Kína bejelentette: mostantól három gyermeke lehet egy családnak

Fehér Buda 2021-06-01 14:49:01
Azután emelték meg a limitet, hogy csökkenni kezdett az újszülöttek száma.

Kína bejelentette, hogy az eddigi kettő helyett minden családban három gyermek születhet, írja a Guardian. A kormány azután döntött így, hogy az országban drámaian csökkenni kezdett az újszülöttek száma, ezzel pedig öregedni kezdett a világ legnépesebb országának a társadalma. Az ország kormányzati médiája hétfőn jelentette be a döntést, amelyben az öregedő korfát jegyezték meg, mint a változást kiváltó okot.

Kína nemrég azt is bejelentette, hogy az 1960-as évek adataihoz képest tavaly nőtt a leglassabb ütemben a népesség, annak ellenére, hogy 2015-ben eltörölték azt a törvényt, ami előírta, hogy egy-egy párnak csak egyetlen gyermeke születhet. Ha az újszülöttek száma nem kezd el növekedni a közeljövőben, az katasztrofális lehet a kínai társadalom számára, hiszen néhány évtized múlva egy egészen apró kereső rétegnek kell majd eltartania egy hatalmas öregebb réteget.

Fotó: Pixabay

Kínában tíz évente tartanak népszámlálást, ez tavaly kimutatta, hogy az országban 1,41178 milliárd ember él, 2010 és 2020 között 5,38 százalékkal növekedett a népessét. Ez évente 0,53 százalékos növekedést jelent, ami kevesebb a 2000 és 2010 között mért adatoknál, akkor 0,57 százalékkal növekedett évente a kínai társadalom.

Az országban közel négy évtizeden keresztül tartatták be az egy gyermekes családmodellt, amit arra találtak ki, hogy megállítsák az akkoriban szélsebesen gyarapodó népességnövekedést. A stratégia bejött, viszont a törvény hatását nem tudták 2015-ben kiegyengetni, mivel sok kínai pár azért nem vállal egynél több gyermeket, mert a nagyobb városokban kivitelezhetetlenül magas lenne a gyermeknevelés költsége. 

A hétfőn bejelentett törvényt éppen ezért eléggé ridegen fogadta a kínai közösség, az ország legnagyobb közösségi médiáján, a Weibo-n többen kritizálták a döntést, mondván, hogy három gyermek felnevelése 5 millió jüanba, azaz nagyjából 160 millió forintba is kerülhet a városokban.

Nem csak Kína küzd az egyre öregedő társadalommal, az elmúlt években több Kelet-Ázsiai ország is olyan ösztönzőket vezetett be, amelyektől bébibummot vártak volna. Dél-Koreában és Japánban már most problémát jelent az elöregedő társadalom, itt is több fajta ösztönzőtől várják a csodát.

Kínában már egy ideje kísérleteztek a három gyermekes családmodellel, az észak-keleti Hejlungcsiang tartományban már korábban bevezették a döntést. A törvény viszont kevésbé bizonyult sikeresnek, mint amit az ország vezetői vártak, így hamarabb kellett országos szinten meglépni a változtatást. A kormányzati médiában azt is kiemelték, hogy további döntésekkel segítik majd a nagyobb családalapítást, de azt egyelőre nem részletezték, mik is lesznek ezek a döntések.

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.