Kína bejelentette: mostantól három gyermeke lehet egy családnak

Fehér Buda 2021-06-01 14:49:01
Azután emelték meg a limitet, hogy csökkenni kezdett az újszülöttek száma.

Kína bejelentette, hogy az eddigi kettő helyett minden családban három gyermek születhet, írja a Guardian. A kormány azután döntött így, hogy az országban drámaian csökkenni kezdett az újszülöttek száma, ezzel pedig öregedni kezdett a világ legnépesebb országának a társadalma. Az ország kormányzati médiája hétfőn jelentette be a döntést, amelyben az öregedő korfát jegyezték meg, mint a változást kiváltó okot.

Kína nemrég azt is bejelentette, hogy az 1960-as évek adataihoz képest tavaly nőtt a leglassabb ütemben a népesség, annak ellenére, hogy 2015-ben eltörölték azt a törvényt, ami előírta, hogy egy-egy párnak csak egyetlen gyermeke születhet. Ha az újszülöttek száma nem kezd el növekedni a közeljövőben, az katasztrofális lehet a kínai társadalom számára, hiszen néhány évtized múlva egy egészen apró kereső rétegnek kell majd eltartania egy hatalmas öregebb réteget.

Fotó: Pixabay

Kínában tíz évente tartanak népszámlálást, ez tavaly kimutatta, hogy az országban 1,41178 milliárd ember él, 2010 és 2020 között 5,38 százalékkal növekedett a népessét. Ez évente 0,53 százalékos növekedést jelent, ami kevesebb a 2000 és 2010 között mért adatoknál, akkor 0,57 százalékkal növekedett évente a kínai társadalom.

Az országban közel négy évtizeden keresztül tartatták be az egy gyermekes családmodellt, amit arra találtak ki, hogy megállítsák az akkoriban szélsebesen gyarapodó népességnövekedést. A stratégia bejött, viszont a törvény hatását nem tudták 2015-ben kiegyengetni, mivel sok kínai pár azért nem vállal egynél több gyermeket, mert a nagyobb városokban kivitelezhetetlenül magas lenne a gyermeknevelés költsége. 

A hétfőn bejelentett törvényt éppen ezért eléggé ridegen fogadta a kínai közösség, az ország legnagyobb közösségi médiáján, a Weibo-n többen kritizálták a döntést, mondván, hogy három gyermek felnevelése 5 millió jüanba, azaz nagyjából 160 millió forintba is kerülhet a városokban.

Nem csak Kína küzd az egyre öregedő társadalommal, az elmúlt években több Kelet-Ázsiai ország is olyan ösztönzőket vezetett be, amelyektől bébibummot vártak volna. Dél-Koreában és Japánban már most problémát jelent az elöregedő társadalom, itt is több fajta ösztönzőtől várják a csodát.

Kínában már egy ideje kísérleteztek a három gyermekes családmodellel, az észak-keleti Hejlungcsiang tartományban már korábban bevezették a döntést. A törvény viszont kevésbé bizonyult sikeresnek, mint amit az ország vezetői vártak, így hamarabb kellett országos szinten meglépni a változtatást. A kormányzati médiában azt is kiemelték, hogy további döntésekkel segítik majd a nagyobb családalapítást, de azt egyelőre nem részletezték, mik is lesznek ezek a döntések.

Szólj hozzá!

Új igazgató a SZOVA élén!

Molnár Miklós a Távhő vezetését veszi át.

8000 ukrán hadifogolyról beszélnek az oroszok

Az orosz hírügynökség is leközölte a számot, azonban független forrásból nem tudta megerősíteni senki.

Csütörtökön kezdődik az aranycsata a Haladás VSE futsalcsapatának

Három nyert meccs kell és címet védhetnek a szombathelyiek.

861 milliárd forintnyi fejlesztést halaszt el a kormány

A tanárok és a rendvédelmi dolgozók fizetésemelésére pár hónap múlva tudnak visszatérni, áfacsökkentésben pedig nem gondolkodnak.

Megpróbálta körülírni a miniszter, mi az az „extraprofit”

Például: a covid miatt sokan otthon voltak és interneteztek, a telekommunikációs cégeknek ezért van „extraprofitja”.

Bűnösnek találták férje megölésében a Hogyan öljük meg a férjünket? című esszé szerzőjét

Nancy Crampton Brophy 2011-ben megjelent tanulmányának végkövetkeztetése egyébként az, hogy "a legfontosabb, amit egy gyilkosságról tudni kell, hogy mindenki képes rá, aki nagyon akarja".

Vágányzár lép életbe hétfőtől a Szombathely-Kőszeg vonalon

Egyes vonatok helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek majd.

LMP: A kormány nem tudja megindokolni a szélenergia betiltását

A zöld párt szerint a szélenergia a leginkább környezetbarát energiatermelési technológia.

Úgy néz ki lesz Wagner András sétány Szombathelyen, csak nem ott, ahol eredetileg tervezték

A Csónakázó-tó sétánya kapja meg a volt polgármester nevét.

Elbocsátási hullám sújtja a KESMA és a Mediaworks több megyei lapját is

A Vas Népét is kiadó cégek a Délmagyar szerkesztőségének felét már elküldték.

392 forintot kértek reggelre egy euróért

Közel a történelmi mélypont.

Több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Sokan Románián keresztül érkeztek.

Jelentős méretű aszteroida közelíti meg a Földet pénteken

Az égitestet a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolják, azonban becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani. 

Példátlan természeti csapás érte Kaposvárt

Több milliárd forintos lehet a kár a tegnapi vihar miatt.

Zivatarveszély Győr-Moson-Sopron és Vas megyében

A két megye több járására másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.