Nem kérünk az EU-s vakcinabeszerzésből, mégis úgy szórjuk külföldre az oltóanyagot, mintha nem lenne holnap

Székely Zoárd 2021-05-30 07:39:39
Odébb van még az a hazai vakcinagyár...

„Magyarországnak van elegendő vakcinája"

– írták egy május 21-i bejegyzésben a Magyarország Kormánya Facebook oldalán.

A kormány álláspontja szerint Magyarország azért nem vesz részt a további brüsszeli vakcinabeszerzésben, „mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez.”

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A döntést egy nappal korábban, a május 20-i kormányinfón Gulyás Gergely is bejelentette, aki úgy nyilatkozott, hogy több mint tízmillió nyugati vakcina van még itthon, ezekből lehet beadni egy harmadik dózist, ha szükséges lesz.

Gulyás: Vasárnap elérhetjük az 5 millió beoltottat, keddtől azonban már fizetni kell a parkolásért

mondja Gulyás Gergely a mai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint a szerdai kormányülésen áttekintették az oltási kampányt, mivel korábban 5 millió beoltotthoz kötötték az újabb nyitást. Változni fog a koronavírussal fertőzöttek oltási programja, eddig ugyanis aki megfertőződött, azt 3 hónapig nem oltották be, mostantól viszont már 3 hónapon belül is felvehetik a vakcinát.

Az említett Facebook-bejegyzésből kiderül, hogy már raktárban, vagy legalább megrendelés alatt van

  • a Pfizer vakcinájából 7,3 millió,
  • az AstraZenecáéból 4,7 millió,
  • a Janssenéből 4 millió,
  • a Modernáéből pedig 1,2 millió adag.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kormány

nem a vakcinabeszerzésről mondott le, hanem az uniós Pfizer-beszerzésről.

Eddig az volt a fő probléma, hogy az EU nem lépett elég gyorsan, későn és lassan érkeztek a vakcinák. Most viszont, amikor az EU jó előre gondolkodva biztosítja az utánpótlást a világszerte leginkább elfogadott, ráadásul megbízhatóan szállító gyártótól, a kormány behúzza a kéziféket.

Az az állítás pedig, hogy „csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez", szintén téves – ugyan az EU friss megállapodása valóban a Pfizerrel történt, ez nem jelent kizárólagosságot, később más gyártóval is lehet szerződni.

Fotó: AFP

A Telex egy hosszabb cikkben számolta ki, hogy jelen állás szerint van kicsivel több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinánk. Ebből ugyebár az első oltást már több mint 5 millióan, a másodikat pedig ebből bő 3 millióan megkapták,

tehát a 10 millió főre elég plusz vakcina így bőven elegendő ahhoz, hogy minden olyan oltatlan magyart – adott esetben akár csecsemőkortól kezdve – beoltsanak, aki még nem regisztrált, vagy életkorából adódóan nem regisztrálhatott.

Ha pedig ez mind megtörténik, még akkor is marad annyi, amiből mindenkinek jut egy harmadik, emlékeztető oltás, amennyiben erre később szükség lenne.

Egy másik indok, amiért nemet mondunk az újabb vakcinaszerződésekre, az, hogy mire foglalkozni kellene az újraoltással, vagy egy esetleges harmadik, emlékeztető oltással, a kormány szerint már üzembe állhat a magyar vakcinagyár, ami feleslegessé teszi a további vakcinák beszerzését.

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi közlése szerint 2022 végén kezdhet el dolgozni a magyar vakcinagyár, ha minden a terv szerint halad – bár a Debrecenbe tervezett nemzeti oltógyár alapkövét majd csak augusztus végén teszik le.

Ez is eljött: hamarosan elkezdik építeni a magyar vakcinagyárat

Száz nap múlva lerakják a magyar oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben - közölte György László, gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: korábban előfordult vakcinahiány - például kanyaró idején - ezért mindenképpen szükség van arra hazai gyártásra is az ellátásbiztonság érdekében.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy rogyásig vagyunk ellátva vakcinával, mint a kormány bőkezűsége: tegnap ugyanis Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország 100 ezer adag Astra-Zeneca vakcinát ad a Zöld-foki Köztársaságnak, miután annak vezetése konkrét kéréssel fordult hozzánk az ottani rossz egészségügyi helyzet miatt.

Szintén csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy „figyelemmel a koronavírus-világjárvány következtében előállt európai járványügyi helyzetre”, a magyar kormány 40 900 adag Pfizer-vakcinát ad kölcsön Csehországnak.

 

 

Címlapfotó: Orbán Viktor Facebook

Szólj hozzá!

Hollandiában több ezer baromfit vágtak le madárinfluenza miatt

A reggeli órákban azonosították be a fertőzést, gyorsan döntöttek a szakemberek.

Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

A németeknél kilowattóránként 2,419 eurócenttel, azaz 9,6 forinttal drágul a gáz.

Hamarosan Győrbe is begurulnak az elektromos rollerek

Csak a kijelölt helyeken lehet majd őket letenni.

LMP: már több ezren csatlakoztak az erdővédő körökhöz

A fakivágásokat akarják megakadályozni.

Keddtől forgalomkorlátozás lesz az M1-esen Győr és Tata térségében

Le kell zárni egy sávot, de sebességkorlátozás is lesz.

Ismét balhé volt Szombathelyen a Bánya Café környékén

Taxiban tett kárt egy ittas lány. Korábban a lakók egy emberként keresték meg a városvezetést a Szinyei utcában uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Eliza, Szofi, Sael és még sokan mások

Itt a frissen született szombathelyiek névsora!

Visszaköveteli a Jobbik Jakab Péter parlamenti mandátumát

Esküszegő kezd lenni - írja a párt közleménye.

Változik a számlázás a szombathelyi Távhőnél

Eztán egy, összesített számla érkezik majd.

Gázolt a vonat Táplánszentkereszt mellett

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.