Egy kihaltnak hitt folyami vidra fajra bukkantak Argentínában

Fehér Buda 2021-05-26 00:21:46
A nyolcvanas évek óta nem látták a hatalmasra nőtt állatfajt.

Egy kihaltnak hitt folyami vidra egy egyede dugta ki a fejét a vízből Argentínában. Sebastián Di Martino, egy helyi természetvédelmi szervezet vezetője éppen a helyszínen volt, amikor az állat megjelent, amitől a kutatók igencsak meglepődtek. Di Martino azt mondja, hatalmas boldogsággal töltötte el, hogy egy kihalt fajt fedeztek fel, először azt sem tudta eldönteni, hogy a vidra nyomába eredjen, vagy visszamenjen a kutatóbázisra, hogy a többi állatvédőnek elújságolja mit látott, írja a Guardian.

A hatalmasra nővő folyami vidrát, tudományos nevén Pteronura brasiliensis az 1980-as években látták utoljára, akkor azonban a folyamatos vadászat és a természetes élőhelyek szűkülésének következtében eltűnt. A kutatók attól féltek, teljesen ki is halt a faj Argentínában, a vidrafajtának csak néhány ismert populációja maradt fent, de az országon kívül.

 

Giant river otter feared extinct spotted in Argentina

A wild giant river otter was spotted on the Bermejo River in Impenetrable national park, in north-east Argentina's Chaco province.The animal was thought to b...

 

A kutatók két elmélettel álltak elő azzal kapcsolatban, hogy a hatalmas állat hogyan térhetett vissza Argentínába. Di Martino azt mondja, hogy az egyik fennmaradt populáció 1000 kilométerre él attól a helytől, ahol rálelt a vidrára. A kutató szerint a két helyszín közvetlenül is csatlakozik egymáshoz egy folyónak köszönhetően. A másik elképzelés szerint a vidrák sosem pusztultak ki teljesen az országban, csak az egyedszámuk annyira megcsappant, hogy nem találkoztak emberekkel.

Di Martino szerint egyébként az első lehetőség a reálisabb, mivel a vidra jelenleg egyedül bóklászik a környéken, az állatfaj viszont kedveli a társaságot, így ha több egyed élne Argentínában, már rájuk találtak volna. Az állatoknak nagy szerepe van abban, hogy a folyó ökoszisztémája fennmaradjon, hiszen a tápláléklánc csúcsán állnak, így gyorsan le tudják faragni az elszaporodott halfajokat. A Pteronura brasiliensist az egész világon védett fajként tartják számon, az egyedek akár 180 centi hosszúak is lehetnek, míg a kifejlett felnőttek 30 kilót is nyomhatnak. 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.