton történő szúnyoggyérítés szerencsére a tavalyi évtől tilos. Az ilyen kémiai eljárás ugyanis szintén az egyéb repülő rovarok tömegét irtotta ki, miközben nappal a növények leveleinek fonákján megbúvó szúnyogok ellen nagyon gyenge volt a hatásfoka”

– teszi hozzá Jenei.

A füstködös földi kémiai gyérítés jóval hatásosabb, de ugyanúgy elpusztítja az összes többi repülő rovart. Például rendkívül veszélyes a méhekre. A biológiai védekezés egy, kizárólag a szúnyoglárvákat megtámadó baktériumnak a tenyészőterületre, a vízfelületekre való kijuttatásával lehetséges. Ez történhet légi és földi úton egyaránt, permetezéssel vagy granulátum kiszórásával is”

– magyarázza a zöldpárti politikus.

„Ez a módszer sokkal nagyobb előrelátást, a tenyészhelyek pontos feltérképezését és a fejlődő lárvák aktuális fejlődési stádiumának a figyelését teszi szükségessé. Viszont megfelelő szakértelem mellett azonos hatékonyságú, mint a kémiai gyérítés, de ez kizárólag a szúnyogokat ritkítja – mondja. 

Más rovarokra teljesen veszélytelen. Ezt persze a tényleges szúnyoginvázió előtt hetekkel kell elvégezni, és mivel nagyobb szaktudást, több vizsgálatot, alaposabb terepismeretet igényel, így nyilván drágább. S ez csak lárvák ellen hatásos, repülő szúnyogokat ezzel a módszerrel nem lehet gyéríteni. Vagyis jóval előbb el kell kezdeni a felkészülést”

– teszi hozzá Jenei Ferenc.

Természetesen szívesen fogadjuk az önkormányzat és a Győr-Szol álláspontját, nyilatkozatát is a témában.

A földi kémiai gyérítés idejére az önkormányzati cég közleménye is elővigyázatosságra figyelmeztet, például az élelmiszerek tekintetében.

A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni

– figyelmeztetnek, hozzátéve:

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad”

– írják.

A témára a nyár folyamán még többször is vissza fogunk térni.

Szólj hozzá!

Varga Judit Hamiltonnak: ne magyarázz, inkább az utat figyeld!

Az igazságügyi miniszter azt írta, a hétszeres világbajnok csatlakozott a Magyarországot támadók névsorához.

Várható ma egy kis zuhé

Fázni azért nem fogunk.

Nyolcvanezer fontért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya

A könyv az 500 példányban nyomott keményfedeles első kiadás egyik kötete.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Aki szeretne egy megerősítő oltást, az a háziorvosánál is kérheti.

Kanyarban van már a felfrissülés

Az ország egy részén zivatarok hoznak felfrissülést, de másutt hétvégén is marad a kánikula.

Bíborka az év legjobb nyalása!

Szeder, csoki, de még chili is van benne.

Elhalasztották a szombati Balaton-átúszást

A tervek szerint egy héttel később pótolják.

Az SZKKA ificsapata is gőzerővel készül az új idényre

Pődör Zoltán csapata az egyéni képességek fejlesztésére szeretné használni az NB I/B-s bajnokságot.

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

A sárvári KRESZ parkot is gatyába rázták a Csónakázó-tó mellett

Biztonságos körülmények között lehet majd megtanulni a szabályokat.

Fekete Dávid azóta nem látta a gyermekeit, hogy börtönbe került

Az énekes lassan három hónapja van előzetes letartóztatásban, saját maga döntött úgy, hogy nem találkozik az ikreivel.

65 az új koronavírusos fertőzött, nincs újabb halálos áldozat

Kórházban 79 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Thaiföldön kitört a majomháború, mert nincsenek turisták, akik etetnék őket

Az állatok a városok utcáin verekednek meg azért, hogy élelemhez jussanak.

20 ezer dollárt kapott egy ausztrál tini, mert talált egy furcsa kinézetű nachot

Érdemes átnézni a chipses zacskókat mielőtt falatozunk.

van még itt cikk a témában: