Január óta próbálja visszaszerezni a pénzét a nagytérségi hulladéktársulás a GYHG-tól

Pintér Bence 2021-05-20 15:56:00
Egyelőre azért nem kértek inkasszót, mert az a hulladékszállítás ellehetetlenüléséhez vezetne. 250 millió forint hitelt kéne visszafizetni, de van még emellett egy egymilliárdos tartozás is.

Megjelent a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás tavalyi évi beszámolója, amelyből kiderül:

a győri kukás cég, a GYHG egymilliárd forinttal tartozik a cégnek, emellett van még 250 millió forintnyi kölcsön is, amit nem fizetett vissza.

A tartozás oka, hogy a GYHG az elmúlt években nem igazán fizette ki a bérleti díjat, amit elvileg ki kéne fizetnie a társulásnak a különféle eszközök használatáért. A 112 település tulajdonát képezi ugyanis a telephely (a sashegyi lerakó), valamint a hulladékszállítással, -kezeléssel kapcsolatos járművek, gépek, berendezések, továbbá az átrakóállomások és hulladékudvarok. A szolgáltatást elnyerő cég – ami jelenleg a GYHG – ezért bérleti díjat fizet. Ez a bérleti díj 2019-ig 397 969 817 forint plusz áfa volt évente, ez 2020-tól 458 663 037 forint plusz áfára változott.

A kölcsön az ugyanaz a kölcsön, amelyről még februárban írtunk: a tavaly júliusban adott kölcsönből a megadott határidőre az önkormányzati cég 350 millió forint helyett csak 100 millió forintot tudott visszafizetni a társulásnak.

A társulás pénzügyi beszámolójában arról írnak: a társulás több alkalommal kezdeményezett egyeztetést a kölcsönről, de inkasszóval nem éltek, mivel az a GYHG szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellehetetlenüléséhez vezetne.

Magyarán a GYHG-nek annyira nincs fölös 250 millió forintja, hogy ha ennyi pénz kikerülne a rendszerből, nem tudnák elvinni a szemetet. Jegyezzük meg: ezekkel a pénzekkel tehát egy 100 százalékosan Győr tulajdonát képező cég, a GYHG tartozik a társulásnak, amelyben Győr ugyan a legnagyobb tulajdonos, de ott van 111 másik település is tulajdonosként.

Szerdán írtuk meg, hogy eközben a GYHG-nál – legalábbis érdekes módon – egy vállalkozó cégei tavaly csak négy hónap alatt 318 millió forint értékben nyertek megbízást. Az ügyben Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.