Moziajánló: Óvakodj a harcsás törpétől!

ugytudjuk.hu 2021-05-25 11:47:48
Nem rossz vírusírtó mozi-nyitány, annyi szent. Egyszerre két új magyar film uralja a vásznat és már jönnek a külföldi produkciók is.

Hosszú volt a szünet, amit az is jelez, hogy az első igazán mozgalmas szombathelyi, Savaria mozis napon többen eltévesztették a nagyterem feljáratát.

Aztán minden a helyére került. A gyerkőcök a régi matinék szellemét megidéző hősökre visongtak az óriás vászon előtt, a kisteremben pedig a Spirál című, új magyar film debütált. Elmehetett a híre, mert meglepően sokan voltak rá kíváncsiak.  

Janka szerepében Kiss Diána Magdolna

Az biztos, a szokásostól élesen elütő, nagyon egyedi filmet hozott össze a kolozsvári Felméri Cecília rendező. Pedig mozija eszköztelen, szegényes a dialógus, három szereplő uralja az időt és a teret. Kivéve az időnként feltűnő és favicceket elsütő törpét, aki zabáló „terminátor" harcsában utazik, azt szállít a tóhoz.  

Merthogy a cselekmény egy halastónál játszódik, amelynek gazdája a pályaelhagyó biosztanár, Bence (Bogdan Dumitrache). Élettársa a szintén pályaelhagyó, különleges szépségű, „nőnél is nőbb" Janka (Kiss Diána Magdolna). Ők ketten éldegélnek a ledurrant házban a tavat gondozva és az időt gyakori szeretkezéssel eltöltve.

Felméri Cecília, a Spirál kolozsvári filmrendezője

A film bővelkedik olyan szexjelenetekben, amelyek kifejezetten nőiesek. Abban az értelemben, hogy finomak és egyfajta törődést hordoznak. Bence csontig szerelmes Jankába, aki viszont elvágyódik. Vissza, a katedrára. A konfliktus alig érzékelhető, mégis feloldhatatlan.   

A cselekmény a vékonysága miatt csak módjával mesélhető, poénokat pedig nem szeretnénk lelőni. Annyit csak, hogy gyorsan jön egy tragédia, majd egy újabb szereplő jelenik a színen, ami sietteti a lélektani dráma kibontakozását.

Jankát a pályázatíró, a tavat fejleszteni akaró agilis Nóra váltja (Borbély Alexandra), aki beleszeret a hallgatag Bencébe. De titkokat sejt. A szeretkezéssel itt sincs gond, annál inkább egy jelentéktelennek tűnő dologgal. Nóra imádja a harcsát, Bence meg dührohamot kap tőle.   

Felrobbantja a vásznat a "nőnél is nőbb" Janka

Felméri mozija első olvasatban misztikus, természet közeli játékfilm, ami aztán átmegy társadalmi drámába. Kiderül ugyanis, hogy a tavi, szépséges világ hamis. Itt tűnt el Bence apja nyomtalanul és édesanyja csak annyit tud erről mondani, hogy ő nincs, de akár visszatérhet.  

Sejthető, hogy a titok, ami körüllengi a tavat, a hazugság és az igazság örök próbája. Előbbi „gyógyszere" a feledés, utóbbié a szembenézés. Hiába az újabb szerelem, ha nincs bevallva a Jankához köthető múlt. Bocsánatot így nem nyerhetsz.

Bence tehát nem bír Janka emlékével, így nem is élhet Nóra szerelmével. Nem bír el az igazsággal, megfutamodik. Eladja a szülői örökséget, a tavat. A szépséges álom keserűségbe fordul.

Nóra (Borbély Alexandra) és Bence (Bogdan Dumitrache) jelenete

Ez így egy kerek lélektani dráma. De van valami, ami nagyon megemelhette – mássá tette volna? -  Felméri moziját. Talán a legjobb hazai pszicho-thrillerévé. Hogy mi ez a valami?

Hát a harcsás törpe. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.