Január óta próbálja visszaszerezni a pénzét a nagytérségi hulladéktársulás a GYHG-tól

Pintér Bence 2021-05-20 15:56:00
Egyelőre azért nem kértek inkasszót, mert az a hulladékszállítás ellehetetlenüléséhez vezetne. 250 millió forint hitelt kéne visszafizetni, de van még emellett egy egymilliárdos tartozás is.

Megjelent a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás tavalyi évi beszámolója, amelyből kiderül:

a győri kukás cég, a GYHG egymilliárd forinttal tartozik a cégnek, emellett van még 250 millió forintnyi kölcsön is, amit nem fizetett vissza.

A tartozás oka, hogy a GYHG az elmúlt években nem igazán fizette ki a bérleti díjat, amit elvileg ki kéne fizetnie a társulásnak a különféle eszközök használatáért. A 112 település tulajdonát képezi ugyanis a telephely (a sashegyi lerakó), valamint a hulladékszállítással, -kezeléssel kapcsolatos járművek, gépek, berendezések, továbbá az átrakóállomások és hulladékudvarok. A szolgáltatást elnyerő cég – ami jelenleg a GYHG – ezért bérleti díjat fizet. Ez a bérleti díj 2019-ig 397 969 817 forint plusz áfa volt évente, ez 2020-tól 458 663 037 forint plusz áfára változott.

A kölcsön az ugyanaz a kölcsön, amelyről még februárban írtunk: a tavaly júliusban adott kölcsönből a megadott határidőre az önkormányzati cég 350 millió forint helyett csak 100 millió forintot tudott visszafizetni a társulásnak.

A társulás pénzügyi beszámolójában arról írnak: a társulás több alkalommal kezdeményezett egyeztetést a kölcsönről, de inkasszóval nem éltek, mivel az a GYHG szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenüléséhez vezetne.

Magyarán a GYHG-nek annyira nincs fölös 250 millió forintja, hogy ha ennyi pénz kikerülne a rendszerből, nem tudnák elvinni a szemetet. Jegyezzük meg: ezekkel a pénzekkel tehát egy 100 százalékosan Győr tulajdonát képező cég, a GYHG tartozik a társulásnak, amelyben Győr ugyan a legnagyobb tulajdonos, de ott van 111 másik település is tulajdonosként.

Szerdán írtuk meg, hogy eközben a GYHG-nál – legalábbis érdekes módon – egy vállalkozó cégei tavaly csak négy hónap alatt 318 millió forint értékben nyertek megbízást. Az ügyben Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.