Jenei Ferenc: Jönnek a füstokádó autók, a rovarok elpusztulnak, a fecskék elköltöznek

Papp László Tamás 2021-06-21 07:33:00
A zöld párt győri elnöke szerint a jelenlegi szúnyoggyérítési módszer súlyosan károsítja az élővilágot, egyebek közt pont a városvezetés által védeni próbált fecskéket is.

Az utóbbi hetekben többször is foglalkoztunk a győri szúnyoggyérítéssel. Megkerestük a polgármestert, illetve a Győr-Szol illetékeseit.

Az intézkedést végző önkormányzati cég tavaly részletesen válaszolt kérdéseinkre, ám idén ez nem történt meg. Így a Győr-Szol honlapjára, valamint Dézsi Csaba András Facebook-posztjaira tudunk hagyatkozni e tekintetben.

Korábbi összeállításunk után most egy, környezeti, zöld témákban járatos ellenzéki politikust kérdeztünk meg: szerinte mit kellene változtatni, hogyan lehetne jobban csinálni?  

Szúnyoggyérítés Győrben és környékén - hogy zajlott tavaly, mi várható idén?

Az előkészületekről pedig több hír, közlemény is szól. Megkezdődik a szúnyoglárva-gyérítés Győrben! - jelentette be Facebook-oldalán Dézsi Csaba András győri polgármester. Hozzátéve: Amennyiben az időjárási körülmények engedik, május 17-e hétfőtől május 20-a csütörtökig zajlik majd a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben!

„Sajnos az önkormányzatok többsége, így Győr is csak akkor kezd pánikszerű cselekvésbe, amikor már a repülő szúnyogok inváziója gyötri a városlakókat. Pedig némi előrelátással, a biológiai védekezésre is képes szakcégekkel kötött éves megbízással a szúnyogártalmat a minimumra lehetne csökkenteni, mégpedig szinte észrevétlenül”

– mondta el kérdésünkre Jenei Ferenc, az LMP helyi elnöke és előválasztási képviselőjelöltje.

Ehelyett az történik, hogy egyszer csak megjelennek a füstokádó autók, aztán válogatás nélkül mind eltűnnek a rovarok, emiatt pedig a fecskék is inkább a városon kívülre költöznek, sokszor hátrahagyva az éhező fiókáikat. Aztán valamikor július közepén felébred nyári kómájából a városi „zöld bizottság” egyik madárkedvelő tagja és nagy csinnadrattával a Győr-Szol kihelyez 5-6 léckeretet és abba némi sarat, hogy legyen miből fészket építeni az addigra már régen máshová költözött vagy éhen halt fecskéknek

– vázolja a helyzetet Jenei.

Sajnos az EU betiltotta a repülőgépről történő szórást. Ezért a kevésbé hatékony helyi ködösítéssel lehet csak a földről elvégezni a szúnyogírtást!

– sajnálkozott egyik Facebook-bejegyzésében, hatékonysági szempontokat említve Dézsi Csaba András győri polgármester.

Fotó: Dézsi Csaba András Facebook-oldala

Az LMP politikusa másképp látja. Jenei Ferenc nemhogy sajnálatosnak, hanem egyenesen szerencsésnek gondolja a légi kémiai eljárás betiltását. A földi füstködös eljárás helyett pedig a biológiai védekezésre helyezné a hangsúlyt. 

A légi úton történő szúnyoggyérítés szerencsére a tavalyi évtől tilos. Az ilyen kémiai eljárás ugyanis szintén az egyéb repülő rovarok tömegét irtotta ki, miközben nappal a növények leveleinek fonákján megbúvó szúnyogok ellen nagyon gyenge volt a hatásfoka”

– teszi hozzá Jenei.

A füstködös földi kémiai gyérítés jóval hatásosabb, de ugyanúgy elpusztítja az összes többi repülő rovart. Például rendkívül veszélyes a méhekre. A biológiai védekezés egy, kizárólag a szúnyoglárvákat megtámadó baktériumnak a tenyészőterületre, a vízfelületekre való kijuttatásával lehetséges. Ez történhet légi és földi úton egyaránt, permetezéssel vagy granulátum kiszórásával is”

– magyarázza a zöldpárti politikus.

„Ez a módszer sokkal nagyobb előrelátást, a tenyészhelyek pontos feltérképezését és a fejlődő lárvák aktuális fejlődési stádiumának a figyelését teszi szükségessé. Viszont megfelelő szakértelem mellett azonos hatékonyságú, mint a kémiai gyérítés, de ez kizárólag a szúnyogokat ritkítja – mondja. 

Más rovarokra teljesen veszélytelen. Ezt persze a tényleges szúnyoginvázió előtt hetekkel kell elvégezni, és mivel nagyobb szaktudást, több vizsgálatot, alaposabb terepismeretet igényel, így nyilván drágább. S ez csak lárvák ellen hatásos, repülő szúnyogokat ezzel a módszerrel nem lehet gyéríteni. Vagyis jóval előbb el kell kezdeni a felkészülést”

– teszi hozzá Jenei Ferenc.

Természetesen szívesen fogadjuk az önkormányzat és a Győr-Szol álláspontját, nyilatkozatát is a témában.

A földi kémiai gyérítés idejére az önkormányzati cég közleménye is elővigyázatosságra figyelmeztet, például az élelmiszerek tekintetében.

A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni

– figyelmeztetnek, hozzátéve:

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad”

– írják.

A témára a nyár folyamán még többször is vissza fogunk térni.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.