Kína bejelentette: mostantól három gyermeke lehet egy családnak

Fehér Buda 2021-06-01 14:49:01
Azután emelték meg a limitet, hogy csökkenni kezdett az újszülöttek száma.

Kína bejelentette, hogy az eddigi kettő helyett minden családban három gyermek születhet, írja a Guardian. A kormány azután döntött így, hogy az országban drámaian csökkenni kezdett az újszülöttek száma, ezzel pedig öregedni kezdett a világ legnépesebb országának a társadalma. Az ország kormányzati médiája hétfőn jelentette be a döntést, amelyben az öregedő korfát jegyezték meg, mint a változást kiváltó okot.

Kína nemrég azt is bejelentette, hogy az 1960-as évek adataihoz képest tavaly nőtt a leglassabb ütemben a népesség, annak ellenére, hogy 2015-ben eltörölték azt a törvényt, ami előírta, hogy egy-egy párnak csak egyetlen gyermeke születhet. Ha az újszülöttek száma nem kezd el növekedni a közeljövőben, az katasztrofális lehet a kínai társadalom számára, hiszen néhány évtized múlva egy egészen apró kereső rétegnek kell majd eltartania egy hatalmas öregebb réteget.

Fotó: Pixabay

Kínában tíz évente tartanak népszámlálást, ez tavaly kimutatta, hogy az országban 1,41178 milliárd ember él, 2010 és 2020 között 5,38 százalékkal növekedett a népessét. Ez évente 0,53 százalékos növekedést jelent, ami kevesebb a 2000 és 2010 között mért adatoknál, akkor 0,57 százalékkal növekedett évente a kínai társadalom.

Az országban közel négy évtizeden keresztül tartatták be az egy gyermekes családmodellt, amit arra találtak ki, hogy megállítsák az akkoriban szélsebesen gyarapodó népességnövekedést. A stratégia bejött, viszont a törvény hatását nem tudták 2015-ben kiegyengetni, mivel sok kínai pár azért nem vállal egynél több gyermeket, mert a nagyobb városokban kivitelezhetetlenül magas lenne a gyermeknevelés költsége. 

A hétfőn bejelentett törvényt éppen ezért eléggé ridegen fogadta a kínai közösség, az ország legnagyobb közösségi médiáján, a Weibo-n többen kritizálták a döntést, mondván, hogy három gyermek felnevelése 5 millió jüanba, azaz nagyjából 160 millió forintba is kerülhet a városokban.

Nem csak Kína küzd az egyre öregedő társadalommal, az elmúlt években több Kelet-Ázsiai ország is olyan ösztönzőket vezetett be, amelyektől bébibummot vártak volna. Dél-Koreában és Japánban már most problémát jelent az elöregedő társadalom, itt is több fajta ösztönzőtől várják a csodát.

Kínában már egy ideje kísérleteztek a három gyermekes családmodellel, az észak-keleti Hejlungcsiang tartományban már korábban bevezették a döntést. A törvény viszont kevésbé bizonyult sikeresnek, mint amit az ország vezetői vártak, így hamarabb kellett országos szinten meglépni a változtatást. A kormányzati médiában azt is kiemelték, hogy további döntésekkel segítik majd a nagyobb családalapítást, de azt egyelőre nem részletezték, mik is lesznek ezek a döntések.

Szólj hozzá!

Kirúgták a munkahelyéről, ezért három nőt is megtámadott egy férfi Győrben

Megharagudott a világra, így hát ámokfutásba kezdett.

Már nem Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

A berlini klub felmentette a magyar szakembert.

Ikerterhes édesanya halt bele a koronavírus-fertőzésbe

Rendszeresen sportolt is, rendkívül edzett volt a nő.

Két autó ütközött össze Csepreg és Horvátzsidány között

Az egyik az árokba csapódott. Az érintett utat a mentés idejére lezárták.

Barátját lőtte meg egy fiatal férfi Győr belvárosában

A Győri Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást a 27 éves férfival szemben.

Egészségügyi Világszervezet: Ne zárják le a határokat az új vírusvariáns miatt!

A WHO attól tart, hogy a gazdasági nehézségek miatt inkább eltitkolják majd a járványügyi adatokat az országok.

Így változik a helyközi buszmenetrend december 15-től

Mutatjuk a nyugat-dunántúli változásokat!

Rövid időre kisüthet hétfőn a nap

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik.

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

van még itt cikk a témában: